Ruik aan de melk.
Zure melk heeft echter een onaangename geur. Als je direct achteruit deinst wanneer je de melk ruikt, dan is hij waarschijnlijk bedorven. Zelfs als de melk er verder nog prima uitziet kun je het beter niet opdrinken als het zo vies ruikt dat je achteruit deinst wanneer je eraan ruikt.
Geen bacteriën in houdbare melk
Houdbare melk ondergaat een andere verhittingstechniek: sterilisatie. De melk bereikt bij sterilisatie enkele seconden een temperatuur van meer dan 130°C. Hierbij worden niet alleen ziekteverwekkende, maar álle bacteriën gedood, waardoor de melk op kamertemperatuur te bewaren is.
Dit wordt meestal met het Ultra Hoge Temperatuur-proces (UHT) gedaan waarbij de melk slechts enkele seconden worden verhit bij een temperatuur van 130 tot 140°C. Bij dit proces worden alle bacteriën gedood en zal de melk niet snel meer bederven.”
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
De voedingswaarden van houdbare melk zijn bijna hetzelfde als van verse melk. Alleen de vitamines in melk nemen na sterilisatie wel iets af vergeleken met pasteurisatie.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Houdbare melk kun je in de koelkast 3 tot 5 dagen goed houden, als het pak geopend is. Een nog niet geopend pak houdbare melk, hoeft niet in de koelkast bewaard worden. Deze soort kan maanden buiten de koelkast goed blijven, let ook hier weer op de THT-datum.
Hierbij wordt een vloeibare substantie onder hoge druk door een filter (membraan) geperst. Het filter heeft zeer kleine openingen (poriën). Bacteriën die bederf veroorzaken, passen daar niet doorheen en blijven dus achter. De melk die wel door de poriën gaat, is daardoor langer houdbaar.
Tot en met deze datum is de kwaliteit gegarandeerd goed. Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag.
Rauwe melk is melk die rechtstreeks uit de uier van de koe komt en niet is verhit of op enige andere manier is bewerkt. Puur natuur, dus. Dat heeft voordelen. Zo bevat rauwe melk meer natuurlijke antilichamen, eiwitten en bacteriën dan gepasteuriseerde melk.
Verse Melk is gepasteuriseerd en kort houdbaar. Er zijn de volgende soorten Melk: Volle Melk, Halfvolle Melk en Magere Melk. Houdbare Melk is gesteriliseerd en kan enkele maanden bewaard worden. Zet verse Melk na gebruik direct weer terug in de koelkast.
Het woord melk is afkomstig uit het Middelnederlands, in circa 1253 gesignaleerd. In het Oudnederlands komt het woord mlechan voor. Andere varianten hierop zijn: milch, mælk en mlec.
Klachten bij overgevoeligheid voor melk zijn: buikpijn, diarree en winden laten. U heeft te weinig van het eiwit dat melk verteert. Als u veel melk drinkt, kan niet alle melk verteerd worden. Drink daarom niet te veel melk op een dag.
Maak je niet te veel zorgen. Door de 'verkeerde' smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek. Neem even contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.
Nu kun je ook begrijpen waarom melk klonterig wordt als het oud wordt. Bacteriën in de melk maken de melk zuur, net als de azijn die je er zelf bij doet. Daardoor kan de caseïne niet opgelost blijven en komen er klonten caseïne in de melk.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
UHT (ultra hoge temperatuur)
Bij het UHT-procédé wordt de melk gedurende 2-5 s behandeld bij 135-150 °C. Door de korte tijd van de hittebehandeling blijft de oorspronkelijke melksmaak vrijwel onaangetast. Deze melk is ook maandenlang houdbaar bij kamertemperatuur.
Gepasteuriseerde melk en melkproducten zijn kort verhit, rond de 72°C Hierbij worden niet alle bacteriën uitgeschakeld. Daarom blijven gepasteuriseerde producten niet heel lang goed en moeten ze in de koelkast bewaard worden. Bij sterilisatie worden alle bacteriën gedood door het sterk te verhitten boven de 100°C.
Nee, lactosevrije melk is juist langer houdbaar dan gewone melk. Lactosevrije melk wordt op een hogere temperatuur gepasteuriseerd. Het proces, bekend als ultrapasteurisatie, verwijdert de bacteriën vrijwel volledig, waardoor de melk een houdbaarheid van 60-90 dagen krijgt.
Campina Langlekker bevat van nature voedingstoffen die je elke dag nodig hebt zoals calcium voor sterke botten en tanden, proteïne voor de groei en het herstel van je spieren en vitamine B2 en B12 die helpen energie te halen uit je voeding . Gevarieerde voeding en gezonde leefstijl zijn belangrijk.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Ingevroren melk is zo'n twee maanden houdbaar. De datum op het pak doet er dus niet meer zo veel toe. Wel is het goed om te weten hoe lang je de melk nog kunt gebruiken nadat je die hebt ingevroren.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.