Vaak worden ze aangetroffen in oude verlaten vogelnesten of in oude wespen- en hommelnesten die zich bevinden in de spouw of op andere “verborgen” plaatsen in gebouwen. Isolatiematerialen die voor een groot deel opgebouwd zijn uit materialen van dierlijke herkomst (bijvoorbeeld paardenhaar) kunnen een bron vormen.
Tapijtkevers in vogelnesten
Tapijtkevers leggen ook eitjes in vogelnesten (op daken). De larven doen er zich tegoed aan de veren, de etensresten en de uitwerpselen van de vogels in het nest. Zijn de larven volgroeid, dan kunnen ze vanuit het nest via allerlei naden en kieren in een gebouw terechtkomen.
Wanneer er vogelnesten onder het dak zitten, is de kans groot dat de tapijtkever zich via het dak uiteindelijk binnenshuis nestelt. Eitjes worden gelegd op een voedselrijke plek, bijvoorbeeld in tapijt. De larven die uit de eitjes komen doen zich vervolgens te goed aan dat tapijt, met alle gevolgen van dien.
Het grootste deel, 73 procent, zal iedereen welbekend in de oren klinken: het gaat namelijk om vliegen, kevers, spinnen en mieren. Minder bekend, maar aanwezig in alle onderzochte huizen waren galmuggen, insectjes van hooguit enkele millimeter, en tapijtkevers, kevertjes die ook maar enkele millimeters groot zijn.
De tapijtkever komt bijna in elk huis voor waar dierlijk materiaal aanwezig is, dit in tapijten, kledijkasten of rond plinten waar stof en haar zich vaak ophoopt. Het is vooral de larve die het meeste schade aanricht. De volwassen kever is onschadelijk.
Hang na het wassen of invriezen uw kleding en textiel op in de zon. De tapijtkever houdt niet van fel (zon)licht. Aangetaste kleding of textielstukken kunt u het beste weggooien. De kans is groot dat er nog insecten verstopt in zitten.
Het eistadium duurt, afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid, 6 tot wel 35 dagen. Het larvale stadium kan zelfs 2 tot 12 maanden in beslag nemen. Het daaropvolgende popstadium duurt 5 tot 19 dagen, terwijl de kever zelf “maar” 7 tot 41 dagen in leven kan blijven.
Tapijtkevers bijten of steken geen mensen.
Hoe zien tapijtkeverlarven eruit? De volwassen tapijtkevers kunnen wel 4mm groot worden. Ze hebben ovale lichamen met een gestreept afdekschild van zwart, wit en geel of oranje. Tapijtkevers leggen eieren die wit of crèmekleurig zijn en minder dan 1mm lang zijn.
Gaat het wellicht om een hele plaag? Met een grijze kever in huis zal dit door voedsel komen die u niet afgesloten heeft of die u niet bewaard heeft in een koele of geventileerde ruimte. Een grijze kever in huis is te voorkomen door dit wel te doen.
Maden bestrijden met zout
Maden huis bestrijden lukt heel goed met zout. Hierbij hoef je alleen maar het zout over de aanwezige maden te strooien. Door het zout drogen de maden uit gaan sterven. Veeg ze op en gooi weg.
Bedwantsen leggen graag eitjes in de naden en zomen van matrassen. In bedden is er namelijk genoeg warmte en vocht aanwezig om de eitjes te doen ontwikkelen. Een eitje is wit van kleur en is één millimeter groot. De eitjes worden in groepjes gelegd, dus je ziet dan allerlei korreltjes bij elkaar liggen.
Vooral in de naden en kieren van bedden en matrassen. Maar ook in kasten, achter schilderijen en achter behang. Bedwantsen houden van warmte. Ze kruipen in bagage, kleren en spullen zoals een laptop.
Hoe ziet de piepschuimkever eruit? De volwassen kever is ongeveer 6 mm lang en ovaal van vorm en heeft een zwartbruine tot zwarte kleur. Zijn dekschilden bevatten groeven en de voelsprieten zijn lichter gekleurd aan de top en bedekt met gelige haartjes. Een volwassen vrouwtje kan om de paar dagen tot 400 eieren leggen.
Als er één insect is die veel op een bedwants lijkt, dan is het wel de zwaluwwants! Deze insecten lijken identiek aan bedwantsen. Zwaluwwantsen zijn een direct familielid van bedwantsen en zien er daarom bijna hetzelfde uit. Dit omvat de veelbetekenende brede kop en het ovale lichaam, evenals vrijwel identieke kleuren.
Heb je last van bedwantsen in je slaapkamer? Strooi wat silicagel op je matras, rondom je bed en langs de muur. De bedwantsen lopen hier overheen, plakken aan het fijne materiaal vast en zijn niet in staat om het van zich af te schudden. Ze kunnen niet meer naar hun schuilplaats, drogen uit en gaan dood.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
In het bijzonder regelmatig stofzuigen, doet al wonderen. Denk er altijd aan om vooral onder het tapijt en alle meubels in de buurt van het tapijt, schoon te maken. De omhulsels van de larven bootsen de kleur van het tapijt na en ze lijken op rijststrengen, hierdoor zijn ze bijna niet te zien.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje (als bij een muggenbeet). Vaak zitten er een paar bultjes op een rij of dicht bij elkaar. De bultjes jeuken. Sommige mensen reageren heftiger op de beet dan andere: met meer roodheid en jeuk.
De larve van een tapijtkever heeft fijne haartjes die bij aanraking met onze huid jeuk of een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dat is een van de voornaamste oorzaken van de verwarring tussen tapijtkevers en vlooien of bedwantsen.
Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van diverse soorten houtwormkevers, bijvoorbeeld de boktor, de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. De vrouwelijke houtwormkever legt eitjes in het hout, waarna uit deze eitjes larven komen. Deze larven voeden zich met het hout en eten zich er zo een weg doorheen.
De broodkever kan worden bestreden met AquaPy, een insecticide dat kan worden gebruikt op plaatsen waar voedsel wordt verwerkt en opgeslagen. Op plaatsen waar graan wordt opgeslagen, kan K-Obiol worden gebruikt om de broodkever te bestrijden.
Zilvervisjes in huis kunt u voorkomen door alle naden en kieren in huis dicht te kitten, boeken en papier goed op te bergen en uw schilderijen regelmatig te controleren. Zorg er bij het aanbrengen van behang voor dat de naden goed op elkaar aansluiten en afgeplakt zijn. Ventileer uw huis daarnaast goed en regelmatig.
Meeltorren zijn zwarte torren of kevers die, zoals de naam al doet vermoeden, behoren tot de familie "zwartlijven". De wetenschappelijke naam van de meeltor is Tenebrio molitor. Net als veel andere torren kan ook de meeltor zeer goed vliegen maar meestal ziet men hem lopen.