Casablanca, als het economische centrum van Marokko en de grootste industriële markt van het land, huisvest het grootste aantal expats dat in Marokko werkt. Veel expats vinden ook jobs en banen in Rabat, Tanger, Marrakech, Oujda, Agadir, Meknes, Al Hoceima en Tetouan.
Dienstensector. Marokko is een grote toeristische trekpleister. Toerisme zorgt voor een grote bijdrage aan het BNP, instroom van vreemde valuta en is ook van groot belang voor de werkgelegenheid. Het toerisme blijft zich ontwikkelen in een stijgende lijn.
Op het platteland bedroeg het gemiddelde maandinkomen per hoofd van de bevolking niet meer dan 1.297 dirham (+/- 120 euro), wat neerkomt op ongeveer 15.560 dirham (+/- 1.400 euro) per jaar. Het totale jaarlijkse inkomen van Marokkaanse gezinnen wordt geschat op ongeveer 767 miljard en 142 miljoen dirham.
Tegenwoordig is Marokko de zesde economie van Afrika met een bruto binnenlands product (bbp) van bijna honderd miljard euro. De totale omvang van de buitenlandse handel bedroeg in 2018 bijna zeventig miljard euro, terwijl de buitenlandse investeringen in Marokko bijna drie miljard euro bedroegen.
Al 80.000 jaar voor Christus leefden er mensen in Marokko, of Mauretania, zoals het vroeger heette. De Romeinen waren een van de eerste volkeren die het gebied veroverden. Zij werden verdreven door de Arabieren die rond 700 er de islam kwamen verkondigen.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten. En de Marokkaanse keuken zou de Marokkaanse keuken niet zijn zonder kruiden.
Ruim zeventig procent van de Marokkaanse bevolking identificeert zich als Arabier. Zij spreken het Marokkaanse dialect van het Arabisch en leven met de Arabische cultuur. De overige dertig procent zijn niet-gearabiseerde Berbers, die cultureel gezien Berbers zijn en vaak naast het Arabisch nog een Berbertaal spreken.
Volgens het Internationaal Monetair Fonds is Equatoriaal-Guinea vanaf 2019 het rijkste land van Afrika.
Het behoort tot de Maghreb-landen, waar ook Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië toe worden gerekend. Marokko is een lidstaat van de VN, de OIS en van de Arabische Liga. Anno 2021 telt Marokko (exclusief de Westelijke Sahara) ruim 37,1 miljoen inwoners.
In het dagelijks leven staat het geloof centraal. Zo bidden veel moslims vijf keer per dag, de mannen doen dit vaak in een moskee, wordt er geen varkensvlees gegeten en heeft de jaarlijkse Ramadan een grote invloed op het dagelijkse leven van de Marokkanen.
Marokko is niet duur, maar evenmin spotgoedkoop. Het is één van de meer welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Marokko nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en is bijvoorbeeld een busrit echt geen geld. Ook kun je voor weinig geld overnachten.
Ze verdient 900 euro per maand (450 is ongeveer het standaard salaris voor een call-agent; voor de Nederlanders komt daar nog een flinke bonus bovenop omdat ze Nederlandstalig zijn). 'Dat is vergelijkbaar met een dokter hier'. Voor Nederlandse begrippen is het misschien niet veel, maar hier kun je er veel mee doen.
Dat land met zijn rijke geschiedenis telt volgens het Africa Wealth Report zes miljardairs. Zuid-Afrika heeft er vijf, Nigeria vier en in Marokko wonen drie miljardairs.
Gas is in Marokko bijna beter verkrijgbaar dan water, er is altijd wel ergens iemand die gasflessen verkoopt. In verschillende formaten. Nu schijnt er een kwaliteitsverschil in gas te kunnen zitten, en zeker in Marokko.
Landbouw. De meest geproduceerde landbouwproducten in Marokko zijn suikerbieten, tarwe, aardappelen, olijven, tomaten, mandarijnen/clementines, uien en sinaasappels. Marokko produceert ook zuidvruchten zoals dadels, vijgen en amandelen.
Verboden vruchten voor moslims: haram
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Volgens voorspellingen en projecties van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal Marokko in 2025, met een BBP van 154 miljard dollar, rijker zijn dan buurland Algerije.
Een typisch Marokkaans dessert is beghrir, pannenkoekjes met boter en honing. Drinken in Marokko: Nana of muntthee is de traditionele drank van Marokko. Het wordt gezet van groene Chinese thee samen met verse muntbladeren en veel suiker. Vraag om atay bla soukkar als je muntthee zonder suiker wilt.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
De vijf landen die bovenaan de ranglijst zijn geëindigd – Mauritius, Kaapverdië, Botswana, de Seychellen en Zuid-Afrika – scoren in alle categorieën goed en daar zouden meer Afrikaanse landen volgens Mo Ibrahim, de initiatiefnemer van de ranglijst, een voorbeeld aan moeten nemen.
Buurten met geen of nauwelijks Marokkanen zijn Molenlaankwartier, Hillegersberg-Zuid en Strand en Duin. De Turkse Rotterdammers wonen het vaakst in de buurt Afrikaanderwijk: een derde van de inwoners is van Turkse herkomst. Verder wonen er ook veel Turken in Hillesluis (30 procent) en Feijenoord (27 procent).
Zowel de term Marokkaanse Nederlander als Nederlandse Marokkaan wordt gebruikt, soms zelfs door elkaar. Grofweg kunnen we dus stellen dat de term 'Marokkaanse Nederlander' zeker twee keer zo vaak wordt gebruikt als de term 'Nederlandse Marokkaan'.
Marokko is een land in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan Algerije en de Westelijke Sahara. Het land staat bekend om zijn keuken, stranden, fosfaat, bergen en mooie landschap.