De glycemische index van rijst Witte rijst heeft bijvoorbeeld een hoge GI, terwijl bruine rijst en basmatirijst een lagere GI hebben. Het kiezen van lage-GI-voedingsmiddelen is belangrijk om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden en chronische ziekten te voorkomen.
Zilvervliesrijst beter voor bloedsuiker dan witte rijst. Bruine zilvervliesrijst in plaats van witte rijst eten zorgt voor een gezondere bloedsuikerspiegel. Deze onderzoeksresultaten uit India zijn belangrijk voor landen waar veel rijst wordt gegeten.
Volkoren Basmatirijst heeft de laagste GI (glycemische index) van alle rijstsoorten. Dat betekent dat de energie na vertering langzaam vrijkomt, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Dat is een belangrijk onderdeel van diabetesmanagement.
Zilvervliesrijst. De een noemt het bruine rijst, de andere ongepelde rijst - één ding is zeker: zilvervliesrijst is door zijn vele voedingsstoffen heel gezond! Onderzoekers van de Harvard Medical School hebben in een studie ontdekt dat bruine rijst het risico op diabetes kan verminderen.
Pasta, peulvruchten en fruit vallen onder producten met een lage GI. De GI van een product kan variëren. Zo verandert de GI van een product door de manier waarop het wordt klaargemaakt. Door een voeding met een lage GI lijkt het risico op chronische ziekten iets verminderd.
In klinische onderzoeken wordt gewezen op het feit dat gedroogd fruit, zoals dadels, vijgen, pruimen en rozijnen, ondanks een hogere suikerconcentratie een hoog vezelgehalte en lage tot matige GI heeft, waarmee het effect op de bloedsuiker kan worden beperkt [3,9].
Verminderde symptomen van diabetes
Uit onderzoek blijkt dat geparboilde rijst, in vergelijking met witte rijst en bruine rijst, een lagere impact heeft op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is het een veiligere keuze voor mensen met diabetes dan andere rijstsoorten .
Konjac rijst. Volg je een low-carb dieet of wil je gewoon even rustig aan doen met je koolhydraatinname? Vervang dan je rijst eens voor konjac-rijst. De vorm lijkt op rijst, maar dan bijna zonder koolhydraten (maar 1,5 g per portie), zonder vet en zonder gluten.
Staat er een gerecht met rijst op het menu? Vervang dan witte rijstsoorten voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk de meeste voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels houden je darmen gezond, helpen je gewicht op peil te houden en kunnen de kans op darmkanker verkleinen!
Spoel je witte rijst gewoon af en meng het met water zoals gewoonlijk, en voeg extra vierge kokosolie toe, ongeveer 3% van het totale gewicht van je rijst . Kook het en bewaar het in de koelkast gedurende 10-12 uur voordat je het eet. Verwarm de rijst niet.
Terwijl witte rijst een relatief hoge GI heeft, heeft bloemkool een zeer lage GI , waardoor de swap diabetesvriendelijk is. Lees verder om te leren hoe je dit smakelijke, gezonde en gemakkelijke recept van chef-kok Charles Chen maakt.
Indrayani rijst heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en geschikt is voor mensen met diabetes . Het bevat ook veel antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het een nuttige aanvulling is op elk dieet.
Biologische bruine rijst , vaak beschouwd als suikervrije rijst, is extreem rijk aan magnesium en calcium. Hierdoor is het een gunstig product voor het behoud van gezonde botten.
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Witte rijst heeft een GI van 64, terwijl bruine rijst een GI van 55 heeft. Als gevolg hiervan worden koolhydraten in witte rijst sneller omgezet in bloedsuiker dan die in bruine rijst ( 9 ). Dit kan een reden zijn waarom witte rijst in verband is gebracht met een hoger risico op diabetes type 2.
Shiratakirijst wordt niet voor niets "wonderrijst" genoemd. Shiratakirijst en noedels worden gemaakt van konjacwortel, een kruid dat groeit in delen van Azië. Ze zijn niet alleen vrij van calorieën, soja en gluten, maar bevatten doorgaans ook tussen de 1 en 3 gram koolhydraten per portie.
Vooral volkoren soorten zoals zilvervliesrijst of zwarte rijst, worden aanbevolen voor diëten vanwege hun verhoogde voedingsstoffen.
Bulgur is echt een lekker product om door je salade heen te doen. Het is lekker, bevat minder koolhydraten dan pasta of rijst en het is ontzettend vezelrijk.
Joha rijst heeft een lage glycemische index, een hoog vezelgehalte en essentiële voedingsstoffen, waardoor het ideaal is voor diabetesmanagement. De langzaam vrijkomende koolhydraten in Joha rijst dragen bij aan een betere bloedsuikercontrole.
Parboiled rijst ondergaat een unieke verwerking waarbij het wordt geweekt, gestoomd en gedroogd voordat het wordt gepeld . Dit resulteert in een lagere glycemische index (50 tot 60), waardoor het gunstig is voor de bloedsuikerspiegel.
Om dit effect te bereiken, voeg je ongeveer 1 theelepel kokosolie per ½ kopje rijst toe tijdens het koken . Laat de rijst na het koken afkoelen en zet hem vervolgens minstens 12 uur in de koelkast. Dit verhoogt het gehalte aan resistent zetmeel, wat helpt de glycemische index te verlagen.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.
We hebben het op deze lijst gezet om te benadrukken dat bananen en sommige van hun vrienden in de fruitfamilie, zoals ananas en meloen , meer suiker bevatten dan fruit zoals bessen, en dus is het risico op een glucosepiek groter. Probeer bananen in evenwicht te brengen met vezels, eiwitten en vetten in uw maaltijden en snacks.
Over het algemeen worden voedingsmiddelen ingedeeld in de volgende categorieën: Lage glycemische index (minder dan 55): onder andere peulvruchten, quinoa, groenten, zoete aardappel, broccoli, avocado, bepaalde soorten fruit als appels en sinaasappels.