Deze regeling houdt in dat: de werknemer 80% van zijn werkweek werkt; de werkgever hem hiervoor 90% van het loon betaalt en; er sprake is van 100% pensioenopbouw.
De regeling houdt in dat: de werknemer 80% van zijn werkweek werkt; u hem hiervoor 90% van het loon betaalt en; er sprake is van 100% pensioenopbouw.
Korter werken met behoud van je pensioen
Het generatiepact geeft oudere medewerkers de kans om minder te gaan werken. Jouw werkgever compenseert de helft van het aantal uren dat je minder werkt. En je bouwt 100% pensioen op. Zo kun jij gezond je pensioen halen.
Bij zwaarwegende bedrijfsbelangen kan je werkgever het recht op het Generatiepact weigeren. Hij moet dat dan binnen 4 weken aan de werknemer laten weten. Als je hierover problemen krijgt met je werkgever, dan kun je een klacht indienen bij de Vakraad.
Deelname aan het Generatiepact is vrijwillig, zowel voor jou als werkgever als voor je werknemers. Toch is het goed om initiatief te nemen en het gesprek hierover met elkaar te voeren. Iedere situatie is uniek, iedere werknemer is anders en iedere functie is anders.
'Generatiepact' vooral gunstig voor ouderen met hoog salaris, blijkt uit promotieonderzoek. Gezond de eindstreep halen voor ouderen, meer carrièrekansen voor jongeren: met een 'generatiepact' kunnen werknemers vanaf een bepaalde leeftijd minder gaan werken.
Hoe gaat het voor ons bedrijf er financieel uitzien als een medewerker gebruik maakt van de Regeling Generatiepact? De medewerker werkt één dag per week minder (80%), maar ontvangt daarover 90% van zijn loon. Het verschil van 10% kan de werkgever bij SUSAG indienen.
Generatiepact is de naam voor maatregelen die tot doel hebben dat: oudere werknemers (57+) langer gezond en prettig kunnen doorwerken en. meer jongeren (35-) een vaste baan krijgen.
Hoeveel vakantiedagen bouwt een werknemer die deelneemt aan het Generatiepact op? De werknemer bouwt vakantiedagen op gebaseerd op de feitelijk gewerkte uren (dus over 60%, 70% of 80% afhankelijk van de variant).
Met de invoering van de nieuwe cao-Afbouw bestaat er sinds 1 januari 2022 een uitbreiding van de 80/90/100-regeling. Tot deze 'tweede' regeling hebben alle werknemers vanaf 61,5 jaar toegang. Mocht de AOW-leeftijd in de toekomst opschuiven, dan gaat ook de grens van 61,5 jaar met hetzelfde aantal maanden omhoog.
Generatieregelingen zijn er in meerdere varianten
Hierbij werkt de werknemer nog maar 80% van zijn oorspronkelijke arbeidstijd, krijgt hij 90% van het oude salaris en bouwt hij nog altijd 100% pensioen op. Maar ook andere varianten zijn denkbaar, zoals: 60-80-100 of 80-80-100.
Het Generatiepact is onderdeel van de nieuwe cao Metalektro. De regeling loopt van 5 juli 2019 tot 31 december 2028. Dat betekent dat geïnteresseerde deelnemers zich in deze periode kunnen aanmelden voor het Generatiepact. Het einde van de pilot heeft geen gevolgen voor deelnemers die meedoen aan het Generatiepact.
Een werkgever kan het Generatiepact weigeren. Deelname aan het Generatiepact is vrijwillig, voor zowel werkgever als werknemer. Met andere woorden: het Generatiepact is niet verplicht voor de werkgever.
Meedoen aan de seniorenregeling 60-jarigen betekent dat je vanaf de 1e van de maand na je 60e verjaardag er voor kunt kiezen 20% minder te werken. Door het aanpassen van je rooster is het in de meeste gevallen zo dat je dan een dag minder kunt gaan werken.
Kies je ervoor om te stoppen met werken, dan kan je pensioen vanaf je 62e vervroegd laten uitkeren. De eerste twee jaar van je pensionering (tussen je 60e en 62e) voorzie je dus volledig in je eigen levensonderhoud, bijvoorbeeld met spaargeld.
Als je vervroegd met pensioen gaat, stop je met werken voor je de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Wanneer dat moment komt, bepaal je zelf. Wel moet dit financieel haalbaar zijn. Je wilt natuurlijk wel een bepaalde levenstandaard behouden, als je besluit te stoppen met werken.
Je krijgt per maand een uitkering uitbetaald. Dit maandbedrag is gemaximeerd op 1.847 euro bruto per maand. Als je laatstverdiende salaris minder is dan 1847euro bruto per maand, krijg je dat bedrag.
Indien u aan bepaalde leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voldoet kan er evenwel aanspraak gemaakt worden op een vervroegd wettelijk pensioen. Vervroegd pensioen is mogelijk vanaf uw 63ste na een carrière van 42 jaar, vanaf 61 jaar na een loopbaan van 43 jaar of op 60 jaar na een loopbaan van 44 jaar.
De huidige CAO VVT is verlengd tot 31 december 2021. Nieuw is dat vanaf 1 september dit jaar verzorgenden na 45 dienstjaren kunnen stoppen met werken.
Is je medewerker bijvoorbeeld 40 jaar in dienst, maar heeft deze nog nooit eerder een jubileumuitkering netto ontvangen? Dan mag je na het 40e jubileum twee keer het bruto maandsalaris netto uitkeren, zonder dat je er belasting over hoeft te betalen.
Stoppen met werken na 45 jaar
Mensen die al hun hele leven in de zorg werken, kunnen, vanaf 1 september, na 45 dienstjaren stoppen met werken. Er is een regeling afgesproken voor mensen die minimaal 20 jaar gewerkt hebben in een zwaar beroep en aantoonbaar 45 jaar in zorg en welzijn gewerkt hebben.
Voorbeelden van cao's die al een generatiepact hebben zijn de ziekenhuis cao, gemeente cao, cao sociaal werk en de cao onderzoekinstellingen.
Het Generatiepact is een regeling die ervoor kan zorgen dat oudere werknemers gezond en met plezier doorwerken tot hun pensioen. Het pact houdt in: • dat medewerkers vanaf 58 jaar minder kunnen werken, dat zij hun salaris over het niet meer te werken deel gedeeltelijk behouden, en hun pensioenopbouw volledig behouden.
Een Generatiepact is bedoeld om oudere medewerkers in staat te stellen om minder te gaan werken, zodat zij op een gezonde manier naar hun pensioen kunnen toeleven en daarmee plaats maken voor jongeren. met een 100% pensioenopbouw.