Welkom bij Noordoost Brabant Werkt In Noordoost-Brabant werken we samen aan een veerkrachtige arbeidsmarkt waar plaats is voor alle talenten en werk voor iedereen die wil werken.
Het noordoosten wordt dus gezien als de plaats die iets ligt ten noorden van waar de zon opkomt, niet als de plaats die ten oosten ligt van de richting van de magnetische pool.
Benamingen voor windrichtingen schrijven we met een kleine letter.
Windrichtingen in aardrijkskundige namen krijgen altijd een hoofdletter en een streepje. Het maakt niet uit of de windrichting voor of achter de geografische naam staat. Dus is de juiste schrijfwijze Zuid-Holland-Zuid. En ook Amsterdam-Zuid en Noord-Holland- Zuidwest.
Noord-Limburg is één van de populairste bestemmingen in Nederland.
De hoofdletters en het streepje blijven staan als er een inwonernaam of een bijvoeglijk naamwoord van zo'n naam wordt afgeleid: Oost-Europeaan, Zuidoost-Nederlands, enz. Voorbeelden: Noord-Amerika, Noord-Amerikaans, Noord-Amerikaan. Noord-Brabant, Noord-Brabants, Noord-Brabander.
Hoe schrijf je de aanduiding noord, zuid, oost of west in combinatie met een plaatsnaam? Samengestelde aardrijkskundige namen (zoals Noord-Holland) krijgen altijd een hoofdletter bij het eerste woord, dan een koppelteken (streepje) en dan weer een hoofdletter bij de naam: Zuid-Limburg. Oost-Groningen.
In het algemeen krijgen combinaties van een aardrijkskundige naam en een bijbehorende windrichting twee hoofdletters en een koppelteken: Noord-Holland, Zuidwest-Nederland. Dat geldt ook voor afgeleide vormen, zoals Noord-Hollanders en Oost-Duitse. West-Fries(land) is geen uitzondering.
Noorden, oosten, zuiden en westen krijgen normaal gesproken een kleine letter, net als westelijk, oosters, westerling enz. In bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk en het Verre Oosten zijn hoofdletters wél juist. De namen van de windrichtingen schrijf je meestal met kleine letters: De wind komt uit het noorden.
Als het woord midden aan een aardrijkskundige naam wordt gekoppeld, wordt het net zo behandeld als bijvoorbeeld oost en zuid: Oost-Europa, Zuid-Frankrijk, Midden-Nederland. De beginhoofdletter is nodig omdat het geheel nu een geografisch gebied aanduidt en zodoende als naam fungeert.
Zuidoost-Drenthe is een regio in de provincie Drenthe.
Noord-Europees - WikiWoordenboek.
Officieel is provincie altijd met een kleine letter. Dus provincie Noord-Holland.
Oost-Brabant - VNO-NCW Brabant Zeeland.
Aardrijkskundige begrippen
Als het om een windrichting gaat, schrijf je een kleine letter. Maar als de windstreek onderdeel is van een land, werelddeel etc. gebruik je wel een hoofdletter! En twee windrichtingen aan elkaar vormen samen een woord.
De Noordzee is een randzee van de Atlantische Oceaan in het noordwesten van Europa. De zee wordt aan drie zijden door land begrensd.
Wanneer gebruik je een hoofdletter? Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
Een aardrijkskundige naam schrijven we met een hoofdletter.
Deze regel geldt voor plaatsen, streken, landen, maar ook bijvoorbeeld voor bergen, rivieren, woestijnen, hemellichamen.
Schrijf je gemeente/Gemeente en provincie/Provincie met een hoofdletter of een kleine letter? De woorden gemeente en provincie krijgen in principe een kleine letter. In bijvoorbeeld de gemeente Gouda en de provincie Overijssel is de kleine letter het gebruikelijkst, zowel in aardrijkskundig als in bestuurlijk verband.
Ontdek Zuid-Limburg
Zuid-Limburg, met zijn glooiende heuvels, schilderachtige dorpen en rijke cultuur, is een plek die ontdekt moet worden.
Amsterdam-Noord is het deel van de Nederlandse gemeente Amsterdam dat ten noorden van het IJ ligt. Het stadsdeel telde 99.238 inwoners per 1 januari 2020 en heeft een oppervlakte van 49,01 km². Het wordt sinds de opheffing van de uit 1981 daterende stadsdeelraad in 2014 bestuurd door een bestuurscommissie.
Het gebied heette graafschap Holland. Noord- en Zuid-Holland waren nog één gebied.
Doorgaans verstaat men onder deze regio de gemeenten Appingedam*, Delfzijl*, Loppersum*, Midden-Groningen (in 2018 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren), Oldambt, en de sinds 2019 voormalige gemeenten Bedum, Eemsmond en Ten Boer (die in 2019 samen met gemeente De ...
In het Gronings heet de taal “Grunnegs” of “Grönnegs”, dit laat al zien dat er binnen het Gronings verschillende varianten zijn. Voor de 14e eeuw sprak men in het gebied dat nu Groningen is Fries. Voornamelijk in de Ommelanden is dit een lange tijd zo geweest.
Het gebied
Oost-Groningen ligt in het noordoosten van Nederland. Aan de oostkant grenst het aan Duitsland, aan de zuidkant aan Drenthe. Het beslaat de gemeentes Oldambt, Stadskanaal, Pekela, Veendam, Westerwolde en Midden-Groningen.