LED lampen en LED armaturen worden niet warm. LED onderdelen genereren uiteraard wel warmte, zoals elk vergelijkbaar apparaat dat elektriciteit verbruikt. LED lampen creëren echter geen warmte op dezelfde manier als gloeilampen.
Goede ledlampen zijn inmiddels zo zuinig, dat ze nog maar minimaal warmte produceren. Koelribben zijn dan niet nodig. In gesloten lampenkappen zijn minder sterke lampen geschikter, aangezien die minder warmte produceren. Een ledlamp gaat gemiddeld 15.000 branduren mee.
Warm wit (2700K-3000K): vergelijkbaar met de lichtkleur van een traditionele gloeilamp. Geschikt voor in de woonkamer. Extra warm wit (<2700K): dit licht is ideaal als sfeerverlichting.
Ik begin eerst met de warmte van een halogeenlamp nogmaals te herhalen, die lampen worden tot 250 graden celcius heet. Een LED lamp wordt daarentegen gelukkig alleen handwarm. Dit resulteert in 30 tot 50 graden warm.
Led is de nieuwe standaard in verlichting. Toch kleven er ook nadelen aan led. Bij onvoldoende kwaliteit onprofessionele installatie zijn er risico's op brand, oogletsel en hoofdpijn. Leds zijn halfgeleiders en de afkorting staat voor light emitting diode.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Nee! LED lampen en LED armaturen worden niet warm. LED onderdelen genereren uiteraard wel warmte, zoals elk vergelijkbaar apparaat dat elektriciteit verbruikt. LED lampen creëren echter geen warmte op dezelfde manier als gloeilampen.
Een buisvormige halogeenlamp van 300 watt bereikt al snel een temperatuur van meer dan 500 graden, een gewone gloeilamp van 500 watt werkt aan een temperatuur van 180 graden en een gewoon lampje van 75 watt wordt zo'n 130 graden warm.
Je bespaart verder 90 procent op de elektriciteitskosten, omdat de ledlamp veel minder stroom gebruikt dan de gloeilamp. Een halogeenlamp is iets minder onzuinig en gaat minder snel stuk dan een gloeilamp. Led bespaart 85 procent energie ten opzichte van halogeen en gaat 7,5 keer zo lang mee.
LED lampen worden relatief gezien niet erg warm, dat wil zeggen dat een (op dit moment) krachtige LED lamp van zo'n 6W in een reguliere behuizing zo'n 40-50 graden wordt. Als de lamp een tijd heeft aangestaan kan je hem vaak niet zomaar beetpakken.
200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn. Het kan lastig zijn om in de winkel een ledlamp te vinden die echt weinig licht geeft.
Het kiezen voor een fellere lamp is belangrijk bij inspanningen, zodat je ogen minder snel vermoeid raken. Door te kiezen voor functionele verlichting met dimmer kun je zelf de intensiteit van het licht bepalen. Denk aan bureaulampen of tafellampen, die je gebruikt bij de werktafel of naast de bank als leeslampje.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn.
De oude vertrouwde gloeilamp ging zo gemiddeld 1000 tot 1500 branduren mee. Spaarlampen maar liefst 6000 tot 10.000 branduren. De LED-lamp daarentegen kan maar liefst 50.000 branduren mee als de lamp goed gekoeld is. Ook in dit geval is de LED-lamp dus een goede keuze.
LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
Een TL buis heeft gemiddeld een verhouding van 90:1 (90 lumen per Watt) en de verhouding van de samsung LED's die wij toepassen LED staat nu op 172:1. De directe energie- en kosten besparing LED t.o.v. TL kan oplopen tot 80% wanneer uw verlichting wordt uitgebreid met lichtmanagement.
Een nadeel is dat het een ander soort licht is en vaak ook minder licht geeft als een gewone gloeilamp. Als je bijvoorbeeld een ledlamp hebt van 8 watt, dan heb je pas na 125 uur één kilowattuur verbruikt. Dat betekent dat het je per uur dat de lamp brandt, 0,002 euro kost. Dat is wat kost een ledlamp per uur.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Hoe hoger dat getal, hoe 'kouder' het licht. Een halogeenlamp heeft een lichtkleur van 3000K en produceert dus iets minder warm licht. Zoek je een led-lamp met ongeveer dezelfde lichtkleur als je oude lamp? Kies dan voor een led-lamp met een lichtkleur van 2700K (gloeilamp) of 3000K (halogeenlamp).
H4 bi LED grootlicht/dimlicht lampen voordelen en nadelen
Led: lagere temperatuur circa 100°C t.o.v. halogeen 240°C. Een traditionele gloeilamp heeft 1000 tot 2000 branduren, een led lamp heeft een langere levensduur, vanaf 30.000 branduren.
Brandonderzoek heeft al een paar keer aangetoond dat er een brand ontstond door een leeslampje. Sommigen hebben een klemmetje waarmee je ze kunt vastzetten op de rand van je bed. Daarbij is de kans aanwezig dat de lamp langzaam opzij valt. Als de gloeilamp dan op beddengoed terecht komt, ontstaat vaak brand.
Doordat LED lampen doorgaans een aanzienlijk langere levensduur hebben en daarnaast veel minder energie verbruiken, zijn deze lampen een stuk beter voor het milieu dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen. Ook worden er bij LED lampen minder schadelijke materialen gebruikt (zoals lood).
Ja, een LED spot wordt warm bij gebruik. De temperatuur ligt echter een stuk lager dan gloeilampen en halogeen lampen. Een LED spot wordt bij (langdurig) gebruik zo'n 30 - 50 graden warm. Dit is een stuk koeler dan bijvoorbeeld een halogeenlamp waarvan de temperatuur tot wel 250 graden kan stijgen.