Dit doet u door een (ontsmette) paperclip stevig vast te zetten in een kurk.Het puntje van de paperclip maakt u brandend heet en drukt u recht op het blauwe gedeelte van de nagel. Op het moment dat er bloed tevoorschijn komt bent u klaar. Ga niet langer door anders beschadigt u uw nagelbed.
Indien een blauwe nagel recent is ontstaan kan de pedicure of medisch pedicure een gaatje in uw nagelplaat boren om de druk weg te nemen. Dit is een pijnloze handeling waarna u direct verlichting zult merken.
Onder je nagel ontstaat een donkere vlek. Er loopt bloed onder en een paar uur later wordt-ie echt blauw.
Bij veel pijn en een grote bloeduitstorting onder de nagel, kan er besloten worden om een gat in de nagel te boren om de druk te verlichten. Dit dient altijd door een persoon met medische achtergrond gedaan te worden. In de dagen tot enkele weken nadat de bloeduitstorting ontstaan is, kan de nagel eraf vallen.
Bij een acuut paronychium stopt de nagel met groeien en kan hij gedeeltelijk loskomen. Dikwijls treedt er verkleuring op en vormt er zich vocht of etter onder de nagelplaat (i.e. de zichtbare bovenkant) die de nagel soms wat naar boven duwt.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
De zon helpt je lichaam om vitamine D aan te maken. Vitamine D zorgt er weer voor dat je nagels sneller groeien. In de wintermaanden kun je eventueel een vitamine-D supplement nemen om het tekort aan zonlicht te compenseren. Zo kun je de uitgroei van kalknagels bevorderen.
Bloeding onder de nagel behandelen
Mocht u behoorlijk last hebben van de pijn, wat wordt veroorzaakt door de druk onder de nagel, dan kan uw podotherapeut of huisarts een klein gaatje maken in de nagel. Hierdoor wordt de druk weggenomen en de pijn vermindert. Bij zeer ernstige gevallen kan de arts worden geraadpleegd.
Bloed onder de nagel
Een hematoom (bloedstolsel) onder de nagel komt heel veel voor en ontstaat door stoten (of een ander licht trauma) en bijvoorbeeld het lopen op te krappe schoenen. Het gestolde bloed onder de nagel kleurt meestal zwart, maar vaak is er aan de randen iets paarsig van kleur.
Blauwe of paarse nagels
Deze aandoening staat bekend als cyanose. Het treedt op als er niet genoeg zuurstof aanwezig is in het bloed, waardoor de huid of het membraan onder de huid een paarsachtig blauwe kleur krijgt. Blauwe of paarse nagels dus.
Het huidgedeelte waar de nagel zat ondervindt tijdelijk geen druk van de nagel, daardoor kan deze wat omhoog komen. Uw nagel kan gaan ingroeien of zich ontwikkelen tot een stootnagel (een dikke, bolle, misvormde nagel). Het is raadzaam om uw nagel te laten repareren door een pedicure of medisch pedicure.
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de huisarts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep heet een partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
Het eerste wat u moet doen is de nagel koelen. Dit kunt u doen door de nagel onder koud water te houden of door gebruik te maken van een Instant coldpack. Zorg dat u niet te kort koelt omdat de kou de tijd nodig heeft om de bloedtoevoer te remmen.
De blauwe kleur groeit vanzelf met je nagel mee en zal uiteindelijk helemaal verdwijnen als de nagel volledig uitgegroeid is. Het hele proces kan maanden tot een jaar duren. Soms valt de nagel vanzelf van je teen, maar meestal zal deze gewoon helemaal uitgroeien.
Het nagelmelanoom ontstaat meestal in de nagelmatrix. Het uit zich als een gepigmenteerde langwerpige streep in de nagel. De gepigmenteerde band/streep is vaak donker bruin of zwart van kleur, met een grillige rand. De gekleurde streep is bij de nagelriem vaak breder dan bij het uiteinde van de nagel.
Stof op de grond bijvoorbeeld bestaat voor een groot deel uit huidschilfers (jammie, we know). Ook onder je nagel kun je huidschilfers verliezen, ook al kunnen die er misschien wat moeilijker onder vandaan komen. Door de ophoping hiervan kan er dus een 'vies' randje ontstaan.
Het pigment in nagellak kan in de nagels trekken. Als je vervolgens de nagellak eraf haalt, kunnen deze pigmenten in je nagel achterblijven en je nagels een gele kleur geven. Andere mogelijke oorzaken zijn een schimmelinfectie en ook als je een fanatieke roker bent kunnen je nagels hierdoor geel kleuren.
Witte nagels: (heel) bleke nagels zijn vaak een teken van stoornissen in de bloedsomloop en kunnen het gevolg zijn van een te laag aantal rode bloedlichaampjes of van bloedarmoede, een leveraandoening of een hartziekte.
Het loslaten van één of meerdere nagels kan komen door schade/trauma (ongeluk) door bijvoorbeeld het stoten van de nagel of het vallen van een zwaar voorwerp op de nagel, ziekte aan de nagel(s) of huid, verminderde bloedtoevoer, infectie en geneesmiddelen. Het kan tevens wijzen op een onderliggend medisch probleem.
Door een klein gaatje in je nagel te maken, in het midden van de bloeduitstorting, en het bloed onder je nagel vandaan te laten lopen, kun je de druk verminderen. Lees verderop hoe je dat het beste kunt aanpakken. In principe kun je een bloeduitstorting onder je nagel dus zelf verhelpen.
Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen.
Hydrateer, hydrateer, hydrateer
Niet alleen moet je je handen en nagels iedere dag goed hydrateren met een fijne, rijke handcrème, ook het drinken van genoeg water is heel belangrijk, dus zo'n twee liter per dag. Hydratatie maakt je nagels sterker, waardoor ze minder snel afbreken en dus beter kunnen groeien.
Gemiddeld groeien onze vingernagels dan wel 3,5 millimeter per maand, de nagels van je dominante hand groeien sneller. Je teennagels groeien dan weer een pak trager: gemiddeld 1,6 millimeter per maand.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!