Raapzaad, ofwel de Brassica rapa subsp. Raapzaad is een plant die behoort tot de familie van de koolgewassen en wordt gekenmerkt door zijn grote, gele bloemen. De bloemen verschijnen in de zomer en vallen op door hun grote, gele kleur.
Als je in de zomer en het najaar met de auto onderweg bent en over de snelweg rijdt, dan valt een geel bloeiende plant op die je in de bermen van de snelweg als een lint van zo'n 50 cm hoog ziet staan.
De gele bloemen in de bermen en slootkanten die nu zo uitbundig bloeien zijn (in de meeste gevallen) raapzaad. Dit is een plantensoort die het goed doet op voedselrijke grond op plekken die kaal zijn of waar de bodem verstoord is. Daarom doet raapzaad het goed in bermen of slootkanten die geklepeld worden.
De gele velden in april en mei kennen hun oorsprong al in augustus. Dan zaaien de boeren de koolzaad. Dit gebeurd in de resten van de net geoogste velden, want de oogsttijd is juli en augustus. De oogst van de koolzaad is dus pas wanneer de gele bloemen allang zijn uitgebloeid en de plant droog is en de peulen broos.
Deze prachtige koolzaadvelden kom je tegen net over de grens in Duitsland. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is.
Gele bloemen staan voor energie, kracht, groei, vrolijkheid en vreugde. Geel staat ook voor warmte, zon en een nieuw begin. Ook passen ze goed bij de start van de lente. Bijvoorbeeld geschikt voor: verjaardag en felicitatie.
Raapzaad. De één vindt het bloemenpracht, de ander ziet het als onkruid, maar wij genieten eigenlijk wel van die vrolijke kleuren. Het is raapzaad, en wordt soms ook wel verward met koolzaad. Kan gebeuren, die twee lijken op elkaar en horen tot dezelfde familie.
De gele bloemetjes langs de snelweg komen namelijk vooral door stuifmeel en door langsrijdende voertuigen. Een tractor of vrachtwagen die op een boerenerf is geweest en vervolgens langs een weg rijdt, verliest nog wel eens wat. Al die 'rommel' van de zaadjes, nestelen zich gelijk langs de weg.
De stengels zijn hol en gegroefd en vaak roodbewaasd. De overblijvende planten zijn behaard en kunnen tot 1,5 m hoog worden. De bladeren zijn twee- tot drievoudig geveerd; de onderzijde is zachtbehaard. De beharing is tot de ribben en de randen van het blad beperkt.
De nederlandse naam is Gele lis, familie van de Iridaceae. De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juni. De bladeren zijn groen en ongeveer 70 cm.
Raapzaad heeft bladeren die aan beide zijden borstelig behaard zijn. Alle bladeren, ook de bovenste meer langwerpige en veel kleinere bladeren, hebben een diep stengelomvattende en hartvormige bladvoet, hetgeen sterk duidt op Raapzaad. De kleur van de bladeren is meer groen, dan blauwgroen; ook dat duidt op Raapzaad.
Zowel raapzaad als koolzaad zijn in ieder geval lid van de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae) en typische voorjaarsplanten die meer dan een meter hoog kunnen worden. Eind maart, begin april komt de gele bloemenpracht tot uiting, maar ook later in het jaar, tot in oktober, is er nabloei te zien.
Uit raapzaad wordt de bekende raapolie gemaakt. Die wordt gebruikt in windmolens en is een bekende olie in vele keukens. Raapzaad wordt ook gebruikt als groenbemesting. De plant komt vooral verwilderd voor maar wordt ook gekweekt, bijvoorbeeld in Duitsland.
Gaspeldoorn. Net als de brem heeft de gaspeldoorn gele bloemen, stekels en na de bloei zwarte peulen. Maar anders dan brem, kan de gaspeldoorn in de winter bloeien. En later in het jaar bloeit ie vrolijk voor een tweede keer.
In het voorjaar kleurt een groot deel van de Schotse highlands geel door de bloei van de gaspeldoorn. In het Engels gorse.
Margriet: De margriet is een plant met opvallende, witte bloem, die vaak gezien wordt op open graslanden. Deze plant bloeit in juni. Duizendblad: Deze plant bloeit van juni tot november en krijgt dan wit tot roze bloemen. Hij wordt 15 tot 50 centimeter hoog.
In deze periode zie je in Normandië overal prachtige gele velden: eindeloze akkers vol koolzaadplanten in bloei. Zo mooi om hier nu rond te rijden! Op internet lees ik dat na de bloeiperiode in april en mei de plant zaden vormt, die in juni en juli worden geoogst.
Eens per jaar staat zomerkoolzaad in bloei en kleurt het prachtig geel. Natuurlijk gingen wij in op de uitnodiging, want het leek ons erg leuk en leerzaam om een bezoekje te brengen aan een koolzaadveld om te zien waar koolzaadolie vandaan komt.
Koolzaad of raapzaad? De verschillen tussen de koolzaadplanten en raapzaadplanten zijn erg klein. Hoewel het twee verschillende variëteiten betreft, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is.
De tulp. De betekenis: welke kleur je ook kiest, het geven van een tulp is een regelrechte liefdesverklaring. Rode tulpen staan voor eeuwige liefde, gele tulpen voor waardering en sympathie.
Roos. De roos mogen we toch wel de meest bekende bloem onder alle bloemen noemen. Er is geen ontkomen aan, denk je aan de roos, dan denk je vrijwel automatisch aan de liefde.