Koolzaadolie heeft inderdaad een hoog rookpunt en de neutrale smaak maakt het een uitstekende olie om mee te frituren, maar het is geen ongezonde olie. Net als de meeste van de andere gezonde oliën op deze lijst is koolzaadolie laag in verzadigde vetten. Beste voor: bakken, braden en frituren.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
De olie van deze koolzaadsoort heeft een lager gehalte aan transvetzuren en een langere houdbaarheid (een hoger rookpunt) bij het verhitten. Het kan daardoor erg hoog en lang tot 240 graden worden verhit en is daarmee bijzonder geschikt voor bakken, lang en heet braden, wokken en frituren.
Te hoge inname omega-vetzuren
Deze vetzuren zitten bovendien in veel producten waardoor er snel een overschot ontstaat. Volgens Chinees wetenschappelijk onderzoek is het verhitten van koolzaadolie daarnaast ook kankerverwekkend.
Olijfolie heeft, net als koolzaadolie, een goede verhouding onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Wat olijfolie nog gezonder maakt, is het feit dat extra vierge olijfolie een hoger aantal gezonde, antioxidanten kent. Koolzaadolie/raapzaadolie bevat een grote hoeveelheid onverzadigde vetten en antioxidanten.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Koolzaadolie is van nature rijk aan vitamine E en K, dit zijn belangrijke vitamines bij het vertragen van huidveroudering en bij het verzachten van huidaandoeningen. Vitamine E beschermt daarnaast de huid tegen vrije radicalen.
De resultaten van deze review suggereren dat het gebruik van koolzaadolie in vergelijking met olijfolie gunstige effecten heeft op het bloedcholesterolprofiel, met name het LDL-cholesterol, totaal cholesterol en de LDL-cholesterol/ HDL-cholesterol ratio.
Koolzaadolie wordt gewonnen uit koolzaad. Deze olie is niet geschikt om te verhitten en bewaar je best in de koelkast. Koolzaadolie bevat veel omega 3-vetzuren. Maïsolie gebruik je voor koude én warme bereidingen.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Koolzaadolie heeft inderdaad een hoog rookpunt en de neutrale smaak maakt het een uitstekende olie om mee te frituren, maar het is geen ongezonde olie. Net als de meeste van de andere gezonde oliën op deze lijst is koolzaadolie laag in verzadigde vetten. Beste voor: bakken, braden en frituren.
Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. ,,Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten”, verduidelijkt Sollid. En dat is goed nieuws, want dat doet het cholesterolgehalte in je bloed dalen. ,,Koolzaadolie is ook een goede bron aan enkelvoudige onverzadigde vetten.
ALA is een essentieel vetzuur dat het lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid, maar niet zelf kan aanmaken. ALA haal je daarom uit voeding. Het gebruik van koolzaadolie kan je helpen voldoende Omega 3 binnen te krijgen via voeding. Koolzaadolie is gezond, omdat de olie rijk is aan onverzadigde vetzuren.
Bij verhitting boven de 180 graden breken die smaakstoffen af en gaat de olie walmen of roken, wat niet gezond is.” ,,Ook lijnzaadolie, notenolie, sesamolie en druivenpitolie zijn niet geschikt om mee te bakken of te frituren.
Koolzaadolie blinkt uit in het gehalte aan onverzadigde vetzuren. Met 93 procent is het gehalte aan onverzadigde vetzuren in koolzaadolie hoger dan in zonnebloemolie (91 procent) en olijfolie (88 procent). Bijzonder is ook het hoge percentage alfalinoleenzuur (ALA) in koolzaadolie. Dit ligt op bijna 10 procent.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Koolzaadolie gaat geopend met gemak een jaar mee. Olie houdt niet van licht. Bewaar de olie dus bij voorkeur op een donkere, afgesloten plek in de originele verpakking. Vaak wordt de olie in donkere flesjes geleverd, zodat er al minder licht bij kan komen.
Vervang zonnebloemolie simpelweg door andere neutrale plantaardige oliën.Zoals koolzaadolie, arachideolie, rijstolie, raapzaadolie of slaolie. Zo kun je onbezorgd blijven genieten van al je zoete baksels.
Voordelen van koolzaadolie
Antiseptische eigenschappen: men beweert dat koolzaadolie een antibacteriële werking heeft en desinfecteert en ontsmet. Vertraagt het verouderingsproces van de huid: doordat de olie rijk is aan vitamine E, helpt de olie met het vertragen van het verouderingsproces van de huid.
Geerts Best Koolzaadolie is een koudgeperste kwaliteitsolie. Het heeft een nootachtige en een milde smaak en is daardoor een echte smaakmaker in de keuken. Met het hoge verhittingspunt van 240 graden is deze olie ook zeer geschikt voor bakken en braden en ook goed koud te gebruiken.
Tip: Gebruik zonnebloemolie om te bakken (frituurolie, koolzaadolie kan ook). Gebruik geen frituurvet, anders kan er een lelijke witte aanslag op de oliebollen ontstaan.
Hoewel het twee verschillende variëteiten betreft, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is. Wat betreft hoeveelheid calorieën en het soort vet is er ook (nagenoeg) geen verschil.
De koolzaadjes worden dan geoogst, geperst en vervolgens wordt de olie gezuiverd voor gebruik. Een paar mooie eigenschappen van koolzaadolie op een rijtje: Rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren, waaronder Omega 6 (linolzuur) en Omega 3 (alfalinoleenzuur) Een eetlepel is een bron van vitamine E en vitamine K.