De storm komt naar verwachting rond 14.00 uur aan land. De piek van Eunice ligt in de middag en avond.
Bekijk het hier. Storm Eunice nadert Nederland. Vanaf 14.00 uur is het alle hens aan dek.
Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het een gevaarlijke storm wordt voor het noordwestelijk kustgebied die ook nog eens lang aanhoudt. Zo houdt de windkracht 10 langs de westkust hooguit een paar uur aan, terwijl het op de Wadden maar liefst 8 uur lang zwaar kan stormen!
Tijdens het hoogtepunt tussen 16:00 uur en 19:00 uur staat langs de westkust en rond het IJsselmeer een zware storm, 10 Bft, met pal aan zee windstoten tussen 120 en 130 km/uur.
Afgelopen seizoen raasden in vier dagen tijd drie stormen over ons land: Dudley, Eunice en Franklin. Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Bij windkracht 10, een zware storm, worden bomen ontworteld en kracht 11, een zeer zware storm, leidt tot zware schade in steden en bossen.
Kust en binnenland
De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt, waar de wind weinig geremd wordt door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. De herhalingstijd voor een storm is aan zee een stuk korter dan in het binnenland.
Op 6 februari viel in een groot deel van het land tussen 20 en 50 millimeter. Vlissingen noteerde een uurgemiddelde van windkracht 9 en daarmee was de tweede officiële storm van 2022 een feit en de eerste van februari.
Rijkswaterstaat raadt weggebruikers af om in de provincies waar code rood geldt de weg op te gaan, als dat niet persé noodzakelijk is. Ook waar code oranje geldt is het verstandig de reis indien mogelijk uit te stellen.
Twee dagen later, op 18 februari, ontregelde Eunice het land. De eerstvolgende storm zal Franklin heten. Als de storm die op zondag en maandag wordt verwacht van het KNMI code oranje krijgt, is Franklin een feit. De lijst met namen van stormen werkt het alfabet af.
Net geen zeer zware storm
Eunice staat te boek als zware storm, omdat er gemiddeld een uur lang sprake was van windkracht 10. "Het is net geen zeer zware storm geworden. Windkracht 11 is wel gemeten, maar niet een uur lang."
Er zijn morgen geen waarschuwingen van kracht.
Houd ramen en deuren goed dicht
Houd je ramen en deuren tijdens een storm goed dicht. Zo voorkom je stormschade door het openwaaien van een raam of deur, maar ook water overlast door het naar binnen regenen. Naast dat het vervelend is, is het naar binnen regenen ook niet verzekerd via je woonverzekeringen.
Storm is gedefinieerd als wind met een windkracht van 9 of meer op de schaal van Beaufort. Dat betekent dat de gemiddelde snelheid van de wind gedurende 10 minuten een snelheid bereikt van ten minste 75 km/h.
Vanwege de storm verwachten we dat het verkeer op de weg veel hinder zal ondervinden, zeker in de loop van de vrijdagmiddag en de vrijdagavondspits. We raden aan om alert te zijn en rekening te houden met extra reistijd. Lokaal worden windstoten tot 120 km/h en in de kustprovincies zelfs tot 130 km/h of hoger verwacht.
Extra gevaarlijk: bruggen, dijken en open vlaktes. Daar heeft de wind vrij spel en windstoten raken je extra hard. Geniepig: als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt, rij je even in de luwte. Zodra je voorbij bent krijg je de volle laag.
De meest krachtige windstoot ter wereld
Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australië, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur.
Met elke wind kan je fietsen.
De laatste keer dat we een tornado in ons land zagen is slechts een maand geleden. Op 20 mei 2022 trok een windhoos over het Limburgse Beek, nabij Maastricht.
Die orkanen krijgen een naam: Dianna, Rita, Gustav, Hugo. Volgens onderzoekers zijn orkanen met een vrouwennaam dodelijker dan orkanen met een mannennaam. Dat heeft niets te maken met de kracht van de orkaan, maar met de impliciete vooroordelen van de Amerikanen over de man-vrouwverhouding.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.