Bij mensen bij wie de dikke darm is verwijderd gebeurt dit onvoldoende omdat na de operatie nog maar een heel klein deel van de dikke darm overblijft. Na het verwijderen van de dikke darm is het volgen van speciaal dieet niet nodig, alles mag gegeten en gedronken worden.
Een mens kan leven zonder dikke darm. Via de dunne darm komen alle voedingsstoffen in uw lichaam. De dikke darm haalt vooral het vocht uit de ontlasting. Zonder dikke darm komt er minder vocht in uw lichaam.
Voeding na de operatie
Na de operatie mag u weer drinken. Als dit goed gaat, zal uw arts adviseren een normale maaltijd te eten. U mag 's avonds een warme maaltijd eten, of bijvoorbeeld een broodmaaltijd, vla of yoghurt. Door de voeding komen de darmen sneller op gang.
Met een colostoma mag u alles eten en drinken. Ook kunt u gebruik maken van drinkvoeding. Er zijn producten waardoor u sneller last kunt krijgen van verstopping, dunne ontlasting, gas- en geurvorming of verkleuring.
Na het aanleggen van een ileostoma mag u alles eten en drinken. Het kan voorkomen dat voedingsmiddelen onverteerd in het stomazakje terecht komen. Om eventuele verstopping van de stoma te voorkomen is het belangrijk om rustig te eten, het voedsel goed fijn te snijden en goed te kauwen.
U kunt midden in de nacht wakker worden en voeen dat uw zakje moet worden verwisseld of geleegd. Ondersteun uw lichaam met kussens en probeer eens een kussen tussen uw benen of onder uw rug. Dit kan uw slaappositie en -comfort verhogen voor een betere nachtrust.
Huidplakken kunt u 2 tot 5 dagen laten zitten. Hoelang verschilt per persoon. Overleg met uw stomaverpleegkundige hoeveel dagen u de huidplak kunt laten zitten. Op de huidplak maakt u het opvangzakje vast.
Een stoma kan blijvend of tijdelijk zijn. Dit is met name afhankelijk van de reden waarom je een stoma krijgt. Als je kringspier (anus) niet meer goed functioneert, dan is een blijvend stoma de oplossing. Een tijdelijk stoma kan later opgeheven worden.
Een stoma is een kunstmatige uitgang in de buikwand voor urine of ontlasting en wordt aangelegd wanneer de natuurlijke uitgang niet meer functioneert. Een stoma kan zowel blijvend als tijdelijk van aard zijn. Wanneer de ontlasting / urine het stoma verlaat, moet dit worden opgevangen.
Zonder dikke darm neemt het lichaam dus minder vocht op. Hierdoor zul je er goed op moeten letten dat je genoeg drinkt, minimaal 2 liter per dag. Verder neemt het lichaam via de dikke darm zout op. Er zal je daarom ook geadviseerd worden extra zout te gebruiken.
De meeste mensen hebben 4 tot 6 weken nodig om te herstellen van een darmoperatie. Uw kracht en conditie komen pas terug na ongeveer 10 tot 12 weken, afhankelijk van de grootte van de operatie en uw leeftijd. Uw buikspieren zijn nog gevoelig. Uw buikwonden kunnen nog 'trekken', met name als u uw buikspieren gebruikt.
Een stoma is een darmuitgang in de buikwand; het uiteinde van de darm wordt gehecht in de buikwand. De ontlasting verlaat het lichaam dan via deze uitgang en wordt opgevangen in een kunststof zakje. Een blijvende stoma is nodig als de overgebleven darm niet aan het stuk darm boven anus gehecht kan worden.
De dunne darm heeft een grote reservecapaciteit. Het verwijderen van ongeveer de helft van de dunne darm geeft doorgaans nauwelijks klachten. We spreken van het kortedarmsyndroom als je minder dan ongeveer twee meter dunne darm hebt. Als je minder dan twee meter dunne darm hebt, kunnen verschillende klachten ontstaan.
U krijgt een ileostoma als het nodig is om uw hele dikke darm te verwijderen of tijdelijk te ontzien. De ileostoma wordt dan meestal aan het einde van uw dunne darm aangebracht. Soms is het noodzakelijk zijn om nog eerder in de dunne darm een stoma aan te brengen.
Goede voeding is belangrijk voor een goed herstel en voor een goede werking van de darmen. U mag al kort na de operatie starten met drinken. Als dit goed gaat, mag u uw dieet uitbreiden naar licht verteerbare voeding. Zorg ervoor dat u verdeeld over de dag eet en kauw het eten goed.
3.1 Stomazakje verwisselen
Daardoor zult u de eerste dagen na de operatie een zogenaamd “open zakje” gebruiken. Dit moet 1 keer per 24 uur verwisseld worden en kan gedurende de dag geleegd worden.
De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon, gemiddeld verwisselt u het zakje twee à drie keer per dag. Bij dunnere ontlasting moet u het zakje vaker verwisselen of legen.
Een hogere leeftijd hoeft op zichzelf dus geen reden te zijn om patiënten een stoma te onthouden. Een verklaring dat ouderen met een stoma minder beperkingen ervaren, ligt waarschijnlijk aan verschillen in lichaamsbeeld en omgaan met de nieuwe situatie tussen oudere en jongere patiënten.
Een stoma heeft geen sluitspier die de ontlasting tegen kan houden. Om de ontlasting die uit de stoma komt op te vangen, wordt er een 'opvangsysteem' op uw huid geplakt. Dit noemen we 'stomamateriaal'.
Een stoma met een eendelig opvangsysteem dient één keer per dag helemaal vervangen te worden. Bij een stoma met een tweedelig opvangsysteem moet de huidplak 2 à 3 keer per week vervangen worden. Ook dient het zakje dan vervangen te worden.
voor 1-delige stomapluggen krijgt u 4 zakken per dag. Voor een 2-delig systeem krijgt u 4 zakken per dag en 1 plak per dag. voor een 1-delige Ileostoma of Urostoma krijgt u 2 zakken per dag. Voor een 2-delig systeem krijgt u 2 zakken per dag en 4 plakken per week.
Bij het douchen met een stoma heeft u de keuze uit drie mogelijkheden: met opvangmateriaal, dan wel het filter afplakken;alleen met de plak;zonder opvangmateriaal en vervolgens de huid goed drogen voordat u het materiaal er weer opplakt.
Uw behandelend chirurg bepaalt wanneer de stoma opgeheven kan worden. Het opheffen van de stoma gebeurt onder algehele narcose. Uw blijft gemiddeld 3 tot 5 dagen in het ziekenhuis.
In de beginfase is het stoma gevoelig en kwetsbaar. Het stoma bloed snel en kan relatief makkelijk infecteren. Omdat er nog geen goede barrière is, kunnen de bacteriën makkelijk het lichaam binnendringen en een infectie veroorzaken. Uw huid rondom het stoma kleurt dan rood, de stomp wordt warm, dik en pijnlijk.