Met denier word de dikte van de garen uitgedrukt. De dikte van het garen in 1200 denier is tweemaal dat van 600 denier, hetgeen ook impliceert dat het weefsel ruwer en natuurlijk sterker is. Als u op zoek bent voor sterkte, is 1200 denier beter. Als u een soepeler finish stof wilt, kies de 600 denier.
De meest voorkomende sterkte bij paardendekens is 600D. Deze heeft een goede slijtvastigheid en is over het algemeen voor paardendekens sterk genoeg. Zoek je echt een extreem sterke deken, dan kom je in een slijtvastheid vanaf 2000D. Om de stof nog sterker te maken, worden de meeste buitenstoffen voorzien van Rip-Stop.
Als je je paard droog onder een regendeken zet vinden ze het vaak wel lekker als het een hele tijd regent en ze hebben geen of weinig schuilmogelijkheid. Zet je ze er nat onder dat kost het mega veel energie om warm te worden/blijven.
Een zomerdeken is een dunne deken welke geschikt is voor de warmere dagen. De deken beschermt je paard op een koele zomernacht maar geeft geen extra warmte. Zomerdekens zijn niet waterdicht.
Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden.
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Een trillend paard is te lang nat geweest. De oorzaak kan een verkeerde deken zijn, zoals een staldeken in de wei. Een staldeken absorbeert namelijk water, waardoor het vocht langer contact maakt met de huid van jouw paard.
Staldekens zijn niet waterdicht. Het is daarom raadzaam om een waterdichte regendeken over de staldeken heen te leggen wanneer je paard naar buiten gaat. Zo staat je paard lekker warm en droog buiten.
Dekens beschermen je paard tegen regen en kou en isoleren de lichaamswarmte van je paard. Een paard heeft in principe geen deken nodig en is prima in staat om zichzelf warm te houden. Je paard heeft namelijk een mechanisme wat zich tegen de kou beschermt.
De Bucas Power Turnout is een waterdichte ademende deken voor de herfst, winter en het voorjaar. Door de zilveren kleur van de buitenstof (de oersterke Ballistic Nylon) en de antibacteriƫle Stay Dry binnenvoering, kun je de deken gebruiken tussen de -10 en +16 graden.
De paardendekens zijn gemaakt van oersterk canvasstof en staan dan ook bekend om de kwaliteit en degelijkheid.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Emotioneel afgestemd
Dit gebeurt op een golflengte waar paarden zich bijzonder goed op kunnen afstemmen. Zo weten ze dus precies hoe jij wat je emotionele gesteldheid is: angstig, vrolijk, zelfbewust, boos, agressief, verdrietig.
Paarden zijn warmbloedige dieren met een constante lichaamstemperatuur van 37,2 tot 38,2 graden Celsius. Ze kunnen hun warmte goed reguleren bij temperaturen tussen de 5 graden onder nul en 25 graden.
Een zweetdeken (ook wel fleece deken genoemd) neemt het vocht van je paard op, waardoor hij sneller opdroogt. Tegelijkertijd zorgt de zweetdeken er ook voor dat je paard niet te snel afkoelt en daardoor geen blessures krijgt. Tegenwoordig is er zoveel keuze in zweetdekens.
De deken houdt het paard warm na de rit, waardoor de lichaamstemperatuur geleidelijker daalt dan als er geen deken zou worden gebruikt. Tegelijkertijd neemt de zweetdeken het probleem weg. De zweetdeken absorbeert namelijk het zweet, zodat het paard snel weer droog is.
Het allerbelangrijkste om bij koud weer in de gaten te houden, is het water. Zorg ervoor dat je paard altijd water kan drinken. Controleer minstens twee keer per dag of er nog genoeg water beschikbaar is en of de leidingen of de waterbak niet bevroren zijn. Paarden houden zichzelf voornamelijk warm door te eten.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Een uitrijdeken beschermt de nieren van je paard tegen koude en tocht tijdens het rijden. Vooral kwetsbaardere paarden die bijvoorbeeld geschoren zijn, hebben een uitrijdeken nodig. Ook tijdens het uitstappen kan een uitrijdeken nuttig zijn.
Kun je een paard in de zomer scheren? Ja, dat is mogelijk. In feite doen sommige mensen dit om zich te ontdoen van extra gewicht en ook om het paard koel en comfortabel te houden. Bovendien voorkomt het oververhitting in de zomermaanden.