Klachten die kunnen passen bij maagkanker zijn: pijn in de bovenbuik die lang blijft en uiteindelijk niet weggaat met medicijnen. Veel mensen hebben last van zuurbranden of maagpijn. Dit heeft niet direct met kanker te maken.
Hoe herken ik het? Maagkanker geeft in een vroeg stadium meestal geen klachten. In sommige gevallen is er sprake van misselijkheid, een vol gevoel, pijn in de bovenbuik, gewichtsverlies of bloedverlies.
Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn boven in uw buik, brandend maagzuur en opboeren. De klachten kunnen uit de maag zelf komen. Maar ook uit de slokdarm of het eerste stukje darm na de maag (de twaalfvingerige darm). Maagklachten komen veel voor.
Onderzoek en diagnose voor maagkanker
Om de diagnose maagkanker te stellen, worden er dan een aantal onderzoeken uitgevoerd. De volgende onderzoeken kunnen plaatsvinden: Lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek.
Jaarlijks krijgen ongeveer 1.550 mensen maagkanker. Het wordt meestal laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin weinig of geen klachten geeft. Hierdoor is een genezende behandeling vaak niet mogelijk. De vooruitzichten zijn daarom niet goed: 1 op de 5 patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven.
Ook kan de kanker via de maagwand ingroeien in omliggende organen, zoals de alvleesklier. Kankercellen uit de maag kunnen via lymfevaten of bloedvaten uitzaaien in de lymfeklieren, de lever en de longen. Kankercellen die losraken en in de buikholte terechtkomen, kunnen uitgroeien tot tumoren in het buikvlies.
Uitzaaiingen van maagkanker naar andere delen van het lichaam. Kankercellen kunnen via de lymfebanen uitzaaien naar andere lymfeklieren in het lichaam, zoals de hals of de onderbuik. Ze kunnen ook via het bloed uitzaaien naar bijvoorbeeld de lever of de longen.
Bij maagkanker kun je niet altijd genezen door de behandeling. Genezing is niet mogelijk als je uitzaaiingen hebt (stadium 4) of als de chirurg de tumor niet verwijderen kan.
Misselijk door de kanker
De misselijkheid kan veroorzaakt worden door stoffen die de tumor verspreidt in het lichaam en die de werking van de maag, nieren en/of lever verstoren.
Kankeronderzoek (MRI en CT) Door middel van preventief kankeronderzoek kunnen tumoren in een vroegtijdig stadium worden ontdekt. Kanker is beter te behandelen en de kans op genezing stijgt, wanneer dit vroegtijdig wordt ontdekt.
Maagkanker is een ernstige ziekte die vaak pas laat wordt ontdekt. Het UMCG is gespecialiseerd in de behandeling van deze zeldzame kankersoort. Als cellen in de maag ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan.
Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.
Maagkanker komt zelden voor bij mensen jonger dan 40. De gemiddelde leeftijd op het moment van de diagnose is ongeveer 70 jaar.
Klachten en symptomen bij overgevoelige maag
pijn in de bovenbuik. misselijkheid. boeren. een opgeblazen gevoel.
Kijkonderzoek van de maag bij maagklachten. Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
De diagnose maagkanker wordt meestal gesteld door middel van een kijkonderzoek van de maag, een gastroscopie. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang, met daarop een kleine videocamera en een lampje. De arts brengt de endoscoop via je mond en slokdarm in de maag.
Oorzaken maagkanker
Vaak is de exacte oorzaak van maagkanker niet bekend. Een maagbacterie kan een rol spelen bij het ontstaan van maagkanker. Soms speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van maagkanker, al is erfelijke maagkanker zeldzaam.
Bij maagkanker zit er een kwaadaardige afwijking in de maag. De afwijking ziet er vaak uit als een zweer of een gezwel dat in de maagwand groeit. Vanuit de bloedvaatjes in een maagtumor kunnen kwaadaardige cellen in het bloed komen en zo in bijvoorbeeld de lever, de longen of de hersenen uitkomen.
Risicofactoren in leefstijl
Gezouten voedsel eten: het eten van veel gezouten voedsel verhoogt het risico op maagkanker. Bewerkt vlees eten: het eten van veel bewerkt vlees verhoogt het risico op non-cardia maagkanker. Overgewicht: het hebben van overgewicht of obesitas verhoogt het risico op cardia maagkanker.
De diagnose 'maagkanker' wordt ieder jaar bij zo'n 2000 Nederlanders gesteld, iets vaker bij mannen dan bij vrouwen. Bij ongeveer 3-5 % van alle patiënten met maagkanker speelt erfelijkheid een rol. Erfelijke vormen van kanker ontstaan meestal voor het 50ste levensjaar.
Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor. In de terminale fase komen ook symptomen als gewichtsverlies, sufheid en verwardheid vaak voor.
Neem eten met voedingsvezels zoals bruin brood, groente en fruit. Vezels houden het vocht vast en zorgen ervoor dat u minder vaak en minder dun moet poepen. Blijf genoeg vette producten eten. Minder vet eten helpt niet tegen de diarree.