De Aziatische hoornaar hoort hier niet thuis en heeft geen natuurlijke vijanden. Een groot verschil met de Europese hoornaar, want die wordt wél door roofvogels (als de wespendief) opgegeten. De Aziatische hoornaar kan vrij zijn gang gaan en dat verergert de bijensterfte.
De Aziatische hoornaar komt van nature niet voor in Europa, maar verspreidt zich zeer snel dankzij het feit dat er nauwelijks natuurlijke vijanden zijn. In het voorjaar vliegen jonge koninginnen uit en maken zij een nest.
Biologen van het EIS-kenniscentrum zagen onlangs hun werk verloren gaan toen een Aziatische hoornaar (een soort wesp) met hun zender om opgegeten werd door een kip. Ook bij ander dieren zoals vogels, zeehonden en dolfijnen wordt gebruik gemaakt van zenders om zo hun gedrag in de gaten te kunnen houden.
Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijf je op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
In Frankrijk, waar de soort al langer gevestigd is, worden larven van de Aziatische hoornaar door een reeks vogels zoals spechten, gaaien en mezen gegeten.
Wespen, horzels en hoornaars maar ook zilvervisjes, vinden de geur van kruidnagelolie zeer onaangenaam en verdwijnen snel als ze deze kruidnagel geur waarnemen. dat maakt deze olie een bekende verdrijver van insecten. U kunt de kruidnagelolie gebruiken in een verdamper of aromalamp of met een diffuser.
Is een steek van een hoornaar gevaarlijk? Alleen als u allergisch bent. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts. Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp.
Je kunt het nest best bij zons' op- of ondergang bespuiten, wanneer de meeste hoornaars naar huis zijn teruggekeerd om de nacht door te brengen en minder actief en verspreid zijn. Doordrenk het met een wespenafweermiddel en verwijder het na een paar dagen als je zeker weet dat alle hoornaars dood zijn.
Hoornaars overleven de winter niet, ze leven net als andere wespensoorten slechts één seizoen.
De hoornaar vangt veel vliegen, kleinere wespen, muggen, rupsen en spinnen; indien het nest geen onmiddellijk gevaar oplevert voor mens of huisdier laat je het best gewoon met rust.
Er is overigens één hoornaar die wel mensenlevens in gevaar kan brengen. Dat is de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Momenteel komt die alleen in het verre oosten voor. Maar deze soort is dus zeker niet te verwarren met de Aziatische hoornaar die nu oprukt in Nederland.
De Europese hoornaar voedt zichzelf met plantensappen. Daarnaast jagen ze op andere insecten zoals vliegen, muggen, spinnen en wespen die ze voeden aan hun larven. Hierdoor zijn ze ook nog eens extra nuttig voor de mens.
De Aziatische hoornaar kan naar verwachting overleven in het Nederlandse klimaat. Als het buiten tussen de 10 en 45°C is, kunnen ze het het broed op temperatuur houden. Honingbijen zijn hier nog beter in: zij kunnen tegen een temperatuur tussen de -40 en 40°C.
De koningin van een wespenkolonie beschikt, in tegenstelling tot de andere wespen, niet over een angel. Hierdoor kan de koningin niet steken wanneer zij zich in het nauw gedreven voelt.
In de herfst is de koningin van de kolonie gemakkelijk te onderscheiden van haar werksters. De koningin is te herkennen aan haar opgezwollen buik, haar vervagende oranje kleur, de afname van haar op het borststuk en, aan het einde van het seizoen, haar beschadigde vleugels.
Nesten worden meestal gebouwd in boomholten of in de grond.Soms worden er nesten gebouwd op plekken als een spouwmuur, nestkast, onder aan dakgoten of tussen muren. Vaak is de hoornaar dan tot last is een hoornaar nest verwijderen de enige optie.
Kenmerkend voor de Aziatische hoornaar zijn de zwarte poten met citroengele uiteinden. Tenslotte, de vleugels zijn zwak maar donker van kleur. Werksters zijn 17-24 mm groot, de koningin maximaal 30 mm. Aziatische reuzenhoornaar (Vespa mandarinia) is de grootste hoornaar ter wereld met een lengte van circa 45 mm.
Allereerst moeten we een fabel de wereld uit helpen: de hoornaar is géén allesverslindende reusachtige wesp die een doorsnee mens met één steek kan doden.
De Europese hoornaar of paardenwesp doet veel mensen huiveren met haar grote lichaam, maar is eigenlijk een heel goedaardige wesp. Tenzij je té dicht bij haar nest komt, doet ze figuurlijk geen vlieg kwaad. Letterlijk daarentegen … is onze grootste wesp een echte insectenkiller!
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
Een hoornaar vliegt tot 2 km ver van zijn nest. Maar in de meeste gevallen is de afstand tussen het nest en de bijenstand slechts enkele honderden meters.
De Aziatische variant heeft een zwart lichaam met een enkele oranje band op het achterlijf. De poten zijn zwart met gele uiteinden en de vleugels hebben een donkerbruin tot zwarte kleur. De Europese heeft daarentegen een roodachtig bruin lichaam en een geel met zwart gestreept achterlijf.
Stel de persoon met de wespensteek gerust. Adviseer het slachtoffer om niet te krabben. Indien een angel nog in de huid steekt, verwijder je die best zo snel mogelijk. Dat doe je door van onder de insteekplaats opwaarts te drukken.
De koninginnen van de Aziatische hoornaar overwinteren dichtbij het nest waar ze in de herfst zijn uitgevlogen.
De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de (Europese) hoornaar (Vespa Crabro). Werksters van de Aziatische hoornaar worden zo'n 1,7-2,4 cm groot. Links: de Aziatische hoornaar (Vespa velutina); rechts: de Europese hoornaar (Vespa crabro).