Het klinkt gek, maar bij sommige planten kun je het zogenaamde huilen haast niet voorkomen. Sterker nog: het hoort dan gewoon bij de plant. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Bananenplant en planten uit de Alocasia-familie.
Kun je iets doen tegen dit druppelen? Axel: “Je kunt het proberen te voorkomen door te zorgen dat er geen overdruk aan water in de plant kan ontstaan. Simpel gezegd: geef minder water. Het kan ook helpen om wat vaker kleinere hoeveelheden water te geven, in plaats van in één keer een hele plens.
's Nachts sluiten kamerplanten hun poriën, maar blijven de wortels wel nieuw water opnemen. Hierdoor kan er te veel water in je plant terecht komen, waardoor er een soort overdruk ontstaat. Om dit op te lossen perst de kamerplant het water naar buiten in de vorm van druppels, waardoor een blad dus 'huilt' of druppelt.
Guttatie voorkomen
Het belangrijkste is dat je goed in de gaten houdt dat je de plant niet te veel water geeft. Merk je dat de plant er veel last van heeft? Geef hem dan iets minder water. Vaak ligt de verdamping via het blad 's nachts even stil, onder andere door de koudere temperatuur.
Planten die vaak guttatie vertonen zijn onder andere de Bananenplant en planten uit de Alocasia familie. Bij deze planten kun je maar beter meteen accepteren dat ze dit doen. Bij andere planten kun je het makkelijk voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij de Monstera of Epipremnum.
Het is een plant die relatief gemakkelijk te verzorgen is, maar het kan ook zo maar zijn dat je een 'huilende monstera' hebt. Een huilende monstera betekent dat er druppels aan de bladeren hangen. Er zijn ook andere soorten kamerplanten die wel eens 'huilen', ofwel druppels aan het blad hebben hangen.
Mijn gatenplant 'huilt': Als je gatenplant 'tranen' van waterdruppels aan de randen van zijn blad krijgt, heeft hij te veel water gekregen. De grond is te nat. Geef alleen water als de grond genoeg is uitgedroogd. Laat overtollig water weglopen.
Kan het kwaad? Voor de planten zelf is het niet schadelijk, u kunt het enigszins vergelijken met zweten. Het kan in sommige gevallen een indicatie zijn dat u teveel water geeft en de plant lost dat dan zo op.
Monstera of Gatenplant (Philodendron) Drakenplant of Drakenbloedboom (Dracaena) Treurvijg (Ficus benjamina) Gerbera (Gerbera jamesonii)
Vooral houtzwammen hebben er last van: ze zweten bij actieve groei en een hoge luchtvochtigheid druppels uit. Deze druppels, ook wel guttatiedruppels genoemd, hebben soms opvallende kleuren. Kaaszwam (foto: Menno Boomsluiter)Na een flinke regenbui is de natuur nat en hangen er overal druppels.
Alocasia water geven
Handig: de Alocasia laat het weten als je te veel geeft! De plant gaat dan namelijk 'zweten': er ontstaan kleine druppeltjes aan het blad. Dit wordt ook wel guttatie genoemd, en is een manier voor de plant om overtollig water af te voeren.
Soorten huilende planten
Het klinkt gek, maar bij sommige planten kun je het zogenaamde huilen haast niet voorkomen. Sterker nog: het hoort dan gewoon bij de plant. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Bananenplant en planten uit de Alocasia-familie.
Planten nemen water, en mineralen, uit de grond op met hun wortels. Toch begint die wateropname bij de bladeren. Bladeren verliezen water door transpiratie, een soort 'zweten' van de plant. Als de lucht rondom een blad droog wordt, verdampt er water uit het blad.
Bij de Alocasia kun je zien dat je te veel water geeft als ie 'lekt', er ontstaan dan druppeltjes op de punten van de bladeren.
Guttatie is een proces in de plant waarbij water via speciale poriën (hydathoden) aan de bladranden naar buiten wordt geduwd als gevolg van een hoge worteldruk.
Hoe meer bloemen een Strelitzia heeft bij de aanschaf, hoe groter de kans dat de plant het volgende jaar nieuwe bloemen maakt. Een knop bestaat uit vijf bloemen, die een voor een uitkomen. Het kan voorkomen dat er druppels op de bloem komen. Dit is een natuurlijk proces van de bloem en wordt guttatie genoemd.
Denk dan aan Monstera, Ficus en Strelitzia, Lepelplant en orchidee. Tropische planten kunnen een hoge luchtvochtigheid waarderen, maar een luchtbevochtiger of bakje water naast de planten is efficiënter dan een sproeibeurt.
De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De Pilea peperomioides is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
Veel mensen kennen deze voornamelijk als de gatenplant. De gatenplant is een luchtzuiverende plant, maar ook giftig. Niet voor mensen gelukkig. De stengels en bladeren van de gatenplant zijn alleen giftig voor huisdieren.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen. Als het er echt heel veel worden (en ook te lang zijn) kun je een enkele wegknippen zonder echt schade toe te richten. Beter is om de luchtwortels in je voordeel te gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.