Bloeiende vaste planten en siergrassen doen het niet goed in schors. Schors verteert, waardoor de bodem verzuurt. De meeste bloeiende vaste planten en siergrassen verdragen dit niet maar geven de voorkeur aan een neutrale tot kalkrijke bodem.
Boomschors beschermt de bodem tegen extreme weersomstandigheden, zoals hoge zomertemperaturen en lange periodes zonder regen. Schors zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt en beschermt de planten tegen strenge vorst. Je tuin ziet er steeds mooi en verzorgd uit door het gebruik van boomschors tussen de planten.
Voordat u begint met het boomschors leggen is het belangrijk dat u zorgt dat de ondergrond egaal en vlak is, zodat er geen kuilen of hobbels in het tuinpad of sieroppervlak ontstaan. Vervolgens kunt u het beste worteldoek leggen, zodat u onkruidgroei voorkomt tussen uw mooie boomschors.
Schors verzuurt de grond. Vooral wanneer kalkminnende planten (zoals lavendel of buxus) in je borders staan is het dan ook noodzakelijk jaarlijks één- à tweemaal kalk te strooien om de verzurende werking tegen te gaan en een goede, gezonde plantengroei te stimuleren.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Aanleggen van het pad
Breng geen worteldoek aan onder de schors- of snipperlaag. Zeker boomschors kan dan namelijk 'papperig' worden als er flink wat regen naar beneden komt. Op den duur verslijten de snippers en schors en is het tijd om een nieuwe laag aan te brengen.
Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Boomschors is een populaire manier om slakken te voorkomen. Voor slakken is het lastig om zich met het slijmerige lichaam over ruw materiaal te bewegen. Zeker als het om korrels of instabiele delen gaat, voelt de slak zich hier niet thuis.
Onder gebruikelijke omstandigheden kunt u op een levensduur tot 5 / 6 jaar voor Frans boomschors rekenen. Is er sprake van veel regen of nattigheid? Dan kan de levensduur iets verkorten.
Net als houtsnippers kan de boomschors gebruikt worden tegen onkruid. Het principe is hetzelfde als bij de houtsnippers, door het aanbrengen van een dikke laag boomschors krijgt zonlicht geen tot weinig kans, wat de onkruid groei tegen gaat. Hoe dikker de laag boomschors, hoe kleiner de kans op onkruid.
Cacaodoppen zijn duurder dan boomschors. Een cacaodop verteert in een jaar. Dit zorgt voor meer voeding voor de bodem, maar betekent ook dat je de cacaodoppen jaarlijks moet vervangen. Cacaodoppen zijn kleiner dan boomschors, dus je hebt meer nodig om dezelfde hoeveelheid bodem te bedekken.
Nadelen van houtsnippers
Houtsnippers verteren op den duur. Maar dragen dan wel bij aan een vruchtbare bodem. Soms verplaatsen vogels enkele houtsnippers waardoor ze op het gras of de bestrating kunnen komen. Om de decoratieve waarde te behouden moet om de paar jaar een nieuw laagje houtsnippers worden gelegd.
Of strooi tussen de planten een 10 cm dikke laag sierschors of mulch. En wil je de onkruidgroei écht grondig tegengaan, werk dan met een combinatie van antiworteldoek en sierschors. Sierschors tussen je planten zorgt niet alleen voor minder onkruid, het verhindert ook dat slakken bij je planten komen.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Slakkenkorrels met metaldehyde of methiocarb
Dit zijn zeer giftige korrels die alle slakken doden maar óók de vogels en egels die de korrels of de vergiftigde slakken eten. Je kinderen worden er hartstikke ziek van. Ook honden en regenwormen eten die korrels graag op en gaan er dood aan.
De prijs van boomschors per kuub varieert tussen 118 euro en 160 euro inclusief btw en geleverd bij u thuis.
Boomschors vervangen doet u meestal om de 3 tot 5 jaar. Beloopt u het boomschors regelmatig? Dan kan het noodzakelijk zijn om het materiaal vaker te vervangen. Met name als de oude laag nat is of zelfs gaat rotten, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen.
Een laagdikte van acht centimeter is voldoende als u in een gebied woont waar zandleem of kleigrond ligt. Een zandgrond is gebaat bij een laagdikte van tien centimeter.
Koop de goedkoopste soort
Deze boomschors is een dennensoort en komt uit België (Ardennen), Nederland, Luxemburg en Duitsland. Aangezien dit de goedkoopste schorst is, is ze ideaal om grote oppervlaktes te bedekken.
Wil je onkruid voorkomen, breng dan sierschors aan in een laag van 6 tot 8 cm. Zo krijgt onkruid geen kans meer: de sierschors verhindert dat nieuw zaad gaat kiemen. Sierschors zorgt er ook voor dat de bodem niet dichtslaat bij hevige regen. Daardoor krijgen de wortels van je planten altijd genoeg zuurstof.
Planttijd. Bodembedekkende planten zijn vaste planten of heesters/struiken die in container verkocht worden. Hierdoor kunnen zij het gehele jaar door geplant worden (behalve bij vorst overdag en in de zomer bij extreem warm weer).