Oxidatie is een chemisch proces onder invloed van zuurstof. In ons lichaam heeft zuurstof een grote invloed op verschillende processen. We krijgen door te eten verschillende voedingstoffen binnen zoals koolhydraten, eiwitten en suikers. Bij het verbranden van deze voedingstoffen wordt er zuurstof verbruikt.
Wat is oxidatieve stress? Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door UV-straling in zonlicht of door luchtvervuiling. Hierdoor komen vrije radicalen in het lichaam. Dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.
Oxidatie voorkomen is belangrijk, want dat is een van de belangrijkste chemische bedreigingen voor de kwaliteit van diervoeding. Oxidatie zorgt er namelijk voor dat: Het gehalte aan vitamine A en E in de voeding daalt. Essentiële vetzuren worden beschadigd, waardoor tekorten aan deze vetzuren kunnen ontstaan.
Oxidatie is een geheel natuurlijk proces. Hierbij beschadigen zogeheten vrije radicalen lichaamscellen. Ook kunnen deze agressieve stoffen de celdeling ontregelen. Op termijn kan oxidatie mogelijk hart- en vaatziekten of kanker als gevolg hebben.
Er is sprake van oxidatieve stress wanneer het lichaam wordt overspoeld door een teveel aan potentieel schadelijke, weefsel aantastende vrije moleculen, die gezonde cellen kunnen beschadigen en tot fysieke aftakeling kunnen leiden.
Wat zijn de gevolgen van Oxidatieve Stress: Directe beschadiging van de diverse structuren in de mitochondriën. De productie van ATP zal verminderen en wat de gevolgen zijn, is duidelijk. Het lichaam gaat slechter functioneren en er is gerede kans op ontstaan van chronische aandoeningen.
Antioxidanten eten tegen oxidatieve stress
Fruit zoals blauwe bessen, kersen, citrusfruit en pruimen. Groenten waaronder donkere bladgroenten, broccoli, wortels, tomaten en olijven. Andere bronnen van antioxidanten via voeding: vis en noten, vitamine E, vitamine C, kurkuma, melatonine, ui, knoflook en kaneel.
Oxidatie verhogende factoren zijn stress, ontstekingen, extreem sporten, hoge calorie inname en ziekte. Dus reduceer stress zoveel mogelijk, belast het lichaam niet te extreem, slaap goed en eet vers en gevarieerd.
Oxidatie is een chemisch proces onder invloed van zuurstof. In ons lichaam heeft zuurstof een grote invloed op verschillende processen. We krijgen door te eten verschillende voedingstoffen binnen zoals koolhydraten, eiwitten en suikers. Bij het verbranden van deze voedingstoffen wordt er zuurstof verbruikt.
Wanneer een metalen voorwerp in contact komt met een ander element, de zogenaamde oxidant, geeft het elektronen af en verandert zo van toestand. Voor veel metalen is de oxidant zuurstof, maar het kunnen ook andere chemische elementen zijn, zoals koolstof, zwavel of waterstof. Oxidatie is niet altijd schadelijk.
Fruit bevat veel antioxidanten. Vooral citroenen, aardbeien en sinaasappelen zitten boordevol antioxidanten. Dit zijn de fruitsoorten waar ook veel vitamine C in zit.
Antioxidanten is een verzamelnaam voor de vitamines E en vitamine C, bètacaroteen, het lichaamseigen glutathion, de spoorelementen seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit.
Groene thee
Groene thee zit vol met antioxidanten, catechine is daar een van. Te veel blootstelling aan de zon kan het risico verhogen op huidkanker en je huid verouderd sneller. Groene thee kan de beschadiging van de huid verminderen en kan ervoor zorgen dat je minder snel last van rimpels krijgt.
Tijdens oxidatie vallen die vrije radicalen moleculen en genen aan waardoor de structuur van de cel verandert. Als gevolg hiervan moeten gezonde cellen meer energie verbruiken om de cel gezond te houden. Tijdens dit proces worden eiwitten aangetast en is het DNA beschadigd.
Verzinken: bij verzinken wordt er een dunne laag zink aangebracht op het originele metaal. Deze laag zorgt ervoor dat er geen roest of oxidevorming optreedt.
Verbranding is oxidatie van een stof, bij hoge temperatuur, waarbij warmte vrijkomt. Het is dus een exotherme reactie. Voor verbranding zijn brandstof en zuurstof nodig. Onder invloed van een ontstekingstemperatuur wordt de verbranding in gang gezet.
Een teveel aan vrije radicalen of een tekort aan antioxidanten zorgt voor oxidatieve stress: een beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam. Met als gevolg ongecontroleerde celdelingen, snellere lichaamsveroudering en een grotere kans op gezondheidsklachten.
Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress. Als er voldoende van in het lichaam aanwezig zijn, worden uw cellen, weefsels en organen beschermd en wordt schade voorkomen. Het is dus belangrijk dat er een goede balans is tussen vrije radicalen en antioxidanten in uw lichaam.
Oxidatie. Omdat de elektronegativiteit van zuurstof hoog is, kan zuurstof vrijwel elke andere stof oxideren. Een uitzondering is fluor, het enige element dat zuurstof kan oxideren. Verbindingen tussen fluor en zuurstof zijn dus eerder zuurstoffluoriden dan fluoroxiden.
Kan ik ook teveel antioxidanten binnen krijgen? Ja. Ook teveel van iets goeds kan giftig zijn. En als je te hoge concentraties antioxidanten binnenkrijgt, verstoor je het evenwicht tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam.
een exogene bron via voeding die hoofdzakelijk uit fruit en groenten bestaat. Deze vormt een essentiële aanvoer van antioxiderende moleculen: vitamine C en E, carotenoïden, ubichinon, flavonoïden, glutathion of liponzuur. een endogene bron met bepaalde door het lichaam geproduceerde enzymen, eiwitten en endonucleases.
Corrosie is de overkoepelende benaming van het aantasten van materiaal, door reactie met hun omgeving. In het geval van ijzer ontstaat roest als gevolg van de aanraking met water en zuurstof (oxide, ook wel oxidatie). Met roesten wordt dus specifiek het oxideren van ijzer of staal bedoeld, wat een vorm van corrosie is.
Bij stress komt adrenaline vrij, waarvoor vitamine B5 nodig is. Bij het regelmatig en langdurig ervaren van stress ontstaat een verhoogde behoefte aan vitamine B5. Daarnaast kan vitamine B5 ook helpen bij het versterken van de weerstand waardoor het lichaam beter opgewassen is tegen gevoelens van stress.
Avocado. Avocado's, vijgen, maar ook pruimen, cashewnoten en amandelen zitten vol met magnesium. En dat is precies het mineraal dat je nodig hebt in tijden van stress. Magnesium helpt je spieren en zenuwen ontspannen in gespannen situaties.
Vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B5 ondersteunen in stress-situaties. Er zijn nog andere vitamines die niet direct een invloed hebben in stresssituaties, maar de vitamines B1, B3, B6, B12 en vitamine C dragen bij aan een heldere geest.