Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien ze planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak. Plant munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond.
In volle grond heeft munt niet al te veel water nodig. Houdt 'm wel in de gaten in drogere periodes. Zorg dan dat je in de vroege ochtend of avond in een keer veel water geeft. Tuinier je in potten, zorg dan dat je de aarde licht-vochtig houdt.
Geef de muntplant voldoende water en zorg dat de grond een klein beetje vochtig blijft, maar niet enorm nat. Als de bovenste laag van de potgrond/aarde droog begint aan te voelen, kun je gerust wat water bijgeven. De muntplant houdt van luchtvochtigheid, dus je mag hem best af en toe besproeien met een vernevelaar!
Het enige wat ze verlangen is een warme, zonnige, beschutte standplaats. Verder gedijt munt het beste in vruchtbare grond met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0. Door rondom de plant te mulchen, zorg je dat de grond vochtig blijft, en bescherm je de wortels. Ook eens in de paar weken bemesten, houdt munt wel van.
Standplaats van munt
Wanneer je munt wil planten of zaaien, kun je dit het beste op een zonnige plek of in de halfschaduw doen. Wanneer munt genoeg zon krijgt, zal het een betere smaak en geur ontwikkelen.
Groeiperiode: Na 10 weken kan munt geoogst worden. In de winter kan dit langer duren als de plant te weinig licht krijgt. Plantafstand: 12 centimeter Munt is een plant dat van ruimte houdt door de groei via de wortels.
Snoei de munt na de bloei terug tot net boven de grond en geef de plant wat voeding om ervoor te zorgen dat hij nog een goede herfstoogst heeft. Vermeerder de planten in de herfst door ze te scheuren. Schep de plant uit de grond en hak hem met een spade in stukken.
Munt is een zeer gemakkelijk kruid voor in de tuin. De plant stelt weinig eisen aan de grond, groeit snel en houdt van zon of een beetje schaduw. Gebruik munt in een bereiding of laat de plant groeien en bloeien voor de bijen.
Er zijn namelijk ook licht giftige muntsoorten. Eén hiervan is hertsmunt. Deze soort is herkenbaar aan de extreem lange bladeren en een hele sterke muntsmaak. De andere is polei munt.
De witte munt is een ondiepgewortelde plant. Het wortelt zich ongeveer 15 cm diep en 30 cm horizontaal.
Naast de klassieke muntplant, zijn er vele hybrides die naast munt ook smaken en geuren naar bijvoorbeeld aardbeien, gember of citroen.
Plant munt in universele potgrond, die verrijkt is met een langzaam werkende meststof. Ook kun je de planten tijdens het groeiseizoen wekelijks wat voeding geven.
Het is een vaste plant en de zaden kunnen in een pot of in de grond worden gezaaid. Zodra dit hardnekkige kruid een plekje heeft gevonden in je tuin, kun je heel eenvoudig de planten verspreiden. Je neemt eenvoudigweg stekken en verplant ze zodra de wortels goed zijn gevormd.
Munt, ook wel Mentha, valt onder de meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie, de Lamiaceae.
Voor thee vind ik de pepermunt heel lekker, helemaal als je er ook nog een blaadje citroenmelisse bij doet. Wat al net zo'n woekeraar is. Ook populair en alom verkrijgbaar bij tuincentra is de Marokkaanse munt. Die is iets zoeter dan de rest en erg lekker voor thee.
Munt moet na de bloei in augustus licht teruggesnoeid worden. Ook de bloemen moet je afknippen. Kort hem vanaf de bovenkant ongeveer met 1/3 in. Je zult zien dat er na zo'n snoeibeurt weer snel jonge scheuten aan de plant zullen verschijnen.
Alle munt soorten zijn familie van de lipbloemige planten, hebben alle min of meer een muntsmaak. Van de verse bladeren is heerlijke muntthee te zetten. Het wordt veel gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, parfums en oliën.
Verse keukenkruiden zoals peterselie of munt zijn zelfs gezond voor je kat!
De lijst met niet giftige planten voor honden is niet compleet zonder de orchidee. Er zijn echt heel veel soorten orchideeën. Allemaal hebben ze andere kleuren en andere bloemen, de juiste kiezen kan dan best lastig zijn. Ze zijn meestal wel een sieraad in je huiskamer.
Muntblaadjes zitten vol calcium, fosfor, vitamine C en E en kleine hoeveelheden vitamine B-complex. Deze stoffen ondersteunen je immuunsysteem en bieden bescherming tegen ontstekingen. De geur van munt helpt de luchtwegen te openen en zorgt voor de afvoer van slijm en bacteriën. Handig bij verkoudheid.
Munt werd gezien als een geneeskruid. Alleen de geur die ervan afkomt heeft al een antibacteriële werking. Munt stilt krampen in het darmstelsel. Van munt wordt menthol gemaakt, wat niet alleen een frisse smaakstof is maar in vroegere tijden werd gebruikt als genezende stof.
De blaadjes van de muntplant moeten groen en het liefst ook onbeschadigd zijn. Wanneer de blaadjes niet goed meer zijn, worden deze slap en bruin/geel. Kijk en ruik dus goed aan je munt of muntplant.
Oogsten en bewaren
Je kunt munt onafgebroken oogsten van april tot eind september en vaak nog zelfs in oktober. Hoe vaker je plukt, hoe meer scheuten de plant ontwikkelt. Knip de takjes tot net boven de grond af en verwerk ze vrijwel meteen. Je kunt ze een paar dagen bewaren in een glas met water.
Je kunt munt in principe uit zaad opkweken, maar het is veel eenvoudiger om stekken te nemen van een bestaand plantje. In de zomer kun je munt stekken uit de zachte stengels, omdat die dan erg groeikrachtig zijn. Maar in het najaar kun je het beste stekjes maken van de wortels en de ondergrondse stengels.