Een veilige afsluiting is kiezen voor ''Met vriendelijke groet'' of ''Hartelijke groet''. Met deze afsluiting zit je altijd goed en ben je niet te formeel, maar ook zeker niet informeel. Neem altijd een zin op waarin je aangeeft dat je graag bereid bent om je motivatie toe te lichten.
De tips voor een goede slotzin op een rijtje
De laatste zin moet iets toevoegen aan je verhaal. Met de slotzin probeer je de lezer aan te zetten tot actie. Zorg er wel voor dat het geen commerciële of reclameachtige zin is. Er moet een balans zijn tussen zelfverzekerdheid en bescheidenheid.
Maak duidelijk waarom je juist deze werkgever hebt gekozen. Vertel waarom deze vacature bij jou past. Geef in je eigen motivatiebrief concrete en persoonlijke voorbeelden. Verwijs naar je cv voor je opleiding en uitgebreide werkervaring.
Afsluiting: stel een kennismakingsgesprek voor (action). Sluit je open sollicitatiebrief af door enthousiast aan te geven dat je graag op gesprek wilt komen. Ook kan je alvast aankondigen dat je na een week telefonisch contact met hen opneemt om de mogelijkheden te bespreken.
Bovenaan de brief vermeldt u uw adres en dat van de geadresseerde, de datum en de aanhef. U sluit de brief af met uw naam en handtekening.
Je kunt een brief of email afsluiten door in afwachting van uw reactie, of in afwachting van uw reactie verblijf ik te gebruiken. Op deze manier sluit je de brief erg zakelijk af. Het is een klassieke, formele en afstandelijke afsluiting.
De slotformule is de groet waarmee je afsluit. Stem deze af op de andere onderdelen van je brief of e-mail, zoals de aanhef. Bij een formele aanhef gebruik je dus ook een formele of neutrale slotformule. Een veelgebruikte neutrale slotformule is Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten.
De standaard die wordt gebruikt voor de lengte van een motivatiebrief is meestal 250 tot 400 woorden. Dit is niet langer een korte sollicitatiebrief, maar een echte brief waarin je uitgebreid je kwaliteiten benoemt.
Bedenk je wat je met jouw talent vanaf dag één al toe zou kunnen toevoegen. Als je je talent koppelt aan de functie waar je voor solliciteert heb je het ideale antwoord. Beschrijf ook direct het effect van jouw talent. Bijvoorbeeld: ik ben zeer sociaal ingesteld en dit uit zich in een gezellige sfeer op de werkvloer.
“Voor meer informatie over mijn ervaring en werkzaamheden verwijs ik u graag naar mijn cv. Vanzelfsprekend ben ik bereid het een en ander in een gesprek nader toe te lichten.” “Ik kom graag bij u langs voor een gesprek waarin ik mijn motivatie en mijn enthousiasme voor deze baan nader kan toelichten.”
Met vriendelijke groeten en Met vriendelijke groet zijn de gebruikelijkste formuleringen. Die vormen zijn ook zonder met mogelijk: Vriendelijke groeten, Vriendelijke groet. Als een brief of e-mail een duidelijk informeel karakter heeft, zijn ook andere slotgroeten mogelijk: Groeten, Groet, Groetjes, Hartelijke groet.
Begin simpelweg met typen en maak je verhaal. De eerste zin hoeft niet de zin te zijn die je als eerste typt. Denk er pas over na als je de basistekst klaar hebt. Waarschijnlijk bedenk je de eerste zin dan ook veel sneller, omdat je al weet waar je tekst over gaat.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
Bij voorbaat (met een t op het einde) is goed. Bij voorbaat betekent 'van tevoren', 'nog voordat iets gebeurd of gedaan is'. Voorbaat is een oud woord voor 'voordeel', of eigenlijk: 'vooraf verkregen voordeel'. Voor- betekent hier 'vooraf' en baat is een oud woord voor voordeel.
Graag beantwoord ik uw vragen hierover. Hartelijk dank voor uw informatieaanvraag. In de bijlage van deze mail vindt u informatie over onze organisatie.
Wat je aanspreekt in de functie
Na aangegeven te hebben waarop je solliciteert, is het van belang om duidelijk te maken wat je aanspreekt aan de aangeboden functie. Bestudeer de vacature grondig en formuleer voor jezelf een aantal punten die jou erg interessant lijken en hoe deze bij jouw ambities passen.
Start je sollicitatiebrief door uit te leggen wie je bent en wat je zo aantrekkelijk vindt aan werken bij deze organisatie. Grijp je kans, want dit is hét moment om de aandacht te trekken. Laat je motivatie en enthousiasme zien! Enthousiasme werkt immers aanstekelijk.
Een open sollicitatie versturen is in dit geval nuttig, omdat het aantal openstaande vacatures klein of nihil is wanneer je je focust op één bedrijf. Daarnaast moet een vacature ook nog eens aansluiten op jouw persoonlijke profiel. De kans is klein dat je in dat geval een passende openstaande vacature vindt.