West-Nederland: Noord- en Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht. Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drenthe. Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland. Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg.
De Regio Randstad omvat de vier provincies in het westen van Nederland: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.
De Gebiedsagenda Noordwest-Nederland omvat het grond- gebied van de provincies Noord-Holland en Flevoland.
Nederland ligt in het noordwesten van Europa en wordt begrensd door de Noordzee, Duitsland en België. De lengte van de landsgrens bedraagt 1027 km, terwijl de kustlijn 451 km lang is. Daarnaast behoren enkele eilanden rond de Caribische Zee tot Nederland.
De regio Zuid-Nederland omvat de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Een regio die buiten haar eigen grenzen denkt en doet.
Regio noord
Alle gemeenten uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Flevoland (met uitzondering van de gemeente Zeewolde, deze gemeente valt onder regio Midden).
Dit kan aan de hand van een kompas. Er zitten 360 graden in een cirkel en een kompas ís een cirkel. Bovenaan zit het noorden, onderaan het zuiden, links het oosten en rechts het westen. Het noorden staat op 360° (° betekent graden), het zuiden op 180°, het oosten op 90° en het westen op 270°.
De provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg vallen onder de streek Zuid-Nederland. Het kenmerk wat deze drie provincies gemeen hebben, is gezelligheid. Noord-Brabant en Limburg staan hier vooral bekend om maar in Zeeland kunnen ze er ook wat van. Daarnaast speelt water een grote rol in deze regio.
Misschien is het je al eens opgevallen: de indeling van de schoolvakanties is niet altijd even logisch. Arnhem ligt ongeveer in het midden van Gelderland, maar valt met de schoolvakanties onder regio Zuid.
Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van de schoolvakanties. Amsterdam valt onder de regio Noord.
West-Nederland, beter bekend als de Randstad, is de meest stedelijke regio van Nederland. Naast de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht kan men in de regio ook het bekende Nederlandse polderlandschap vinden.
De provincies Gelderland en Overijssel vormen samen de regio Oost-Nederland.
Met grote steden als Groningen, Leeuwarden, Assen en Emmen, prachtige kleine dorpjes zoals Orvelte, Vesting Bourtange, Appingedam en Joure en uitgestrekte natuurgebieden zoals De Drentse Aa, De Friese Meren, Middag-Humsterland en natuurlijk de Waddenzee is Noord-Nederland van alle markten thuis.
'Noord-Nederland' zou letterlijk genomen het noorden van Nederland zijn, maar doorgaans worden hiermee de provincies bedoeld. Deze liggen in het noordoosten van het Nederlandse vasteland en omvatten daarnaast het grootste deel van de Nederlandse Waddeneilanden en Waddenzee, verder naar het noorden.
Regio Midden
De vestigingen Amersfoort, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht vallen binnen deze regio.
Zuid-Holland is een provincie aan de Noordzeekust met als twee belangrijkste steden Den Haag en Rotterdam.
Oost staat recht tegenover west, zoals ook zuid recht tegenover noord staat. De betekenis van het woord 'Oriënt' is (letterlijk) de zon komt op in het oosten. Omdat het oosten is gedefinieerd als de richting waarin de zon lijkt op te komen, is het de richting waar het oppervlak van de aarde naartoe draait.
Er bestaan ook trucjes om plaats of richting te kunnen bepalen zonder kaart of kompas. Zo staat het altaar in een oude kerk bv. altijd aan de oostkant, wijzen de twee helderste sterren van de Grote Beer naar de Poolster (en dus naar het noorden) en is de overheersende windrichting hier bij ons zuidwest.
Waar het noorden is kun je bepalen met een kompas. Je hebt daarvan verschillende types. Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden.
West-Nederland: Noord- en Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht. Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drenthe. Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland.
Wanneer is de bouwvak 2024? De vakantiedata van de bouwvak in 2024 is verschillend per regio. In Noord-Nederland is de bouwvak van 5 augustus tot en met 23 augustus, in Midden-Nederland is de bouwvak van 29 juli tot en met 16 augustus en in Zuid-Nederland is de bouwvak van 22 juli tot en met 9 augustus.