Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt. Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen en de voeding hier op aanpassen. Hierdoor worden de klachten vaak minder.
Lactose-intolerantie kan klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Deze klachten kunnen vaak verholpen worden met een dieet.
Vanaf de geboorte wordt geen of bijna geen lactase aangemaakt en wordt dus ook geen moedermelk verdragen en krijgt het kind diarree. Deze vorm van lactose-intolerantie blijft levenslang bestaan.
De aanmaak van lactase vermindert sterk na beschadiging van de darmwand (tijdelijk), bijvoorbeeld na een buikgriep. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen.
Lactose-intolerantie is dus geen allergie. Typisch voor lactose-intolerantie is dat je, nadat je melkproducten hebt gegeten of gedronken, last krijgt van buikkrampen, diarree of winderigheid. Lactose-intolerantie kan je heel wat klachten bezorgen, maar is doorgaans niet gevaarlijk.
Hieronder een lijst met een paar vervangende producten welke lactosevrij zijn. Aardappelen: Verse aardappelen, in blik of glas, (diepvries) patates frites, aardappelschijfjes en rösti. Brood en ontbijtproducten: Zelfgebakken brood van tarwemeel, gist, water en broodzout, matses, donker roggebrood en rijstwafels.
Lactose-intolerantie bij volwassenen en ouderen is vrij goed te herkennen, omdat vrij snel na het nemen van zuivelproducten klachten ontstaan. Na het gebruik van lactose-houdende producten krijg je vaak snel last van een rommelende of opgezette buik, krampen en daarna diarree.
Lactose-intolerantie testen kan met behulp van een Lactose Tolerantie Test (LTT) in het ziekenhuis. De Lactose Tolerantie Test is een bloedtest waarvoor je nuchter moet zijn.
Een veelgebruikte test om mensen lactose-intolerantie te testen is de waterstof-ademtest. Bij deze test wordt je adem gemeten na het innemen van 50 gram lactose (de hoeveelheid die in ongeveer vijf glazen melk zit). De waterstof-ademtest is gebaseerd op de fermentatie van onverteerde lactose door de darmflora.
Waar zit lactose in? Lactose komt uitsluitend voor in moedermelk van zoogdieren. Het zit dus niet in andere voeding zoals groenten, fruit of vlees.
Brood? Wit, bruin en volkorenbrood op tafel zijn geen probleem. Ook harde pistolets en piccolo's bevatten geen lactose. Vermijd wel melkbrood, suikerbrood, rozijnenbrood en sandwiches.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Zure melkproducten, zoals karnemelk, kwark en yoghurt worden vaak beter verdragen, omdat deze voedingsmiddelen bacteriën bevatten die lactase leveren. Hierdoor is een gedeelte van de lactose al verteerd en wordt de rest van de lactose ook gemakkelijker verteerd.
Een lactosebeperkte voeding is meestal voldoende om klachten te voorkomen. Een diëtist kan hierbij helpen. Meestal is het niet nodig om helemaal geen melk en melkproducten meer te eten of te drinken. Ook is het vaak niet nodig producten te vermijden met melk of lactose als ingrediënt.
De genotypering van het MCM6 gen is vanaf 15 november 2021 aan te vragen via Zorgdomein SALT met de omschrijving lactose-intolerantie genotypering (MCM6) en wordt bepaald in 10 ml vers EDTA bloed. De test wordt wekelijks ingezet met een responstijd van 5-7 dagen en kost ongeveer 85 euro.
Wat is een Lactose Tolerantie Test? Een Lactose Tolerantie Test (LTT) is een onderzoek om lactose-intolerantie vast te stellen. Als je lactose-intolerantie hebt, kan je lichaam lactose niet goed verwerken. Hierdoor kunnen allerlei darmklachten ontstaan, waaronder buikpijn, winderigheid en diarree.
De producten van Arla Lactofree zijn gemaakt van gewone koemelk en dus van nature rijk aan eiwit, calcium en vitamines en mineralen. Arla Lactofree kwark is 100% natuurlijk, bevat 10,5 gram eiwit, is laag in vet, maar is heerlijk mild van smaak. Eigenlijk zoals reguliere kwark, maar dan lactosevrij.
Veel voorkomende symptomen van een lactose-intolerantie zijn onder andere misselijkheid, huiduitslag, een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree.
Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten. Het komt echter wél voor dat bakkers voor speciaal brood kiezen om een deel van het water te vervangen voor melk(poeder).
Omdat de lactase tabletten simpelweg het enzym lactase bevatten, wat normaal ook in je lichaam aanwezig is, zijn ze niet schadelijk voor je lichaam en kun je er meerdere per dag nemen. Lactase pillen zijn alleen geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie, niet voor mensen met een koemelk allergie.
Kip bevat, net als andere naturel vleessoorten, geen FODMAP's, gluten of lactose.
Wat is er voor lactosevrij broodbeleg? Hierbij gaat het om vleeswaren zonder toevoegingen zoals: Rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet, harde Nederlandse kaas, pindakaas en zoet beleg als honing, jam, appeltroop, suiker en pure hagelslag.
Vis, vlees, groenten, aardappelen, fruit en rijst bevatten bijvoorbeeld helemaal geen lactose.