25 juni 2020. In 2019 namen we 131 honden in opleiding. Het aantal actieve teams van hond en baas is gegroeid tot 724, met 496 blindengeleidehonden, 49 autismegeleidehonden, 45 assistentiehonden, 67 buddyhonden PTSS en 67 buddyhonden voor kinderen.
Een geleidehond van KNGF Geleidehonden kost jou niets. De opvoeding, scholing en alle bijkomende kosten van een blindengeleidehond en een assistentiehond worden door KNGF Geleidehonden en zorgverzekeraars vergoed. De opleidingskosten voor buddyhonden neemt KNGF Geleidehonden volledig voor haar rekening.
Met welke hondenrassen werkt KNGF Geleidehonden en waarom? Dankzij onze jarenlange kennis en ervaring weten we dat labrador retrievers, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen van deze rassen het meest geschikt zijn om op te leiden als geleidehond.
3.De blinde ruimt het zelf op door met zijn hand de rug van het beest te volgen, rechtstreeks op de poep af.
Leg jij de basis voor de geleidehond? Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar de jonge honden in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als geleidehond voor iemand met een beperking.
De geleidehondenschool bepaalt in principe steeds wat er met een afgekeurde blindengeleidehond gaat gebeuren, maar dit doen ze wel steeds in overleg met het gezin of de gebruiker waar de hond op dat moment verblijft.
De rijke hondentrainster Dorothy Eustis startte de eerste hondengeleideschool in Zwitserland en leverde de eerste blindengeleidehond af in Amerika, aan de blinde heer Morris Frank.
Een blindengeleidehond of geleidehond is het eerste jaar bij een puppypleeggezin. Daarna gaat de hond naar een school, waar hij/zij in 8 maanden getraind wordt om zijn toekomstige baasje te helpen. Dat baasje leert de hond na de opleiding kennen en kijken ze of het goed klikt.
Het aaien of ze op een andere manier afleiden kan grote (onzichtbare) gevolgen hebben. Het aaien en afleiden tijdens het werk is vermoeiend voor de Hulphond en leidt af van het werk, de Hulphond wordt uit zijn concentratie gehaald. Daarbij is het heel vervelend voor de persoon bij de hond.
Vooral de Golden Retriever en de Labrador Retriever (of kruisingen hiervan) zijn geschikt om in te zetten als autismegeleidehond. Deze honden hebben een zachtaardig en betrouwbaar karakter. Kinderen met autisme kunnen soms druk zijn en wat ruw met de hond spelen, het is belangrijk dat de hond hiermee om kan gaan.
Hond met een missie
Een buddyhond geeft sociale steun aan volwassenen en kinderen met een handicap, ziekte of stoornis. Buddyhonden hebben de juiste eigenschappen en vaardigheden voor deze taak. Ze zijn goed opgevoed, stabiel, bieden rust en weten om te gaan met moeilijke situaties.
Maar die opleiding is niet goedkoop. Daarom bestaat de dopjesactie: plastic dopjes inzamelen is voor het BCG een extra manier om wat geld in te zamelen. zodat we zo veel mogelijk hondjes kunnen opleiden, en dus zo veel mogelijk personen kunnen helpen.
De opleiding duurt gemiddeld 20 tot 24 maanden, met een gemiddeld kostenplaatje van 20.000 euro. Gelet op het hoge kostenplaatje kunnen veel personen met een handicap maar een beroep doen op een assistentiehond als er een financiële tegemoetkoming is.
Wanneer de hond tussen de 14 en 17 maanden oud is krijgt hij een medische screening. Vervolgens begint de opleiding in het trainingscentrum van Hulphond Nederland. Wanneer de hond wordt ingezet voor therapie en coaching blijft de hond tot aan zijn pensioen bij het gastgezin.
De PTSS-hond wordt opgeleid voor mensen met een post traumatisch stresssyndroom (PTSS). Ze zijn er specifiek voor mensen met angsten, depressies en trauma's. Deze hulphond geeft structuur en invulling aan…
KNGF Geleidehonden werkt voornamelijk met 3 hondenrassen voor het opleiden van de beste hulphonden. Dat zijn de labrador retriever, de golden retriever en de Duitse herder.
Het professioneel fokken, opvoeden en opleiden van zo'n knappe geleidehond is een flinke investering, dit kost gemiddeld €40.000,-. Deze kosten hebben betrekking op de hele loopbaan van de hond: vanaf geboorte tot en met pensioen.
Van oudsher is dit de core business van Hulphond Nederland. Door middel van actieve cliëntenwerving blijft het aantal ADL- hulphonden de komende jaren stabiel tussen 40 en 50.
De Dode Hond is een kunstmatig eiland in het Nederlandse Eemmeer, gemeente Blaricum. Het eiland is opgespoten tijdens de aanleg van de polderdijk van Zuidelijk Flevoland (omstreeks 1964). Het is het meest oostelijk gelegen stukje land in de provincie Noord-Holland.
Maar de eerste geleidehond zoals wij die kennen, speciaal opgeleid om een mens te geleiden, stamt uit de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918). Een Duitse dokter, die veel door de oorlog blind geworden soldaten behandelt komt op het idee om honden op te leiden om zijn blinde patiënten te helpen.
Hulphond Nederland breidde in 2012 haar aanbod uit met dierondersteunde therapie voor jongeren, waarbij getrainde honden worden ingezet. Inmiddels worden jaarlijks vanuit 15 locaties in Nederland jongeren met autisme, ADHD, depressie of gedragsproblemen geholpen, in samenwerking met jeugdzorg en GGZ-instellingen.
Regelmatig zien we schattige puppy's die getraind worden om later een stoere politiehond te worden, maar wat gebeurt er met de honden als ze te oud worden voor het werk? „Eigenlijk heel simpel: ze gaan, net als hun menselijke collega's, met pensioen" schrijft de Amsterdamse politie op Facebook.
Hachiko begeleidt pupje en gastgezin op een zeer professionele manier. Tijdens de sessie komt ook de dierenarts af en toe langs voor een onderzoek, een inenting, of vragen. “Hondje” heeft natuurlijk een naam. Maar haar naam uitspreken betekent: “Opgelet, hier komt een commando!”
(Oud-)geüniformeerden hebben tijdens hun werk vaak te maken gehad met traumatische gebeurtenissen. Sommigen ontwikkelen hierdoor een Post Traumatische Stress Stoornis, ofwel PTSS.
Er zijn veel verschillende organisaties die zich bezig houden met het opleiden en inzetten van therapiehonden. Bij deze organisaties kun je je eigen hond, wanneer geschikt, opleiden tot therapiehond. Enkele voorbeelden van organisaties zijn Stichting Contacthond en Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails.