Op ruimtelijkeplannen.nl controleer je de bestemming van een pand: Klik op de homepage op 'Plannen zoeken', vul het adres in en bekijk de plannen onder 'Gemeente'. Selecteer aan de linkerkant het meest recente bestemmingsplan. Een bestemmingsplan is definitief wanneer er 'onherroepelijk' bij staat.
Via de website www.ruimtelijkeplannen.nl zijn alle gemeenten verplicht om al hun bestemmingsplannen raadpleegbaar te maken. Je kunt het bestemmingsplan opzoeken door de postcode en het huisnummer in te vullen van het betreffende adres. Je doet dit aan de linkerkant van de website onder het kopje 'snel zoeken'.
Als u niet zeker weet of uw woning een bedrijfswoning is kunt u dat opzoeken in het bestemmingsplan. Via de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u eenvoudig uw adres invoeren en de huidige bestemming bekijken.
Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u bekijken welk bestemmingsplan van toepassing is op uw perceel. U kunt bestemmingsplannen ook inzien bij de gemeente.
Om agrarische bestemming naar woonbestemming om te zetten wordt meestal door de gemeente gevraagd naar een landschappelijke inpassing. Deze inpassing gaat in op de kenmerken van het landschap, hoe de landschappelijke kwaliteit verbeterd kan worden en welke landschapselementen daarvoor ingezet kunnen worden.
Een object met een woonbestemming mag u gebruiken als een woning. Vaak staat er in het bestemmingsplan ook met hoeveel huishoudens je in het huis mag wonen. U kunt er dus niet zomaar met meerdere gezinnen in gaan wonen of de woning opsplitsen in tweeën.
U mag een gebouw dat geen woning is niet zomaar gebruiken als woning.U heeft hier een vergunning voor nodig. Gebouwen die niet zijn bedoeld als woning zijn bijvoorbeeld een kantoorgebouw of een winkel.
U kunt de bestemmingsplannen van provincies, gemeenten en Rijk inzien op de website Ruimtelijkeplannen.nl . Ook kunt u bij uw eigen gemeente structuurvisies en (ontwerp)bestemmingsplannen van uw omgeving bekijken. In een structuurvisie staat een beschrijving van toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.
De gemeente kan een bestemmingsplan herzien. Bijvoorbeeld als het beleid verandert. Als de gemeente dat doet, kan dat ineens botsen met uw plannen om te bouwen of verbouwen. U kunt eerst aan de gemeente vragen of u mag afwijken van het bestemmingsplan.
Het normale gebruik als bergruimte, bijkeuken, garage of een ruimte voor het beoefenen van hobby's wordt in zijn algemeenheid passend geacht binnen een woonbestemming en past daarmee ook binnen de termen van het vergroten van het woongenot.
Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een woonbestemming houdt in dat een object of perceel gebruikt of ingericht kan worden voor bewoning.
Gebruik de vergunningcheck om te controleren of u een omgevingsvergunning of watervergunning nodig hebt of een melding moet doen. De vergunningcheck geeft een uitkomst op basis van informatie over bijvoorbeeld ligging en grootte, inhouds- en oppervlaktematen, gebruiksfuncties en dergelijke.
Kun je als particulier een bedrijfswoning kopen? Ja, het is mogelijk om een bedrijfswoning te kopen als particulier. Wel gelden daar bepaalde voorwaarden voor. Als een deel van het huis een werkbestemming heeft volgens het bestemmingsplan, dan mag je dat deel niet met een gewone hypotheek financieren.
Van Ruimtelijkeplannen.nl naar Omgevingsloket
In dit tijdelijke omgevingsplan zijn onder andere de geldende (vigerende) bestemmingsplannen opgenomen. Deze plannen blijven geldig tot zij worden omgezet naar het nieuwe omgevingsplan. De geldende bestemmingsplannen zijn gepubliceerd via Ruimtelijkeplannen.nl.
Voor een eenvoudige conceptaanvraag betaalt u € 500,00.Voor een meer ingewikkelde conceptaanvraag € 1.000,00. Deze kosten betaald u voordat we uw aanvraag in behandeling nemen. Wanneer u een ruimtelijke onderbouwing door een adviesbureau laat opstellen betaald u zelf de kosten.
Bij een conflict tussen het kadaster en het bestemmingsplan is het bestemmingsplan leidend. Het bestemmingsplan is namelijk het officiële document waarin de gemeente heeft vastgelegd wat er op een bepaalde locatie wel of niet mag worden gebouwd.
Bestemmingsplannen moeten volgens de wet elke 10 jaar worden opgefrist. Als gemeenten dat nalaten, dan moeten zij daarvan de gevolgen dragen.
Een bestemmingsplan lijkt het aangewezen instrument als het gaat om grotere projecten, zoals de realisatie van veertig woningen of de ontwikkeling van een stationslokatie. Aan een omgevingsvergunning ligt een concreet project ten grondslag en er kunnen geen algemene regels in worden opgenomen.
Een wijziging in een bestemmingsplan aanbrengen is een complexe procedure, waarbij veel verschillende belangen moeten worden afgewogen. Hierdoor kan de procedure wel wat tijd in beslag nemen. Het is daarom belangrijk om vooraf goed te onderzoeken wat de mogelijkheden en beperkingen zijn.
Waar je mag bouwen hangt dus af van de bouwregels in het bestemmingsplan. Per bestemming verschilt dit. Daar waar geen bouwvlakken zijn mag normaliter binnen het bouwperceel waar de bestemming op rust gebouwd worden, uiteraard wel in lijn met de regels van de betreffende bestemming.
Algemeen. Gemeenten zijn verplicht voor hun gehele grondgebied te beschikken over actuele bestemmingsplannen.
In een bestemmingsplan staan de gebruiks- en de bouwmogelijkheden voor een gebied. Beschreven is of dit gebied bedoeld is om te wonen, te werken of te sporten. Ook staat er in een bestemmingsplan de regels die voor bouwen gelden.
De meeste banken financieren maximaal 70% van de marktwaarde (ook wel economische waarde genoemd) van een bedrijfspand. De marktwaarde is de waarde van het pand waarvoor het verkocht zou worden in een vrije markt.
Een bedrijfswoning hoort of hoorde bij een bedrijf, en heeft dus een bedrijfsbestemming. Volgens deze bedrijfsbestemming is een bedrijfswoning een woning waarvan de bewoning noodzakelijk is voor de uitvoering van het bijbehorend bedrijf.
Heeft u een vrij beroep? Dan mag u in de meeste gevallen een eigen bedrijf beginnen vanuit huis. Een vrij beroep is bijvoorbeeld: een architect, advocaat, huisarts, kunstenaar of accountant. De voorwaarden voor een bedrijf aan huis verschillen per gemeente.