Een dompelpomp is de oplossing bij wateroverlast. Hierbij kunt u denken aan ondergelopen kelders, kruipruimtes, putten. Omdat dompelpompen ingezet kunnen worden voor verschillende doeleinden is het belangrijk om te weten voor welke toepassing uw een dompelpomp wilt gebruiken.
Hoe maak je een ondergelopen kelder leeg en afwateren naar de tuin? Om het water uit een ondergelopen kelder te verwijderen en weg te pompen, maak je best gebruik maken van een dompelpomp. Deze pomp is water dicht en kan dus onderwater geplaatst worden.
Wilt u water wegpompen waar mogelijk fecaliën in het water aanwezig zijn? Dan heeft u een vuilwaterpomp met vermaler nodig, oftewel een Feka-pomp. Een aantal vuilwaterpompen zijn in staat om water met fecaliën te verpompen. Let hiervoor op de FEKA aanduiding in de naam van de pomp.
Als het grondwater bijtend is, is het belangrijk dat het pompmateriaal hiertegen bestand is. In het algemeen wordt aanbevolen te kiezen voor een pomp met een goede corrosiebestendigheid en met een ontwerp en materialen met een hoge weerstand tegen zand voor betrouwbare resultaten en een lange levensduur.
Er zijn twee voornaamste pomptypes te onderscheiden: volumetrische pompen / verdringerpompen en de centrifugaal pompen. Beide soorten hebben elk haar specifieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden.
Het principe van de centrifugaalpomp
De werking van centrifugaalpomp is een vrij simpel principe, de vloeistof wordt als het ware 'weg geslingerd'. De waaier draait waardoor het in de schoepen van de waaier opgenomen medium wordt weg geslingerd en zich hier door voort beweegt.
Plunjerpompen gebruiken gesloten veerbelaste en hydraulische geopende inlaat-en uitlaatkleppen. De kleppen worden bediend door middel van de stroming in de pompkop. Aan het begin van de slag verplaatst de zuiger de vloeistof in de kamer van de pompkop, waardoor de uitlaatklep open gaat.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Dompelpomp werking
Het water gaat vervolgens door de pomp, via de afvoerslang naar buiten. Water kan zo goed als volledig worden weggepompt tot een laagje van 20-40 mm.
Nooit droog pompen
Laat een dompelpomp nooit drooglopen, oftewel zonder water laten werken. Dit kan de motor en de mechanische afdichting namelijk flink beschadigen.
Een dweilpomp is een dompelpomp die een ruimte dweildroog achterlaat. Er blijft alleen nog een laagje water van ongeveer 1 mm over, dat u gemakkelijk op kunt dweilen. De pomp wordt ook wel vlakzuiger genoemd. Dweilpompen zijn er in verschillende soorten en maten.
De meest courante oplossing voor dit probleem is het waterdicht maken van de kelder via het cementeren van de muren. Deze methode wordt kelderdichting of ook wel kelderbekuiping genoemd. Bij deze methode zal men de muren verstevigen door er verschillende lagen waterdichte coating en cement op aan te brengen.
Een vlotter is niets meer dan een schakelaar die de motor van de pomp uitschakelt wanneer het te verpompen medium naar een bepaald niveau (waterpeil) gedaald is en weer inschakelt wanneer dit niveau weer toeneemt. Er zijn vier soorten vlotters die alle vier op een andere manier werken.
De dompelpomp wordt gebruikt voor het wegpompen van water, bijvoorbeeld bij grondwaterverlaging, het oppompen van grondwater voor drink- of bluswater, het oppompen van vuilwater en het wegpompen van drainagewater.
Het water bereikt inmiddels ook onze kelders en kruipruimtes. Ook worden er veel lekkages gemeld door verstopte dakgoten en regenpijpen. Op veel plaatsen staat het grondwater hoger dan de bodem van de kelder. Het leegpompen van kelders heeft in dit geval geen zin en doen wij dan ook niet.
Wanneer uw kruipruimte te ondiep is om werkzaamheden in uit te voeren, kunt u overwegen om deze uit te zuigen door middel van zandzuigen. Kosten waarmee u in dat geval rekening mee kunt houden, worden geschat tussen € 2.000,- en € 2.500,- voor het leegzuigen van een kruipruimte.
Water wegpompen uit de kruipruimte
Het wegpompen van het water met een dompelpomp is zeker mogelijk. Via het luik kan je de pomp laten zaken en het water wegpompen. Let wel op, want er kan wel zand in het water zitten.
Vooral in de winter, als het veel regent stijgt het grondwater soms tot wel 30 of 40 centimeter. In de zomer is de kruipruimte vaak wel weer droog. Water in de kruipruimte kan voor vervelende problemen zorgen, zoals een hoge luchtvochtigheid in huis, schimmelvorming en rottende balken onder de vloer.
schelpen-isolatie, isolatiechips of isolatieparels) op de bodem van de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert. De kruipruimte wordt zo droger en warmer met minder risico op muffe geuren, schimmels, … Dankzij bodemisolatie kan kou en vocht uit de kruipruimte dus moeilijker naar de woning dringen.
Met een plunjerpomp kunt u vloeistoffen aanzuigen en naar een hoge druk brengen. De pomp maakt daarbij gebruik van plunjers (zuigers zonder afdichtingen). Een plunjerpomp is uitermate geschikt voor hoge opvoerdrukken. Zuigerpompen en plunjerpompen zijn volumetrische pompen en verplaatsen vloeistoffen.
Membraanpompen zijn zelfaanzuigend en zijn ideaal voor viskeuze vloeistoffen. Vrijwel alle belangrijke industrieën maken gebruik van membraanpompen. Zij worden algemeen gebruikt om schurende vloeistoffen, met inbegrip van beton, of zuren en chemicaliën te verplaatsen.
Een hydraulische pomp gebruikt mechanische energie om vloeistof in een gesloten systeem onder druk te zetten. Deze vloeistof onder druk wordt vervolgens gebruikt om machines zoals graafmachines, persen en liften aan te drijven.