► Havermout afwegen? Vul je maatbeker tot 100 ml om op 40 gram (1 portie)
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe.
Havermout is een veelzijdig product en daarnaast erg betaalbaar. Voor €0,40 koop je een pak van 500 gram. De aanbeveling per portie is 40 gram. Dit betekent dat je zo'n 12 havermoutmaaltijden kunt bereiden voor 0,40.
► Havermout afwegen? Vul je maatbeker tot 100 ml om op 40 gram (1 portie)
Bij havermout is het eigenlijk hetzelfde. Als je bijvoorbeeld een portie van 40 gram havermout hebt met 200 ml halfvolle melk, dan zou je er eigenlijk een schep suiker en een stuk fruit aan moeten toevoegen als je 2 belegde boterhammen en een glas melk wilt vervangen.
Havermout is 7 gram.
Je neemt standaard te veel
Oplossing: ongeveer 40 tot 50 gram ongekookte havermout is voldoende voor een vullend ontbijt.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
1/2 cup: 90 gram. 1/3 cup: 60 gram. 1/4 cup: 45 gram.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Er zitten 149 kilocalorieën in 1 voor bord (40 gram) havermout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'havermout'?
Een topgerecht als je 's ochtends weinig tijd hebt om iets klaar te maken. Verder kun je ook havermoutpannenkoeken, -muffins, en -ontbijttaarten maken. Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan.
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
Brinta havermout vormt de basis voor een krachtige start van iedere dag! Al jaren staat Brinta bekend om zijn volkoren graanontbijt.
Hoeveel gram havermout als ontbijt? Als je ontbijt met havermout, neem dan 30-50 gram havermout per persoon. Dit geeft je genoeg energie om de ochtend productief door te komen.
Havermout bevat aardig wat vitaminen (vooral B-vitaminen), mineralen en antioxidanten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vezels uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. In de haverkorrel zit wat olie, die voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat.
Havermoutpap bereiden
Er zijn verschillende bereidingen mogelijk voor havermout. Je bepaalt de bereiding naargelang je eigen smaak. Meng 100 ml melk of water (je mag zelf kiezen) met 4 eetlepels havervlokken.
Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt. De voedingswaarde is hetzelfde. Ze bevatten allebei: oplosbare vezels.
Neem niet te veel, want je wilt natuurlijk nog lekkere toppings toevoegen. Maar te weinig havermout zou er dan weer voor kunnen zorgen dat je snel opnieuw honger hebt en naar een ongezonde snack gaat grijpen. Zo'n 40 à 50 gram ongekookte havervlokken zouden moeten volstaan.
Ontbijtpap, zoals Brinta: ook 14 gram eiwitten en 10 gram vezels, maar wel 4,6 gram suikers per 100 gram. Hierdoor is Brinta bijna net zo gezond als havermout wat betreft voedingswaarde, maar dankzij de grotere hoeveelheid suikers moet het de eerste plaats toch afstaan.
Moet je havermout koken? Havermout hoef je niet per se te koken.
In elke 100 gram havermout zit ongeveer 15 gram aan eiwitten, en dit draagt bij aan spierherstel en spieropbouw. Naast de hoeveelheid eiwitten biedt havermout nog meer voordelen! Vitamines en mineralen in havermout zijn belangrijk voor je weerstand, hormoonhuishouding en nog veel meer.