Symptomen van uitdroging bij je baby of kind
Snelle ademhaling. Niet of weinig plassen (na een halve dag geen natte luier) De helft minder drinken dan normaal. Hoge hartslag.
Milde uitdrogingsverschijnselen zijn onder meer dorst en hoofdpijn. Ernstige uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere verwardheid en een snelle, onregelmatige hartslag. Raadpleeg direct je huisarts of spoedeisende hulp bij ernstige uitdrogingsverschijnselen. Drink elke dag voldoende om uitdroging te voorkomen.
De tijdsduur tot overlijden hangt af van hoeveel water iemand nog tot zich neemt. Indien uitsluitend water wordt gebruikt voor mondverzorging door een vernevelaar of ijsblokjes dan overlijdt men na ongeveer 10 dagen (spreiding 7-17 dagen).
Allereerst is het heel belangrijk dat u veel blijft drinken. Zeker als u moet overgeven of diarree heeft. Dit is nog belangrijker voor jonge kinderen en ouderen, want uitdroging kan voor hen extra gevaarlijk zijn.
Uitdrogen zorgt niet voor lijden
Een patiënt die geleidelijk uitdroogt heeft in het algemeen weinig klachten. Het geven van kunstmatig voeding en vocht kan daarentegen wel problemen oproepen, zoals benauwdheid (vocht achter de longen, als gevolg van het infuus).
Een huid die droog, koel en klam aanvoelt kan uitgedroogd zijn. Spierkrampen kunnen een signaal zijn van uitdroging. Kramp doet zich vooral voor wanneer uitdroging wordt veroorzaakt door overmatig zweten. Door te zweten kun je veel vocht en natrium verliezen, een elektrolyt die een rol speelt in de spiercontracties.
Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee. Daarmee voorkomt u uitdroging.
Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen.
'Tranen zijn heel belangrijk voor de functie van het oog', zegt oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam. De bovenste cellen daarvan, het epitheel, kunnen niet tegen uitdroging. 'Die cellen zijn heel gevoelig, die moeten voldoende vochtig blijven.
Als je baby ineens vaker of minder vaak wil drinken, hoef je je geen zorgen te maken. Het is heel gewoon als een baby af en toe ineens meer of minder voedingen per dag wil. Alle baby's hebben extra vitamine D nodig, het is belangrijk voor sterke botten, sterke tanden en een goede weerstand.
Je baby drinkt per dag nog minimaal 500 ml melkvoeding. Naast de vaste voeding, die ook vocht bevat, heeft je baby nood aan extra vocht. Als extra vocht krijgt plat, mineraalarm water de absolute voorkeur. Water blijft de beste dorstlesser!
Als je twijfelt of je baby voldoende drinkt, geef dan niet een extra fles maar neem contact op met het consultatiebureau. Als je borstvoeding geeft, kun je ook contact opnemen met een lactatiekundige. Vind een lactatiekundige bij jou in de buurt op website van NVL Borstvoeding.
Het lichaam gaat vocht onttrekken aan de huid, die huid gaat uitdrogen, maar op korte termijn is dat niet zo belangrijk want de bedoeling van het lichaam is de circulatie op gang te houden zodat er zuurstof kan circuleren naar het lichaam."
Water bevat geen calorieën
Alleen als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, kun je vet kwijtraken. En die calorieën komen niet alleen uit eten! Ook energierijke dranken, zoals frisdrank en vruchtensap, kunnen een flinke bijdrage leveren. Water, daarentegen, bevat geen calorieën.
De beste manier om te weten of je lichaam nood heeft aan hydratatie, is je urine observeren. Is je urine helder, dan hoef je je geen zorgen te maken. Is je urine zeer gekleurd (zeer geel), dan is het hoog tijd dat je drinkt.
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.
Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel de huisarts als uw kind erg veel dorst heeft, of niet of weinig plast. Bel direct de huisarts als uw kind suf of niet goed wakker te krijgen is, als het verward is of anders reageert dan normaal, of het gevoel heeft flauw te vallen.
Geef eventueel wat vaker kleine hoeveelheden. Als uw baby vaker moet overgeven, kan het veel vocht verliezen. Ga door met borstvoeding (of flesvoeding), verdun de voeding niet. Geef daarnaast iedere 5 of 10 minuten een paar slokjes water of slappe thee te drinken, op een lepeltje of speentje.
U moet 10-25 ml ORS-oplossing per kilogram lichaamsgewicht per uur geven aan uw kind. Dit blijft u 6 uur lang doen, om zo de uitdroging op te heffen. Daarna kunt u elke keer als uw kind diarree heeft 10 ml ORS per kilogram lichaamsgewicht (ongeveer 2 theelepels per kg lichaamsgewicht) extra geven.
Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool. Dimethyldisulfide is een stinkend gas dat voortkomt via vele bronnen, zoals bacteriën, schimmels, planten, en dieren.
Probeer bij borstvoeding borstcompressie: je geeft hierbij druk met je hand om de melkstroom te stimuleren. Leg je hand dicht bij je ribben om je borst, duw je duim en vingers naar elkaar toe en houd even vast, zodat de baby melk in zijn mond krijgt en weer gaat drinken.
Drinkt je baby de fles niet leeg, ook niet als je de fles na een paar minuten nog een keer aanbiedt? Geen probleem, waarschijnlijk heeft je kindje dan niet zo'n honger. Blijf niet aandringen. Ook als de fles vaker niet leeg gaat, hoeft dit geen probleem te zijn.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg. Duurt een voeding korter dan 20 minuten, neem dan af en toe een pauze.