Kan je dus wel of niet af en toe genieten van een mosseltje? In rauwe en gekookte vis, ook in schelp- en schaaldieren, kan de listeria bacterie zitten. Met goed gekookte mosselen zal je geen risico lopen op listeria, maar toch adviseert het voedingscentrum maximaal 1 keer per week mosselen te eten.
Mosselen eten
Dat je als zwangere geen mosselen, scampi's of andere schaaldieren mag eten is een fabel. In het slechtste geval loop je een voedselvergiftiging op en heb je een tijdje last van misselijkheid, braken en diarree. Daarmee veroorzaak je geen schade aan je ongeboren kindje.
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om één keer per week een gerecht met vis en/of schaaldieren op tafel te zetten. Maar wat maakt mosselen zo gezond? Ze zijn een rijke bron van eiwitten en leveren voldoende visvetzuren voor een hele week! Het beetje vet dat ze bevatten zijn gezonde omega-3-vetzuren.
Vis eten is goed voor de gezondheid van zowel moeder als kind. Het advies is daarom om 2 keer per week vis te eten. En dan gaat het om 1 keer in de week vette vis, zoals zalm en forel te nemen, en 1 keer per week magere vis, zoals tilapia en schol. Een portie is ongeveer 100 gram.
Het eten van rauwe garnalen is gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Er is een risico op listeriose. En dat risico nemen zou het leven van de baby in gevaar brengen. Listeriose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door listeria-achtige bacteriën.
In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.
Sushi wordt vaak bereid met rauwe vis. Dit kan de schadelijke listeria bacterie bevatten. Daarom kan je producten met rauwe, onverhitte vis beter niet eten als je zwanger bent. Ook rolletjes met rauw vlees, zoals rode biefstuk, kan je beter even overslaan.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Een slimmer kind door juiste voeding? Visvetzuren, met name DHA een omega-3 vetzuur, zijn heel belangrijk in de zwangerschap en de periode dat je borstvoeding geeft. Ze zijn onder andere nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.
Wij hanteren deze stelregel: voorzie gemiddeld 1 kg mosselen per persoon. Afhankelijk van je bijgerechten zou dat voldoende moeten zijn. Serveer je je mosselen enkel met brood? Dan kan je beter wat meer mosselen voorzien: zo'n 1,2 kg per persoon.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Het mediane risico op infectie door C. lari na het eten van een enkele portie rauwe schelpdieren blijkt dan 2-10% (oesters) of 5-20% (mosselen) te zijn, afhankelijk van het tijdstip binnen het seizoen. Onzekerheidsanalyse leidt tot een 95% bovengrens voor het infectierisico van 60% .
Tijdens je zwangerschap kan je mosselen eten. Zorg er dan wel voor dat ze goed verhit zijn, door ze te bakken of te koken. Temperaturen van meer dan 70°C doden de schadelijke bacteriën.
De schelpdieren moeten verhit zijn met een temperatuur van minimaal 70 graden, om alle gevaarlijke bacteriën te doden. Ook zolang je kreeft, mosselen, coquilles en kokkels goed kookt, grilt of bakt, loop je geen risico om listeria op te lopen.
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Herinneringen uit de baarmoeder
Pasgeboren baby's herinneren zich zelfs dingen uit de buik, al is het niet bewust. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat het vermogen om naar geluid te luisteren, en dus niet alleen te horen, aanzienlijk toeneemt als je tussen de 36 en 37 weken zwanger bent.
Om voldoende visvetten binnen te krijgen zou je elke week 2 keer vis moeten eten, waarvan eenmaal vette vis en eenmaal magere vis. Denk bij vette vis aan zalm, haring en forel, en bij magere vis aan heek en schol. Zolang je niet zwanger bent, zijn ook soorten als makreel en paling geschikt.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Je mag garnalen eten als je zwanger bent, maar één ding is heel belangrijk. Zorg ervoor dat ze door en door verhit zijn. Daardoor worden schadelijke bacteriën namelijk gedood. Garnalen zijn gaar als je ze twee tot drie minuten op hoog vuur kookt.
In een nieuw uitgebreid advies van de Gezondheidsraad wordt aangegeven dat zwangere vrouwen beter niet te grote hoeveelheden aan sojaproducten kunnen eten en drinken. Dat komt omdat in sojaproducten een relatief hoge concentratie zit van de stof isoflavon.
Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby.