Schuimroller: deze rollers gebruik je voor het het schilderen met lakverf. Gebruik schuimrollers met schuine kant voor het mooiste resultaat, hierbij zie je namelijk geen overlapping. Viltroller: deze roller heeft een hele zachte vacht en neemt derhalve veel verf op.
Een viltroller is ideaal geschikt voor houten ondergronden voor binnen en buiten. De viltroller is geschikt voor zowel watergedragen als terpentine verf. De schuimroller is ideaal te gebruiken bij watergedragen verf wanneer u een groot oppervlak dient te schilderen.
Wij adviseren de Anza Viltroller - Vilt Elite Dun. Vachtrollers hebben een bepaalde poolhoogte. Hiermee wordt de hoogte van de haartjes aangeduid. Een kortharige vachtroller geeft je een strakker en gladder resultaat.
Een muurverfroller met een langharige rol kun je het best gebruiken voor het verven van een gevel. Watergedragen lak kun je dan weer beter aanbrengen met een kortharige rol. Solventgedragen lakken kun je het best overbrengen met een zeer kortharige rol.
Voor een gladde ondergrond kun je het beste een roller met korte haren (of pool) gebruiken en voor een ruwere ondergrond een roller met langere haren (of pool). En gladde vachtroller zorgt voor een goede verf opname en gelijkmatige verdeling van de verf, dit zorgt voor een mooi strak eindresultaat.
Een schuimroller wordt gemaakt van een polyesterschuim. De meeste schuimrollers zijn het beste geschikt om te gebruiken voor verfsoorten met alkydhars. Deze harssoort zit meestal in oplosmiddelhoudende lakken en wordt gebruikt voor buitenschilderwerk (denk bijvoorbeeld aan het aflakken van kozijnen).
Zorg dat er altijd voldoende verf op jouw verfroller zit. Dompel de verfroller voor de helft in de verf en rol de verfrol vervolgens enkele keren over het geribbelde vlak van jouw verfbak. Op dit vlak wordt de verf egaal over de verfroller verspreid. De verfroller moet ten alle tijden soepel over de muur gaan.
De breedte van een verfrol is afhankelijk van de te schilderen ondergrond. Hoe groter de oppervlakte, hoe groter de ondergrond, hoe breder de rol zal zijn. Dit is bv. het geval voor grote plafonds of vloeren waar men meestal rollen gebruikt van 18 of 25 CM.
Voor gladde deuren kun je het beste een lakviltroller gebruiken. Voordeel is dat deze roller veel verf kan opnemen en vasthouden tussen de korte vacht.
Voor watergedragen lak kies je een lakroller voor watergedragen verf.Voor lak op terpentinebasis kies je een roller die hier geschikt voor is. Een universele roller is ook een optie.
Een verfroller met een zachte 'vacht', dat voor veel soorten verf geschikt is. Door de vacht brengt het de verf gemakkelijk en op juiste dikte op de ondergrond. Het is een heel prettig rollertje dat voor zowel verf op waterbasis, terpentinebasis als allerlei soorten betonverf en beits prima gebruikt kan worden.
Het is van belang om kaal hout eerst in de grondverf te zetten. Doe dit met een ronde verfkwast en een verfroller voor de grote oppervlakken. Breng de grondverf in verticale banen aan en verdeel de verf in een horizontale richting. Probeer in lange banen te schilderen, zo voorkom je strepen!
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar.Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen?Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Het houtwerk verven doet u op dezelfde manier als het aanbrengen van de grondverf. Schilder altijd met de houtnerf mee en breng vervolgens een tweede of derde verflaag aan. Tussen het aanbrengen van de verflagen raden wij aan om het hout heel lichtjes op te schuren. Dit zorgt voor een optimale hechting.
Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen. Zeker bij watergedragen lak is streeploos lakken alleen mogelijk door de verf voldoende dik aan te brengen.
Je kunt verfrollers uitstekend een aantal dagen bewaren om deze vervolgens weer te gebruiken. Als je een verfroller bijvoorbeeld over een jaar weer wilt gebruiken, moet je deze schoonmaken. Alleen muurverfrollers kun je goed schoonmaken.
Schuren houten deur: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren). Is je deur in slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120.
Een muur verven naar het licht toe, dat is iets wat vaak aangeraden wordt. Ook bij een plafond witten wordt naar het licht toe werken aangeraden. Tijdens het verven is het doel om de vorming van banen te voorkomen. Dit heb je zelf in de hand door bijvoorbeeld nat in nat te werken en goed na te rollen.
Wil je een glad eindresultaat dan maak je gebruik van een kortharige roller. Zorg er dan voor dat dit een roller is met een goede verfopname en afgifte.
Een standaard ronde kwast is handig voor het verven van een groot, vlak oppervlak die ook hoeken en randjes heeft, zoals bijvoorbeeld een deur. Indien u smallere oppervlakken of randen wilt verven, heeft u een ronde kwast met patent punt nodig. Hiervoor bestaat een matentabel: 08: voor glaslatten en plinten.
Muur- of plafondverf aanbrengen
Als je zowel het plafond als de muren gaat schilderen, begin dan altijd bij het plafond. Werk dit helemaal af (grondlaag en eindlagen) en ga dan verder met de muren. Ben je ook van plan om ramen en deuren te schilderen, zet dit dan boven aan je lijstje. De vloer doe je als laatst.
Voor een mooi egaal resultaat is het nodig om twee laklagen aan te brengen. Schrik daarom niet als de eerste laag een beetje vlekkerig is. Gebruik fijn schuurpapier (maximaal korrel 180 om krassen te voorkomen) om tussen de laklagen het hout lichtjes op te schuren. Zo hecht de volgende laag beter.
Goed nawassen met schoon water. Laat het water indrogen en het bezinksel kun je afvoeren als restafval. De schone roller hangend of rechtop laten drogen om te voorkomen dat 1 kant plat wordt. Nadat de roller droog is, bewaar je deze stofvrij tot je weer wilt gaan schilderen.