In theorie kan het regenwater in een regenwatertank bevriezen, maar als u rekening houdt met een vorstvrije diepte van 60cm onder maaiveld dan is de kans daarop minimaal.
Een regenwaterput is verplicht bij (her)bouw van een eengezinswoning met een nieuwe oppervlakte groter dan 40 m². De totale minimale inhoud van de regenwaterput(ten) bedraagt 5000 liter. Voor andere constructies is een regenwaterput verplicht bij een nieuwe oppervlakte van 100 m².
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat de btw, het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
Bij Bouwmaterialen Willaerten produceren we onze eigen kwaliteitsvolle regenwaterputten. Uiteraard weten we als geen ander hoe we deze betonputten moeten plaatsen in de grond. Onze werknemers komen bij u ter plaatse voor het delven van een regenwaterput op maat.
Sinds 1 februari 2005 is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouwprojecten. Ze maken dus deel uit van de vergunningsaanvraag. Deze wetgeving is van toepassing op constructies met een dakoppervlakte groter dan 75 m². Bij een eengezinswoning moet het volume van de regenwaterput minstens 5000 liter zijn.
Je voorziet best de mogelijkheid om de put bij te vullen of over te schakelen op kraanwater, voor als die leeg komt te staan. Is er te veel regenwater, dan loopt de put over naar een infiltratievoorziening of de riool in de straat. Daar sluit je aan op de regenwaterafvoer.
Putwater is grondwater dat je zelf oppompt. Maar de meeste particuliere waterputten zijn maar enkele meters diep. Daardoor raakt putwater veel sneller vervuild dan kraantjeswater. Gebruik dus kraantjeswater om te drinken, te koken en om je te wassen.
Hoe werkt het? Onder je oprit of gazon wordt een betonnen of kunststof regenwaterput geplaatst. Hoe groot die moet zijn, hangt af van de oppervlakte van je dak. Het regenwater komt namelijk via je dak, dakgoten en afvoerpijpen in de put terecht.
Net zoals bij het gebruik van leidingwater, betaal je ook kosten voor de afvoer en zuivering van je afvalwater. Jaarlijks betaal je een heffing op de waterverontreiniging (zuiveringsbijdrage) aan de VMM.
Hoe vaak je een regenwaterput moet reinigen is afhankelijk van het type put en de oorzaken van de vervuiling. Een regenwaterput zonder filter laat je best jaarlijks reinigen. Bij een regenput met filter volstaat dit om de 3 à 4 jaar.
Putboringen voor het gebruik van grondwater:
Deze putboring wordt ook wel filterput of boorput genoemd. Filterputboringen voor beregening en grijswatercircuit moeten niet op grote diepte geboord worden. Meestal kan er tot +- 10 m diepte geboord worden waar het grondwater voor deze toepassing gebruikt kan worden.
Voor een betonnen regenwaterput van 5.000 liter betaal je gemiddeld 650 euro. Voor een put van 10.000 liter is dat ongeveer 1.000 euro. De prijs van een regenwaterput van beton is echter van een aantal factoren afhankelijk. De inhoud van het reservoir speelt een grote rol: hoe groter het reservoir, hoe duurder.
1 De overloop van een regenwaterput wordt vaak rechtstreeks op de riolering aangesloten i.p.v. op een infiltratievoorziening. De overloop van een regenwaterput moet steeds aangesloten worden op een infiltratievoorziening volgens de GSV Hemelwater (indien verplicht).
Prijs van een waterboring voor particulieren
De prijs van een waterput voor een particulier bedraagt € 100 per geboorde strekkende meter. Er zij op gewezen dat het boren van een put een uitgraving van ongeveer 10 meter tot meer dan 100 meter kan vergen!
De meeste distributieriemen moeten om de 90.000 tot 240.000 kilometer worden vervangen (de exacte levensduur is afhankelijk van het motortype en/of de riemconstructie) en wij raden u aan om ook de waterpomp te vervangen, als u toch bezig bent.
Gemiddeld kost een zelfaanzuigende pomp rond de 530 euro en een dompelpomp in de regenwaterput kost ongeveer 770 euro. Hoe groter de afstand die je moet overbruggen en hoe meer aangesloten apparaten en dus ook een hoger vermogen, hoe hoger de prijs.
Is uw regenwaterput vol? Dan loopt het water naar de tunnels of de kratten om vervolgens gelijkmatig terug in de bodem te worden gebracht.
Gebruik beter ook geen regenwater voor het plonsbadje van je kinderen. Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater.
Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.
Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen.
Gemiddeld inderdaad een 800l per horizontaal geprojecteerde m² dakvlak. Voor een dak van 100m² is dat dus een 80m³ per jaar.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
Vieze geurtjes zijn uit den boze. Helaas is de kans toch groot dat dit eens voorvalt en het regenwater stinkt. En dat heeft verschillende oorzaken, zoals verstopte filters, slib of verkeerd gekozen afmetingen van je regenwaterput.