Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Je bril niet dragen wanneer je hem eigenlijk wel nodig hebt, zal je ogen dus niet verbeteren of ervoor zorgen dat je afwijking opgelost wordt. Eigenlijk doe je ogen extra afzien en bezorg je ze alleen maar last. Ze moeten harder werken met vermoeidheid, hoofdpijn en pijnlijke ogen als gevolg.
Myopie wordt veroorzaakt door een refractiefout in het optische systeem van het oog. Door een te lang oog of een te sterke ooglens wordt de afbeelding scherp wordt geprojecteerd vóór het netvlies. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Naast symptoombestrijding kan met behulp van medicijnen en gedragsinterventie de ontwikkeling van myopie geremd worden, maar het terugdraaien van ontstane bijziendheid is (nog) niet mogelijk. Zoals bij veel aandoeningen geldt daarom ook voor myopie dat voorkomen beter is dan genezen.
Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt. Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken.
Beeldschermen en onze ogen
De grootste oorzaak voor myopie is een combinatie van beeldscherm en weinig zonlicht. Dat beeldschermen niet goed zijn voor onze ogen, kon je vast al wel raden. Tegenwoordig staren veel mensen te lang naar beeldschermen en komen zij te weinig buiten.
De ogen blijven zich zelfs zodanig ontwikkelen dat bijna alle mensen op oudere leeftijd een leesbril dragen. Je ogen kunnen dus je hele leven lang achteruit gaan, maar tussen 21 en 40 jaar blijft het zicht vaak stabiel.
Percentage: De gezichtsscherpte kan ook worden uitgedrukt in percentages of decimalen, bijvoorbeeld 80% (0,8), 100% (1,0) of 120% (1,2). In dit systeem betekent 100% of 1,0 het gemiddelde zicht. 200% of 2,0 is de hoogst mogelijke waarde en wijst op een zeer scherp zicht, ver boven het gemiddelde.
Om toch scherp te kunnen zien draagt u nu waarschijnlijk een bril of contactlenzen. U kunt ook kiezen voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie (voorzetlens of lenswissel). Dit wordt ook wel refractieve oogchirurgie genoemd. Hieronder lichten we deze behandelingen nader toe.
Slaap en drink voldoende.
Slapen is een must om donkere kringen onder de ogen te voorkomen. Probeer vermoeidheid en stress te voorkomen. Neem voldoende ijzer, vitamine B, C en K. Een tekort zal ook een grauwe grijze waas onder de ogen geven.
Ogen kunnen in de loop van tijd veranderen. Dat kan komen door vervorming van de ooglens of van het oog. Verandering van ogen is vrij normaal, eens in de 2-3 jaar. Vaak veranderen de ogen in de leeftijd rond 40 - 45 jaar naar meer + sterkte (minder min of meer plus).
Volgens Bates zouden door bepaalde oefeningen tal van oogklachten kunnen worden behandeld. Bates ging ervan uit dat bij de accommodatie van het oog de vorm van het oog verandert door de uitwendige spieren van de oogbol. De gangbare opvatting is dat tijdens accommodatie alleen de lens boller of platter wordt.
Verziendheid (hypermetropie) is als je voorwerpen van dichtbij niet goed scherp kunt zien. Dit maakt het bijvoorbeeld lastig om te lezen of te schrijven. Verziendheid kan worden gecorrigeerd met een plus-bril.
Bij een score van 30% (0,3) of minder is iemand officieel slechtziend. Bij een score van minder dan 5% spreken we van blindheid. Wereldwijd vormt glaucoom (waarbij er een verhoogde oogdruk is) een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid.
Computergames: Misschien is dit niet iedereen zijn favoriete activiteit. Maar door dagelijks 15 minuten tot 30 minuten een game te spelen, train jij je ogen om beter gefocust en geconcentreerder te laten kijken! Zelfs artsen raden mensen met bijvoorbeeld een lui oog aan om elke dag een half uurtje te kijken.
Wat te doen bij wazig zien? Als u langzaamaan slechter bent gaan zien kan het zijn dat u verziend of bijziend bent (refractieafwijking). Dan is een bezoek aan een opticien een goed idee. Na een oogmeting weet u of een bril of contactlenzen u kunnen helpen.
Naast het corrigeren van de minsterkte, en het geven van oogdruppels geven wij de 20-20-2 regel mee. Neem na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden. En ga elke dag minimaal 2 uur naar buiten.
Antwoord: Het lijkt niet schadelijk te zijn om langdurig in het donker naar een telefoonscherm te kijken. Wel vermoeiend omdat de ogen continu voor dichtbij aan het scherpstellen zijn. Voorkom kramp van de oogspieren door het scherm niet te dichtbij te houden of af en toe veraf scherp te stellen.
Houd je smartphone minimaal veertig centimeter van je gezicht. Verplaats je blik af en toe. Kijk bijvoorbeeld regelmatig naar iets dat ver weg staat als je met je telefoon bezig bent. Dit geeft je ogen wat rust.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Correctie van verziendheid met brillenglazen
Een patiënt met glazen van +6 ziet dus op het netvlies een beeld dat ongeveer 12% groter is dan het beeld van een persoon die niet brildragend is. Bij hoge sterktes kan door de glazen vervorming van het beeld optreden.
Het ene beeld is iets groter dan het andere beeld. Deze 2 beelden kunnen niet meer door de hersenen tot 1 beeld samengesmolten worden. Dit verschil in beeldgrootte wordt aniseikonie genoemd.