Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren.
Hoeveel milliliter een baby drinkt is moeilijk te zeggen. Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig.
Om een voorraadje op te bouwen kolf je tussen 2 voedingen door of geef je de ene borst en kolf je de andere. Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Als je structureel extra gaat kolven, maak je (te) veel moedermelk aan. Het is vaak voldoende om één keer extra te kolven ergens op de dag. Een goed moment om extra te kolven is bijvoorbeeld na de ochtend voeding. Na de ochtend voeding heb je namelijk meestal wat meer melk.
Redenen voor te weinig melk. Het geven van kunstvoeding, thee, sap of water, heeft invloed op je melkproductie. Het vult het maagje, waardoor je baby langer wacht met vragen om de volgende voeding en hij dus minder aan de borst drinkt. Dit zorgt ervoor dat je borsten minder melk gaan maken.
Hoe lang je moet kolven om genoeg melk te hebben voor je baby is niet in het algemeen te zeggen, dat verschilt per moeder. Neem in elk geval genoeg tijd, zodat je je goed kunt ontspannen. Als je te gehaast bent, gaat het toeschieten van de melk minder makkelijk. Daardoor gaat het kolven ook lastiger en langzamer.
De hoeveelheid melk per kilogram lichaamsgewicht daalt geleidelijk naarmate de baby ouder wordt. Een jonge baby tot één maand oud heeft ongeveer 150 ml melk per kilo lichaamsgewicht nodig. In de tweede maand wordt uitgegaan van 140 ml, de derde maand 130 ml, de vierde maand 120 ml en de vijfde maand 110 ml.
Melkproductie stimuleren: kolven
De melkproductie werkt op een eenvoudige manier: hoe meer melk je uit je borsten haalt, hoe meer melk je zal produceren. Je kunt dit doen door te voeden, maar je kunt ook melk afkolven als je baby geen honger heeft.
De hoeveelheid melk die een baby drinkt is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Baby's hebben per kilogram lichaamsgewicht 100 tot 150 ml melk per dag nodig. De hoeveelheid melk per kilogram lichaamsgewicht daalt geleidelijk naarmate de baby ouder wordt.
Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max.0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen.
Redenen om te gaan kolven:
Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.
Kolven. Als de druk op je borsten te hoog wordt, kun je een paar minuten kolven om de druk te verminderen. Dit doe je op het tijdstip waarop je anders je baby had aangelegd. Kolf niet een volledige voeding af.
De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen wordt dit gemiddeld met 10 ml per voeding per dag opgehoogd; 2e dag 20 cc per voeding, 3e dag 30 cc etc. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding.
Meestal heb je in de ochtend de meeste melk, dus is het handig om na de eerste ochtendvoeding na te kolven. Dit kun je ook nog een keer 's middags of 's avonds doen. Sommige baby's slapen in de avond al wat langer achter elkaar door, dan kun je ook kolven voordat je gaat slapen.
Hierna kan je je kindje aan de borst leggen. Wanneer je twijfelt of je kindje honger heeft, leg je hem best eens aan de borst en dan merk je het vanzelf. Je kan je baby'tje niet overvoeden met moedermelk.
Doordat de borsten niet meer regelmatig geleegd worden, loopt de productie meestal snel terug. Is je baby net een paar dagen oud, dan zal dit proces heel snel gaan. Voed je al wat langer, dan kan dit enkele dagen tot een paar weken duren.
Het kan zijn dat je baby niet vaak genoeg aan de borst drinkt of niet lang genoeg, met name als je probeert om een borstvoedingsschema aan te houden in plaats van op aanvraag te voeden. Wellicht lukt het niet om je baby goed aan te leggen of heeft je baby een aandoening die het lastig maakt om melk in te nemen.
Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Binnen een tijdspanne van 3 uur kolf je elke 20 tot 30 minuten een paar minuten. Wek een toeschietreflex op en stop met kolven als de melkstroom afneemt. Herhaal de clusterkolfsessie elke dag tot de melkproductie toeneemt.
Als je kunstvoeding geeft naast moedermelk, of als alternatief voor moedermelk, moet je proberen je pasgeboren baby 30 tot 60 ml per voeding aan te bieden. Na twee maanden neemt dit toe tot 60 tot 120 ml, en na zes maanden zal je baby waarschijnlijk 170 tot 230 ml per voeding nodig hebben.
Heb je maar af en toe een fles moedermelk nodig, dan kolf je een paar keer kleine hoeveelheden af.Die kleine porties kan je samenvoegen tot één voeding. Je kan een half uur tot een uur na een borstvoeding een beetje afkolven. Of, als je baby 's ochtends maar aan één borst drinkt, kan je kolven aan de andere kant.
Stuwing kan worden opgelost door regelmatig en doeltreffend melk af te nemen. Enkele strategieën die in samenwerking met een professionele zorgverlener kunnen worden toegepast: Binnen een uur na de bevalling beginnen met regelmatig en effectief borstvoeding geven of afkolven.
De ruimte moet afsluitbaar zijn. Het moet hygiënisch zijn. Er moet een stoel of bank zijn waar je lekker op kunt zitten. Het klimaat moet prettig zijn.