Bloedvergiftiging is een infectie van het bloed door bacteriën.Het is een ernstig ziektebeeld waarbij bacteriën hun schadelijke, giftige stoffen (toxine) vrijgeven aan het bloed. Er ontstaat een ontstekingsreactie van het hele lichaam op deze infectie.
Bij een bloedvergiftiging (sepsis) krijgt u een heftige ontstekingsreactie in uw hele lichaam. Zo ernstig dat uw organen beschadigd kunnen raken en hierdoor kunt u overlijden. Deze ontstekingsreactie kan worden veroorzaakt door een virus, een bacterie, een parasiet, een schimmel of bepaalde gifstoffen.
Sepsis is een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie die zo ernstig verloopt dat weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitvallen. Sepsis wordt ook wel bloedvergiftiging genoemd, maar dit is eigenlijk geen correcte term.
Bloed is normaal steriel. Vanuit een infectiehaard kunnen bacteriën de bloedbaan bereiken, ofwel rechtstreeks (bij endocarditis en tromboflebitis), ofwel onrechtstreeks, meestal via de lymfatische circulatie.
'Sepsis is een extreme ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie', zegt dr. Ken Dewitte, spoedarts en coördinator van het sepsis-team. 'Longontsteking, een wondje in de voet, een ontsteking van de urinewegen enzovoort, het kan allemaal leiden tot sepsis. Daarbij raken bacteriën in de bloedbanen.
hoe dik het bloed is) is normaal tijdens je menstruatie en niets om zorgen over te maken. 'Normale' menstruatiebloed verschild van persoon tot persoon, maar je kunt gewoonlijk een dikkere samenstelling verwachten aan het begin van je menstruatie. Elke menstruatie cyclus die je ervaart, zal iets verschillen.
Het menstruatievocht bestaat behalve uit bloed ook uit allerlei stukjes weefsel. Dat zijn deeltjes van de afgestoten slijmvlieslaag en van de afscheiding van de vagina en de baarmoederhals. Daarom is het bloed niet helemaal vloeibaar. Menstruatiebloed is reukloos.
Zoals bij vele ziekten zijn heel jonge kinderen, oude mensen en patiënten met een verminderde afweer extra kwetsbaar. Een bekend voorbeeld van een vorm van bloedvergiftiging is de meningokokkensepsis (= bloedvergiftiging door de bacterie die ook hersenvliesontsteking of meningitis veroorzaakt).
Soms zelfs zonder behandeling. Sepsis is een levensbedreigende ziekte. Snel behandelen is nodig om de kans te verkleinen dat iemand overlijdt of blijvende schade overhoudt aan organen en weefsel. Sommige mensen krijgen een lage bloeddruk en een hoge hartslag door sepsis.
Infectieuze micro-organismen kunnen zich onder andere verspreiden door water, voedsel, insectenbeten, handen schudden, niezen en hoesten of seksueel contact. Symptomen verschillen per infectie. Algemene symptomen van een infectie zijn; roodheid, zwelling, warmte en pijn.
De behandeling vindt meestal plaats op de intensive care afdeling. De behandeling van bloedvergiftiging kent verschillende onderdelen: Toedienen van antibiotica om de bacteriën te doden; Toedienen van grote hoeveelheden vocht om de doorbloeding van de organen op peil te houden.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Onderzoekers hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld waarmee artsen binnen enkele uren kunnen vaststellen of een hoestende patiënt met koorts een bacteriële of virale infectie heeft. Het is lastig voor artsen om op basis van klachten zelf vast te stellen of hun patiënt een bacteriële infectie of een virusinfectie heeft.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.
Wanneer komt de eerste menstruatie? Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Aan te raden voeding
Geef de voorkeur aan voeding die rijk is aan magnesium, kalium en vitamine E; Drink veel water. Daardoor heb je minder last van vochtophoping en verdwijnt het opgeblazen gevoel; Eet vooral voedingsmiddelen met trage suikers.
Als je op je zij slaapt in foetus houding dan wordt de druk op je buikspieren verlicht. Hierdoor verminder je de druk op je onderbuik, waardoor je minder gaat bloeden. Dit kan trouwens ook helpen tegen krampen!
Hoe lang uw herstelperiode duurt, is ook afhankelijk van uw gezondheid en medische achtergrond. Sommige patiënten zijn na 1 dag alweer hersteld, en bij andere patiënten duurt het herstel langer.
Wanneer het organisme dusdanig veel schade aanricht dat het normaal functioneren van de gastheer is verstoord, spreekt men van een infectieziekte. In het ergste geval kan een infectie leiden tot de dood van het geïnfecteerde individu.
Ontstekingen kunnen ook van binnenuit ontstaan, zoals een slijmbeursontsteking. Dit heet een steriele ontsteking omdat het ontstaat zonder inmenging van buitenaf.