De Andescondor is de grootste gier van de Nieuwe Wereld en tevens de vogel die, met de albatros, de grootste vleugelbreedte ter wereld heeft: 3m20. Hij kan tot 15 kg wegen.
Met een spanwijdte van soms wel 2,80 meter, is de vale gier een enorme schaduw in de lucht. En dat ze zo in de lucht kunnen blijven hangen is heel knap als je bedenkt dat een volwassen vale gier tussen de 6 en 11 kilo weegt. Daarmee is het één van de grootste (vliegende) vogels ter wereld.
De andescondor (Vultur gryphus) is een roofvogel die tot de verbeelding spreekt. Met een kop-staartlengte tot 1,30 meter, een vleugelspanwijdte van 2,70 tot 3,20 meter en een gewicht tot 15 kilogram voor mannetjes is het de grootste vliegende vogel ter wereld.
De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt.
De Andescondor komt in Zuid-Amerika voor. Hij is met een spanwijdte van meer dan 3 meter de grootste roofvogel op aarde.
De harpij, in het Engels harpy eagle, is een wonderbaarlijke vogelsoort die voornamelijk in het Amazonewoud leeft. Het is de sterkste roofvogel ter wereld met klauwen die groter kunnen worden dan die van een grizzlybeer. Door haar omvang denken sommige mensen dat ze te maken hebben met een verkleed persoon.
Wat veroorzaakt agressief gedrag bij roofvogels? In Nederland is de kans dat je door een roofvogel wordt aangevallen vrij klein. Wanneer dit toch gebeurt is het vaak omdat de vogel zich bedreigd voelt en/of kleintjes heeft en deze wil beschermen. De meeste aanvallen op mensen zijn overigens schijnaanvallen.
Arend. Ook de vogels mogen we niet vergeten, zeker als we het hebben over de kracht van de arend. De arend heeft krachtige poten, een grote gekromde snavel en twee uiterst scherpe klauwen. Hiermee duiken ze op prooien als vossen, wilde katten en zelfs hertachtigen.
Pterosauriërs staan bekend als de grootste en gevaarlijkste vliegende dieren uit de prehistorie.
De aasgier is de kleinste gier die in Europa voorkomt. Hij leeft in Spanje en overwintert in Afrika. De spanwijdte van de vleugels is 150 tot 170 centimeter. De veren van deze gier zijn vooral wit.
Beste plekken om zeearenden te zien, zijn de Oostvaardersplassen, de oostelijke Randmeren, de Biesbosch en het Lauwersmeer.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot!
Met een spanwijdte van bijna drie meter is de lammergier een van de grootste vogels in de wereld en dé grootste in Europa. Dat het dier hier is waargenomen is bijzonder, omdat de gier doorgaans niet in ons land voorkomt. Wel werd er vorig jaar één gezien in Zuid-Holland en Brabant.
Gieren komen in ons land niet voor. Maar omdat het tegenwoordig in andere landen verboden is om dode dieren te laten rondslingeren, moeten gieren verder vliegen voor hun eten. Soms komen ze daarom naar Nederland en België.
Rüppells gier (Gyps rueppellii) is een vogel uit de familie van havikachtigen (Accipitridae). De soort komt voor in Afrika. De Rüppells gier is vernoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger en zoöloog Eduard Rüppell en is de hoogst vliegende vogel ter wereld, tot wel 11 km hoogte.
“Een gier ziet zijn prooi al op 6,5 kilometer afstand!”
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen. De topsnelheid van deze grote katachtige houdt hij maar 60 seconde achter elkaar vol.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
De jaguar is het ultieme roofdier. Je komt dit fraai uitziende dier niet zomaar tegen. Al heb je wel een redelijke kans als je naar de juiste plek gaat. Het kan een paar seconden, maar ook meer dan ene half uur wanneer het dier aan het jagen is.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Wat de kasuaris zo gevaarlijk maakt zijn de klauwen. De vogels hebben drie tenen, waarvan de middelste als een dolk gebruikt wordt. Die 'dolk' is zo'n 12 centimeter lang en kan heel wat schade aanrichten.
Slechtvalken jagen vaak in paartjes. De ene slechtvalk is de achtervolger, terwijl de andere zich hoog in de lucht klaar houdt om zich op de prooi te storten. De prooi wordt in een snelle duikvlucht geslagen en is meestal op slag dood. Soms worden ook dieren die op de grond leven gegrepen.
In Nederland hebben we niet zoveel van vogels te duchten, maar er zijn wel enkele vogelsoorten die agressiever op mensen reageren dan andere. Dat zijn voornamelijk grotere vogels en roofvogels, als kraaien, meeuwen, buizerds, arenden, haviken, valken en Europese oehoe's.