De oorsprong van het roomijs wordt toegeschreven aan verschillende Europese vorstenhuizen, maar zeker is dat de eerste ijssalon in 1686 door een Italiaan werd geopend in Parijs. IJs was eeuwenlang een lekkernij die alleen de allerrijksten zich konden veroorloven.
Booza uit het Midden-Oosten
ijs, afkomstig uit het Midden-Oosten en krijgt zijn elasticiteit van mastiek , hars die afkomstig is van de mastiekboom. De traditionele smaak van booza is Kashta (of Ashta). Dat is een mix van oranjebloesemwater en rozenwater. Er wordt wel gezegd dat het de oudste ijssoort ter wereld is.
Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Geschiedenis. De geschiedenis van ijs gaat terug naar de tijd van de Romeinen, waar men de allereerste keer sprak van een sorbet. De Romeinen waren er verzot op en serveerden hun gasten diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.
Tijdens strenge winters werden er dikke stukken ijs uit nabije slo ten of vijvers gehakt. Deze brokstukken werden met karrenvrachten tegelijk naar de ijskelder vervoerd en daar op een dikke laag grond of stro gelegd.
De oorsprong van het roomijs wordt toegeschreven aan verschillende Europese vorstenhuizen, maar zeker is dat de eerste ijssalon in 1686 door een Italiaan werd geopend in Parijs. IJs was eeuwenlang een lekkernij die alleen de allerrijksten zich konden veroorloven.
Roomijs wordt gemaakt van melk, room, suiker, water en andere ingrediënten zoals chocolade, vanille en allerhande vruchtenextracten. Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker en brengt per 100 g (twee bolletjes ijs) ongeveer 200 kcal aan.
In Nederland zijn we soms erg traditioneel als het om ijsjes gaat. Al jarenlang is vanille de meest verkochte ijs smaak. En aardbeien, een yoghurt ijsje en ook chocolade blijven onwijs populair.
De Raket is al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km. Het ijsje dat het meest wordt gegeten, blijft de Raket.
Vanille. Het zal je vast niet verbazen dat vanille-ijs nog steeds het meest verkochte ijs is in België. Net als in de meeste Europese landen en een groot deel van de wereld trouwens. Melk, room, suiker, eidooiers en (echte of synthetische) vanille zijn de basisingrediënten.
IJs is een koude lekkernij. Het wordt vaak gemaakt van bevroren room, waar onder meer suiker en eieren bij zijn gedaan. IJs wordt soms ook gemaakt van bevroren siroop (dan heet het waterijs).
Meer dan 300 smaken ijs.
In 1989 lanceerde Magnum het klassieke ijsje met chocolade waarvan iedereen zo houdt. De oorsprong van Magnum ligt in België, waar onze Belgische topfabrikant van chocolade voor ons smeuïge vanille-ijs een unieke chocoladelaag ontwikkelde met een typische 'krak'. Maar natuurlijk bleef het niet bij één smaak.
Magnum is een ijsje van Ola. Karakteristiek voor een Magnum is de dikke laag chocolade rondom een dik blok roomijs en echte vanille. Het gewicht van het ijsje was aanvankelijk 86 gram, te vergelijken met snacks als Mars en Snickers. Unilever introduceerde de Magnum als tussendoortje.
In de goedkoopste variant kost Ola's Raket 0,20 euro per ijsje, tegen 0,24 euro in de duurdere supermarkten. De huismerkprijzen liggen bij alle supermarkten lager dan die van Ola's Raket. Hier spant Digros de kroon met een bodemprijs van 0,14 euro per Space Arrow, tegen 0,22 euro voor een Sparrunner.
Ola is een Unilevermerk van consumptie-ijs sinds 1960. Op 3 februari 1956 werd het bedrijf opgericht in België. De naam Ola is afgeleid van het margarinemerk Hola. In België en Nederland zijn de Cornetto, Magnum, Raket en Schatkist bekende ijsjes van Ola.
Häagen-Dazs maakt het lekkerste supermarkt-ijs
Winnaar van de ijs test is Häagen-Dazs Belgian chocolate die van de deskundige jury een 8 als rapportcijfer kreeg. Dit is absoluut geen goedkoop ijs, maar de prijs van circa 11 euro per liter wordt goedgemaakt door de hoge kwaliteit en de lekkere smaak.
Bij de 'Cornetto's' kwam Jumbo's Cornet als lekkerste uit de test, gevolgd door de Cones van AH Basic. Bij de varianten van de Magnum Almond viel ook de huismerk lookalike van Jumbo, Chocs!, het meest in de smaak, gevolgd door Gelatelli van Lidl.
Niet opnieuw invriezen
“IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor. Deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel een volgende keer wordt ontdooid.”
Wanneer het ijs smelt, ontsnapt de lucht uit die luchtbelletjes. Als je het dan vervolgens opnieuw invriest, is het ijs minder smooth. Er zit maar één ding op dus: gewoon de hele pint in 1 keer opeten!
Experts waarschuwen wel om roomijs dat gesmolten is niet op te eten of terug in te vriezen, want dat kan een voedselvergiftiging in de hand werken. De ideale snack tijdens deze hittegolf is natuurlijk een ijshoorntje met twee – of drie – bollekes.
Grote kans dat je vanille-ijsje deze zomer duurder wordt. En ook de vla zou weleens prijziger kunnen worden. Dat heeft alles te maken met een mislukte vanille oogst in Madagaskar, het land waar de meeste vanille geproduceerd wordt.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Producten als Omo, Knorr en Magnum zijn een stuk duurder geworden. Vanwege de hogere prijzen voor grondstoffen, mede door de oorlog in Oekraïne, heeft fabrikant Unilever de prijzen wereldwijd met gemiddeld 8,3 procent verhoogd. En daar blijft het niet bij.