Ook daarom is 4G een slimme keuze. Met dit mobiele internet verbruik je minder data dan je in dezelfde tijd met 5G kan doen. Zo heb je met 4G misschien kleinere bundel nodig voor je Sim Only abonnement dan wanneer je 5G zou hebben.Dat scheelt geld.
Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is wederom bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
Nee, om gebruik te kunnen maken van 4G of 5G internet heb je geen speciale simkaart nodig. Wel heb je hiervoor desgewenst een sim only abonnement met 5G nodig en een toestel dat vervolgens ook geschikt is voor 5G.
Kleinere golflengtes hebben echter meer energie nodig om ver te komen. Hierdoor is een dichter netwerk van zenders nodig om overal bereik te hebben. Er zijn dus meer zendmasten nodig voor 5G dan voor 4G. Dit betekent dat de stralingsintensiteit van 5G hoger is dan die van 4G, met name in de dichtbevolkte gebieden.
Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad.
Dat de toestellen hardwarematig klaar zijn voor 5G, betekent namelijk niet per se dat je al gebruik kunt maken van de 4G-opvolger. Bij de meeste 5G-telefoons heb je namelijk nog een software-update nodig.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
Volgens Antennekaart.nl zijn er op dit moment al 8105 zenders in de lucht die een 5G-signaal kunnen versturen. Kijk je naar de dekkingskaarten van de providers, dan heeft T-Mobile de beste dekking, daarna Vodafone en tot slot KPN, met ongeveer de helft van het land ongedekt.
Bij een noodinterventie kunnen ambulanciers slimme brillen dragen die via een 5G-verbinding live video's opnemen en streamen. Dokters kunnen van in het ziekenhuis meekijken en aanwijzigingen geven. Met de huidige 4G-standaard is de beeldkwaliteit daar nog te laag voor en is er te veel vertraging op de verbinding.
De elektromagnetische velden van 5G-antennes zijn vergelijkbaar met die van 2G-, 3G- en 4G-antennes, omdat 5G in de basis dezelfde zendtechnieken gebruikt. Het is nog niet duidelijk of door 5G de blootstelling aan elektromagnetische velden toe zal nemen omdat 5G nog nergens op grote schaal geïntroduceerd is.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Wat heb ik nodig voor 5G en hoe kan ik zien of ik 5G heb? Je hebt een 5G-toestel nodig met de meest recente software, een Red abonnement (of Start abonnement met 5G add-on). Controleer bij je instellingen of 5G ingeschakeld staat. Let op: niet alle 5G-toestellen ondersteunen de Nederlandse instellingen.
De veiling van de eerste 5G-frequenties vindt in juni 2020 plaats. In principe kunnen providers snel daarna hun echte 5G-netwerken activeren, zij het in een eerste vorm. De belangrijke 3,5GHz-frequentie is nog in gebruik door de Nederlandse inlichtingendiensten en komt pas in 2022 of 2023 beschikbaar voor providers.
De provider hoopt voor het einde van dit jaar in heel Nederland 5G aan te bieden. KPN start in vijf steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De landelijke dekking volgt bij deze provider ergens in 2021. VodafoneZiggo loopt qua dekking voor en dekt ongeveer 80 procent van Nederland.
Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook de iPad Pro is er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou ook zelf werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.