Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
Een wasmachine die niet centrifugeert is het meest voorkomende probleem. Gelukkig is het probleem vaak makkelijk zelf op te lossen door het pomp filter te reinigen. Het probleem kan ook veroorzaakt worden doordat de trommel niet meer draait of de wasmachine het water niet meer afpompt.
Goed centrifugeren van het wasgoed voor het de droger ingaat, verkort de droogtijd en scheelt dus energie. Een extra hoog toerental hierbij is niet nodig, zie ook de volgende tip. Het toerental van een wasmachine kan variëren van 800 tot 2000 per minuut. Het meest gangbaar zijn 1200, 1400 en 1600 toeren.
Centrifuge cyclus
Indien niet met voldoende snelheid wordt gecentrifugeerd, kan de was te nat blijven, hiervoor zijn diverse mogelijke oorzaken, een eenvoudig te controleren oorzaak is of er te zwaar beladen is geweest. Een andere mogelijke oorzaak is een versleten aandrijfriem.
Als het wasgoed drijfnat uit de wasmachine komt, heeft de wasmachine meestal niet of niet hard genoeg gecentrifugeerd. Controleer eerst of de wasmachine wel is ingesteld op het juiste toerental. Wasgoed wordt beter droog bij een toerental van 1400 of 1600 toeren.
Maakt je wasmachine tijdens het centrifugeren een gierend geluid? Dan zijn waarschijnlijk de kogellagers versleten. Je kunt dit testen door wanneer de wasmachine leeg is de trommel met de hand rond te draaien. Als dit niet soepel gaat, kun je het beste de lagers laten vervangen.
* Extra centrifugeren.
Zeker bij handdoeken, washandjes, ondergoed en sokken kan dit geen kwaad. Die hoef je toch niet te strijken. Het kan zeker schelen in de hoeveelheid extra vocht die met centrifugeren uit je was geslingerd wordt. Hoe je je wasgoed daarna dan ook droogt, het is toch net effe sneller droog.
Centrifugeren is het proces van de wasmachine waar de trommel heel snel rondjes draait. Een wasmachine doet dit aan het eind van een programma zodat de kleding niet kletsnat uit de wasmachine komt. Een wasmachine kan een toerental hebben van 1200, 1400 of 1600.
Het overgrote deel van de moderne wasmachines beschikken over een maximaal toerental van 1400. Dit soort wasmachines bieden een mooie middenweg tussen de 1200 en 1600 toeren. Het restvochtpercentage na een centrifuge van 1400 toeren ligt rond de 50%. Dit is hoger dan 1200 toeren, maar lager dan 1600 toeren.
Een belangrijk ander kwaliteitskenmerk van een handdoek is het gewicht. Een gemiddelde Nederlandse handdoek weegt rond de 350 gram per vierkante meter, of te wel grams per square meter (GSM).
Kort programma / Quick / Speed / Express
Ook spoelt het (nog) slechter wasmiddel uit het wasgoed en centrifugeert het minder goed. Aan verbruik bespaar je er weinig mee, vergeleken met een volledig katoenprogramma.
De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar. Hoe lang een wasmachine daadwerkelijk meegaat hangt af van verschillende factoren. Zo heeft het te maken met de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe je de wasmachine gebruikt, en hoe je hem onderhoudt.
“Het is geen enkel probleem om je was een nacht in de wasmachine te laten zitten,” verklaart ze. Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan.
De reden voor overmatig schuim in de wasmachine is: Te veel wasmiddel toegevoegd (overdosering van wasmiddel). Een opeenhoping van wasmiddel en regelmatig wassen op lage temperatuur. Kleding die al verzadigd is met wasmiddelen.
Zwieren is een ander woord voor centrifugeren. Een wasmachine doet dit als een van de laatste onderdelen van het wasprogramma. De trommel draait dan zo snel mogelijk rond om zoveel mogelijk van het overgebleven water uit het wasgoed te persen. Na het centrifugeren/zwieren wordt het water afgepompt.
Als je kleren geheel van gedeeltelijk van kasjmier of wol zijn, ga er dan mee naar een stomerij om ze op de juiste manier te laten reinigen. Door beweging en centrifugeren kunnen deze stoffen van dierlijke vezels krimpen. Je kunt dus het beste enkele euro's uitgeven om deze stoffen bij een stomerij te laten reinigen.
Kleine en grote ladingen: 8 kilogram
Naast kleine wasjes stop je soms ook een grotere lading wasgoed in de trommel. Dan heb je minimaal 8 kilogram vulgewicht nodig. Dit is geschikt wanneer je bijvoorbeeld het beddengoed wast van 2 of 3 personen. Handig om te weten is dat alle wasmachines een beladingssensor hebben.
Hoe hoger het aantal toeren tijdens het centrifugeren, hoe droger de was uit de machine komt. Maar… voor je kleding is het niet zo fijn, dat kan eerder beschadigingen oplopen. Pas ook op dat je niet al je kleding in de droger stopt.
Oorzaak: wasmachine bonkend geluid bij centrifugeren
Als een onderdeel dan versleten is en 'beweegt' heeft, kan het er ook voor zorgen dat de wasmachine van zijn plaats schuift of dat irritante bonkend geluid teweegbrengen. Ook defecte lagers, defecte schokbrekers of een defecte vering kan hieraan ten grondslag liggen.
Een wasmachine weegt tussen de 65 en 80 kilogram. Dit komt onder andere omdat er een betonblok in de wasmachine zit. Dit zit in de wasmachine om stabiliteit te geven aan een apparaat wat veel trillingen produceert.
Gebruik geen azijn of soda om de wasmachine te reinigen. Wasmachinefabrikanten geven aan dat deze middelen de rubbers aantasten. Ga na bij de fabrikant of witgoedzaak, waarmee u het beste uw machine af en toe mee kunt reinigen als u voornamelijk op lage temperaturen wast.
Controleer de schokbrekers
Schokbrekers test je door de trommel in de binnenkant hard naar onderen te drukken en dan los te laten. Als de trommel weer omhoog komt en meteen weer in dezelfde positie gaat staan zijn ze goed. Echter als de trommel op en neer gaat bewegen, zijn de schokbrekers versleten.
Als de lagers van de wasmachine defect zijn zal de wasmachine een harder geluid maken dan de wasmachine voor heen deed. In het begin stadium van kapotte wasmachine lagers zal er een zacht gerommel te horen zijn die snel zal Toenemen tot een luider Krijsend geluid.
Zo kan een wasmachine reparatie van 125 euro (gemiddelde prijs van lagers vervangen) al snel meer dan 500 euro kosten.