kan pijnlijk aanvoelen; kunt u gemakkelijk heen en weer bewegen, wanneer u het tussen twee vingers vasthoudt.
Bindweefselknobbel (fibroadenoom)
De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar groeit niet naar binnen. Het voelt aan als een stevig knobbeltje. Er kan een reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden met echografie. De chirurg of verpleegkundig specialist bespreekt dit met u.
Wanneer je een knobbeltje opmerkt, ga dan na in welke fase van je cyclus je bent. Is het knobbeltje nog voelbaar 10 dagen na de start van je menstruatie, ga dan naar de huisarts. Merk je daarnaast nog andere zaken op zoals pijn, huidintrekking, tepelvochtverlies of andere, wacht dan niet en laat dit meteen controleren.
Een fibroadenoom (bindweefselknobbel) is het meest voorkomende goedaardige 'knobbeltje' in de borst. Het is een gladde, ronde of ovale knobbel die meebeweegt met het borstweefsel. Het bevindt zich vaak in de buurt van de tepel. De grootte varieert van een halve tot vijf centimeter.
Cysten kunnen gaan ontsteken. De plek waar de cyste zit is dan rood en voelt warm aan. In de meeste gevallen doet de plek dan ook zeer. Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Als een vrouw een knobbel in haar borst voelt, heeft deze meestal al een diameter van 2 cm; kleinere knobbeltjes worden in de regel niet gevoeld. 1, 2 Sommige vrouwen ontdekken de zwelling bij min of meer systematisch zelfonderzoek, soms bij toeval tijdens het wassen, aankleden of het vrijen.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid. Tumoren komen in die leeftijdsgroep vaker voor.
Pijn door kanker is op het moment dat je kanker hebt en ergens tumoren hebt, met eventueel uitzaaiingen. Dan kun je pijn krijgen doordat tumoren drukken op zenuwen, of omdat die weefsel kapot maken. En datzelfde geldt voor de uitzaaiingen. Die kunnen ook op zenuwen drukken, dan wel weefsel kapot maken.
In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn. Een goedaardige tumor drukt het omringende weefsel opzij maar richt verder weinig schade aan. Een kwaadaardige tumor daarentegen kan in het omringende weefsel dringen en daar schade aanrichten.
Oncologische pijn is pijn bij een kwaadaardige aandoening, zoals kanker. Naast de lichamelijke klachten die patiënten van een kwaadaardige aandoening kunnen ondervinden, komt pijn vaak voor. Soms is dit het eerste symptoom waarmee de ziekte zich presenteert, soms komt pijn pas voor in een verder gevorderd stadium.
De knobbeltjes zijn zacht en rond, zoals fibroadenomen, maar kunnen niet bewegen. Ze worden meestal niet zo groot en zijn slechts af en toe pijnlijk. - Behandeling: een kernbiopsie moet uitwijzen of het knobbeltje onschuldig is.
De goedaardige tumor geeft klachten. Dit kan doordat de (groeiende) tumor druk geeft op omliggende weefsels of organen.
Borstkanker kun je opmerken door een verandering in je borst. Je voelt bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. Of je tepel of de huid van je borst ziet er anders uit dan normaal. Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Een fibrosarcoom is een zeldzame soort kanker in een arm of in een been.De tumor zit in het bindweefsel, dat is weefsel dat steun geeft in het lichaam. Het hoort bij de 'weke delen'. Daarom is een fibrosarcoom een wekedelensarcoom.
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Klachten en symptomen
Als de tumor dieper ligt, bijvoorbeeld. Het is verstandig te letten op: een onderhuidse zwelling die geen pijn doet en langzaam groter wordt. een zwelling die opeens ontstaat, snel groeit en/of niet weggaat.
Hoe kom ik erachter of ik zeer dicht borstweefsel heb? Kan ik dat zelf zien of voelen? Antwoord. Op een röntgenfoto van de borsten kan gezien worden of iemand zeer dicht borstweefsel heeft.
Cysten zijn meestal goedaardig, maar kunnen ook kwaadaardig zijn.
Mastopathie is een goedaardige aandoening. Het is geen kanker. Toch schrikken veel vrouwen als ze een (nieuwe) knobbel in de borst voelen. Bij de meest voorkomende vormen van mastopathie is de kans op borstkanker echter niet groter dan bij vrouwen zonder mastopathie.
Symptomen. Een cyste voelt aan als een ronde, stevige knobbel. Soms voelt deze knobbel pijnlijk aan.
Kanker gaat niet altijd gepaard met pijn. In de beginfase van de ziekte heeft ongeveer 30% van de patiënten pijn, in een later stadium gemiddeld 60-80% van de patiënten. De meeste pijn ontstaat als er sprake is van uitzaaiingen. Naast lichamelijke oorzaken spelen ook emoties een rol bij de beleving van pijn.
Dit zijn symptomen die bij uitgezaaide borstkanker kunnen horen: Pijn in je botten, bijvoorbeeld in je rug, je nek, op je borst en je ribben. En/of pijn bij lopen en zitten. Opgezwollen lymfeklieren rondom je borst en je sleutelbeen en in je oksel en hals.