Voor een gehele lijst van alle groenten en fruit, kun je kijken bij de seizoensgroenten die Voedingscentrum heeft gepubliceerd. Groenten van januari: aardappel, pompoen, spinazie, wortel, witlof, radijs, rode biet, prei.
Spinazie is het hele jaar door te koop, maar het seizoen in Nederland is van maart tot november.
Ja, en dat zijn er behoorlijk veel: aardappelen, aardpeer, bleekselderij, bloemkool, broccoli, cherrytomaat, cherrytrostomaat, courgette, ijsbergsla, komkommer, koolrabi, kropsla, miniromatomaat, prei, raapjes, radiccio, radijs (bos en los), rettich, rode biet, rode kool, romatomaat, ronde tomaat, snijboon, sperzieboon ...
In de zomer denk ik vooral aan frisse salades en lichte gerechten. Sla, tomaat, radijs en spinazie zijn daar ideaal voor. Maar denk in de zomer ook eens aan gerechten met andijvie, bloemkool of prei.
Varieer volop met deze wintertoppers: aardpeer, boerenkool, champignons, knolselder, pastinaak, prei, raap, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruitjes, witloof, witte kool.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Wanneer in het seizoen
Broccoli uit Nederland is van mei tot november beschikbaar.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Spinazie groeit bijna over de gehele wereld, met uitzondering van de tropische gebieden. Spinazie is een oude groente die voor het eerst in het Perzische Rijk geteeld werd. Terwijl spinazie al eeuwen eerder geteeld werd in China, bereikte de plant Europa in de twaalfde eeuw met de komst van de Moren in Spanje.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
In maart zetten we onder andere bloemkool, selder, pastinaak, prei, radijs, rode biet, savooikool, spinazie, veldsla, witloof en wortelen op het menu.
Ga naar de groenteboer in plaats van naar de supermarkt: deze biedt zijn waar vaak goedkoper aan. Koop geen voorgesneden groente en fruit. Dit is onnodig duur. Bij de biologische winkel heb je speciale groente en/of fruit-tassen.
Het loont om de boodschappen op de lokale markt te doen. Je bent gemiddeld goedkoper uit dan bij de supermarkt en je hebt de mogelijkheid om af te dingen. Wil je écht het allergoedkoopst uit zijn, dan is het goed om de prijzen tussen de markt en de supermarkten te blijven vergelijken.
Het gros van de producten (90 procent) is speciaal voor Lidl geproduceerd: Lidl-merken dus. Daardoor heeft het bedrijf meer controle over de productiekosten (en dus de prijzen) én zijn er geen tussenpersonen die voor extra kosten zorgen.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Hoewel de meesten denken dat bloemkool een wintergroente is zoals de andere koolsoorten, is zomergroente, want ze is verkrijgbaar van de lente tot de late herfst.
Bloemkool is van juni t/m begin november volop verkrijgbaar van Nederlandse bodem.