Om bijvoorbeeld rioleringswerkzaamheden of isolatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren, moet de kruipruimte minimaal circa 40 – 45 centimeter diep zijn. Wanneer u een te ondiepe of helemaal geen kruipruimte heeft, kunt u deze uit (laten) diepen door middel van bijvoorbeeld zuigtechniek.
De minimale maat van een kruipruimte is 62 x 100 cm. De minimale hoogte van een kruipruimte is 80 cm, waarbij onder balken en andere obstakels een vrije doorgang van 60 cm mogelijk is.
Vloerisolatie. Met vloerisolatie behaalt u over het algemeen het hoogste rendement. De minimale hoogte die uw kruipruimte nodig heeft om te kunnen isoleren is 50 cm bij een betonnen vloer en 35 cm bij een houten vloer.
De makkelijkste manier om je vloer heel goed te isoleren is met isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer. Dat betekent wel dat je een kruipruimte moet hebben die minimaal 35 cm hoog is én een ingang heeft. Anders kun je niet onder de vloer 'kruipen' om het isolatiemateriaal vast te maken.
De kruipruimte is de ruimte tussen de bodem (of bodemafsluiting) en de onderkant van de begane grondvloer. De hoogte van deze ruimte dient minimaal 500-600 mm te bedragen. Een kruipruimte hoort altijd goed geventileerd te zijn; maak nooit de muuropeningen dicht.
Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op uw stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. U kunt de kruipruimte isoleren door de onderkant van de begane grondvloer (bovenkant van de kruipruimte) te isoleren of de bodem van de kruipruimte.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Het TONZON vloerisolatiesysteem kan worden toegepast bij alle typen vloeren. MAISON MAISON kan vloerisolatie plaatsen wanneer er een minimale kruipruimte aanwezig is (min. hoogte 35 cm) of als de vloer reeds geïsoleerd is met ander isolatiemateriaal.
De vierkante meter prijs van vloerisolatie varieert tussen 30 euro en 60 euro (afhankelijk van het materiaal en de dikte). Vloerisolatie is maatwerk. Zo bestaat er een heel aantal soort vloeren, zoals een beton vloer, houten vloer.
Isolatie heeft veel voordelen: je huis is prettiger warm en je verbruikt minder energie. Vloerisolatie geeft bijna altijd meer comfort en een lagere energierekening dan bodemisolatie . Daarom kun je – als het in jouw huis kan - beter voor vloerisolatie kiezen dan voor bodemisolatie.
Kostprijs van kruipruimte-isolatie
De prijs van kruipruimte-isolatie hangt samen met de gebruikte methodiek, de toegankelijkheid van de kruipruimte en de locatie van de woning. Houd rekening met een gemiddelde kostprijs van €25 per vierkante meter.
Dat betekent dat als de ruwe betonvloer een temperatuur heeft van 18 °C en de het vloeroppervlak (de tegels) een temperatuur zal moeten krijgen van 26 °C, per graad Celsius dus 18 °C tot 26 °C = 8 °C maal 0,8 Watt/m²K is 6,4 Watt per m² naar beneden "verloren" gaat.
Voor bestaande kruipruimten die lager zijn dan 60 cm geldt dat medewerkers aaneengesloten maximaal één uur mogen werken. Voor kruipruimten die hoger zijn geldt een maximale werkduur van anderhalf uur. Daarna is verblijf van minimaal 15 minuten buiten de kruipruimte verplicht.
Kosten voor de kruipruimte uitdiepen
Als je extra ruimte onder je woning of bedrijfspand wilt creëren is het dus mogelijk om de kruipruimte uit te diepen. In de meeste gevallen is het mogelijk om gemiddeld zoveel zand weg te zuigen dat de gemiddelde hoogte 40 tot 80 centimeter wordt behaald.
Het uitdiepen van een kruipruimte is gewoon een methode om de kruipruimte onder jouw huis in een grote kelder te veranderen. Professionals graven tot een diepte van vloer tot plafond en vervangen het vuil door betonnen muren, vloeren en een plafond. Deuren en ramen worden indien nodig toegevoegd.
Je kan zelf bepalen hoeveel centimeter je de kruipruimte wilt laten uitgraven. Als je een kelder onder je woning wilt creëren dan is een diepte van minimaal 180 tot 240 centimeter aangeraden. Na het uitgraven van de kruipruimte moet er betonnen wanden aangebracht worden om zo een kelderruimte te creëren.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Je kan heel goed zelf je kruipruimte isoleren.
De glaswolplaten worden tegen de onderzijde van de vloer bevestigd. Het maakt daarbij niet uit of het om een houten of betonnen vloer gaat. Ook kun je de kruipruimte isoleren met steenwol of een isolatie folie.
Sinds 1 januari 2022 kan u onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als u uw koophuis isoleert. Ook verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen subsidie aanvragen. Huiseigenaren en VvE's kunnen ook tegen lagere rente geld lenen om hun woning te isoleren.
Verschil TONZON en purschuim. Een belangrijkste verschil is dat men bij het aanbrengen van TONZON isolatie veilig in huis kan blijven terwijl dat bij purschuim niet het geval is omdat er bij pur gebruik wordt gemaakt van zeer giftige chemicaliën. Een ander belangrijk verschil is de isolerende werking in de praktijk.
Bij het zelf installeren heb je Thermoskussens, Bodemfolie en meerdere materialen nodig voor de bevestiging en afwerking. In de meeste gevallen komen de kosten uit op ongeveer €17,- per m².
Vocht in kelder kunt u merken door een muffe lucht in huis, een koude vloer of schimmel in de muur. De kruipruimte kan vochtig worden en kan er water in de kelder blijven staan door verschillende oorzaken. Dat de kruipruimte vochtig is, kan voor veel problemen zorgen.
Isolatie (bv. schelpen-isolatie, isolatiechips of isolatieparels) op de bodem van de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert. De kruipruimte wordt zo droger en warmer met minder risico op muffe geuren, schimmels, … Dankzij bodemisolatie kan kou en vocht uit de kruipruimte dus moeilijker naar de woning dringen.
Een vochtige kruipruimte kan namelijk grote problemen veroorzaken. Het vocht uit de kruipruimte heeft invloed op het vocht in uw woning. Bovendien ontstaan er schimmels en kan er houtrot ontstaan omdat het vochtprobleem niet wordt opgelost.