Honing kan het best bewaard worden op kamertemperatuur (19ºC.)in een donkere en droge ruimte, in een afgesloten pot. De vloeibare honing mag iets warmer staan (21-22ºC.) dan de crème honing, maar noodzakelijk is dit niet.
Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm. Verder kan je honing het beste donker bewaren. Licht zorgt naast sterke temperatuurschommelingen ervoor dat de honing gaat kristalliseren.
Acaciahoning bevat bijvoorbeeld weinig fructose en versuikert minder snel.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Volgens The National Honey Board kan honing doorheen de jaren donkerder worden en een deel van zijn smaak en aroma's verliezen. Het kan na verloop van tijd ook gaan kristalliseren. Dat ziet er misschien gek uit, maar heeft geen impact op de smaak. Het toont eigenlijk alleen aan dat je honing super natuurlijk is!
Hoe herken je bedorven honing? Als een product bedorven is – honing dus ook, – herken je dat onmiddellijk aan de geur, smaak, maar ook aan de kleur van het product. Honing heeft een heel hoog suikergehalte. Suiker bederft in principe niet.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Dan weet je dat je pure honing te pakken hebt. Maar kun je het dan nog wel eten? Gelukkig wel. Het is geen enkel probleem om versuikerde honing op te eten.
Honing bestaat voor een groot deel uit natuurlijke suikers, zoals fructose en glucose. Glucose is de 'boosdoener' van de versuikerde honing. De ene honing kristalliseert simpelweg sneller dan de andere honing, omdat bepaalde honing een grotere hoeveelheid glucose bevat.
Na verloop van tijd gaat een vaste honing "afsmelten". Dit wil zeggen dat de toplaag vloeibaar is geworden en donkerder kleurt. Om dit zo lang mogelijk te vermijden kan je de pot best bewaren rond 14°C. Deze vloeibare laag verdwijnt door de honing te roeren.
Honing kan het best bewaard worden op kamertemperatuur (19ºC.) in een donkere en droge ruimte, in een afgesloten pot. De vloeibare honing mag iets warmer staan (21-22ºC.)dan de crème honing, maar noodzakelijk is dit niet.
In de koelkast de honing bewaren raden we af omdat dit de honing doet kristalliseren. Bewaar de honing in een donkere ruimte: Ook temperatuurschommelingen zorgen voor kristallisatie waardoor een vaste plek in een donkere ruimte voor jouw honing aan te raden is.
Gistende honing kan u herkennen aan de geur, die heeft wat weg van fruitcider en bovenaan ziet u een dikke laag schuim. Die wordt gevormd door het ontsnappende koolzuurgas.
Re: bevriest honing? Honing is prima in de diepvries bij -18 graden te bewaren, de potjes gaan niet stuk. Als je zo'n diepvriespot open maakt, zul je merken dat de honing niet echt bevroren is, maar nog heel dik vloeibaar. Diepvriezen is ook een manier om kristalliseren te voorkomen.
De kristallisatie van honing is een natuurlijk proces, het gebeurt nou eenmaal bij elke pot. Toch heb je er zelf ook invloed op. Door de pot op de juiste manier te bewaren, kun je het proces grotendeels stoppen. Dit doe je door de dop stevig op de pot te draaien; zo voorkom je dat de honing vochtig wordt.
Een honing waar relatief veel glucose in zit zal doorgaans sneller kristalliseren. Honingsoorten als acaciahoning en woudhoning kristalliseren daarom relatief langzaam. Honing is geneigd om sneller te kristalliseren in een koude omgeving. De temperatuur is dus van invloed op hoe snel honing hard wordt.
Rauwe honing, rechtstreeks uit de bijenkorf, is veel meer dan alleen een zoetstof. Het is een krachtig voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en een scala aan gezondheidsvoordelen biedt, waarvan sommige uniek zijn voor rauwe, onbewerkte honing.
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven.Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig, ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Nog enkele waarschuwing over honing in de thee!
Een studie toonde aan dat wanneer honing wordt verhit zich een stof vormt die hydromethylfurfural wordt genoemd en potentieel toxisch en kankerverwekkend zou zijn. De chemische structuur van honing verandert door verhitting, wat het peroxidegehalte doet stijgen.
Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren. Wel bevat honing iets minder calorieën dan suiker, wat honing tot een interessante suikervervanger maakt.
In honing zitten hoge concentraties suiker en weinig vocht. Voor bacteriën en schimmels is dit een slechte omgeving om in te overleven. Daar komt nog eens bij dat honing vocht onttrekt uit zijn omgeving. Honing haalt dus ook het vocht uit bacteriën en schimmels waardoor ze sterven.
Bij het gisten van honing ontstaat alcohol, bepaalde zuren en koolzuurgas, hetgeen de schuimlaag boven op de honing veroorzaakt. Gistende honing heeft een fruitachtige smaak. kristallisatiekernen.