Er is geen verschil tussen een motor-, brommer- en een scooterhelm. Er bestaan alleen motorhelmen en die heb je in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Over het algemeen zijn de motorhelmen uit de lagere prijsklassen populair bij scooterrijders en snorfietsers.
Het antwoord op deze vraag is dat er eigenlijk geen duidelijke verschillen zijn. Het is zelfs zo dat er, wettelijk gezien, echt geen verschil is. Zolang de helm het Europese keurmerk ECE 22.05 heeft, mag je er zowel op de scooter als op de motor mee rijden.
U moet een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speedpedelec-helm dragen.
Je mag met iedere helm, mits hij gekeurd is volgend het ECE 22.05 keurmerk, op zowel de motor als de scooter stappen. Omdat er maar één keurmerk is op het gebied van helmen is er dus geen onderscheid in motorhelmen en scooterhelmen.
Voor motoren van meer dan 50 cc, bromfietsen en scooters is een motorhelm met CE-label verplicht. Voor bestuurders van voertuigen van minder dan 4000 W volstaat een gewone fietshelm.
Sinds 1 januari 2023 geldt er een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Je moet nu dus een goedgekeurde brom/motorfietshelm (ECE-05 of ECE-06) óf goedgekeurde speedpedelec-helm NTA-8776) dragen op je snorfiets. Draag je die niet, dan kun je een boete krijgen van € 100 (excl.
Heb je een polycarbonaat of thermoplastische helm dan adviseren we hem na 3-5 jaar te vervangen. Een helm die uit een glasvezel- of carbonmix bestaat adviseren we na uiterlijk 8 jaar te vervangen.
De prijzen
Een glasvezel integraalhelm begint bij ongeveer 120 euro. Voor dat bedrag of iets meer heb je al een goede motorhelm waar je veel plezier van gaat beleven. Een systeemhelm kost ongeveer 100 tot 800 euro. Voor een allroadhelm moet je denken aan ongeveer 200 tot een kleine 900 euro.
Integraalhelm. Het bekendste type motorhelm is de integraalhelm. Bij een integraalhelm is het hoofd helemaal omsloten en kan alleen het vizier geopend worden. Dit zorgt ervoor dat de integraalhelm het veiligste type helm is.
Op de motor moet u een goedgekeurde helm dragen. Beschermende kleding is niet verplicht, maar wel belangrijk.
Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm op een snorfiets overal in Nederland wettelijk verplicht en kunt u een boete van € 100 krijgen bij het niet dragen van een helm.
Waar moet een snorfietshelm aan voldoen? Voor het rijden op een snorfiets dien je een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speedpedelec-helm te dragen. Een goedgekeurde bromfietshelm herken je aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer.
De helm voor bestuurders van een snorfiets, snorscooter moet een specifiek keurmerk hebben: - ECE-22.05 of ECE-22.06 keurmerk voor een brommer/snorfiets/motorhelm/scooter helm. - NTA-8776-keurmerk voor een goedgekeurde speedpedelec helm (voor de elektrische fiets)
Bij de aanschaf van een motorhelm is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je nou écht belangrijk vindt wanneer je een motorhelm op zet. Dit kan bijvoorbeeld om de geluidsdichtheid gaan, maar ook het gewicht van de helm, de ventilatiemogelijkheden, een grootzichtvizier of het opvallende uiterlijk.
De stilste systeemhelmen zijn op dit moment de Schuberth C5 en de Shoei Neotec 2. Deze helmen produceren bij een snelheid van 100km/h nog steeds zelfs rond de 80 decibel aan geluid.
Echter na 7 jaar zijn eigenlijk alle helmen, ongeacht de buitenschaal en de samenstelling van het binnenmateriaal, versleten. Het niet dragen van de helm verlengt in geen geval dus de levensduur van een helm!
Beide dragen de helm m16. Een m16A doorgebruikt door de Rijksveldwacht.
Integraalhelm. Voor motorrijders die de beste allround bescherming willen, is de integraalhelm de beste keuze. Dit type motorhelm biedt uitstekende bescherming voor de ogen en het gezicht.
Vervang een helm na een val of flinke klap. Ook al lijkt de helm niet beschadigd, door de val of klap kunnen er in je helm kleine haarscheurtjes ontstaan, die je niet kunt zien. Ook kan het piepschuim vervormen, waardoor de schokabsorberende kunststof niet meer werkt zoals het hoort.
Ja, is het antwoord wat op die vraag volgt. Voor 50,- euro kun je de helm helemaal naar eigen smaak laten ontwerpen en wrappen. Hierbij zijn twee verbeter rondes inbegrepen, waarbij je dus voldoende gelegenheid wordt geboden om voor absolute perfectie te gaan.
Houd de kinbeugel vast en beweeg hem langzaam horizontaal en verticaal, als uw wangen niet bewegen, maar de helm wel, dan is hij waarschijnlijk te groot. Een motorhelm mag niet te strak of te los zitten. Als een helm te strak zit, is het mogelijk dat sommige delen, zoals de kin, niet volledig bedekt zijn.
De beste graadmeter of een helm nog wel 'goed' is, is vooral je gevoel en zicht. Zit je helm te los en kun je zien dat het binnenschuim zijn kracht heeft verloren, dan kun je de helm maar beter vervangen. Een goede binnenschaal is van levensbelang, omdat die de klap op je hoofd moet opvangen en verzachten.
Een fietshelm bestaat uit losse onderdelen van verschillende materialen. De meeste hiervan kunt u recyclen. De ANWB raadt aan om de oude helm na gebruik uit elkaar te halen.Vervolgens kunnen de plastic onderdelen bij het plastic afval en kunt u met de schuimlaag bij de milieustraat terecht.
Hoe oud is mijn motorhelm? In de binnenschaal of op de kinband van je helm is bij veel helmen de productiedatum te vinden. Zorg ervoor dat je na maximaal zeven jaar een nieuwe helm koopt. Of doe dat eerder als je merkt dat je helm steeds losser op je hoofd gaat zitten.
E-bikes hebben elektrische ondersteuning, maar de maximale snelheid ligt vaak lager dan bij speed pedelecs.Hierdoor zijn ze niet gelijkgesteld aan bromfietsen en geldt er in Nederland geen helmplicht voor elektrische fietsen.