De stoffen die vrijkomen met glaswol en steenwol komen uiteindelijk in de longen en zorgt voor kleine littekenweefsels (fibrose) in de longen die de ruimte van de lucht inneemt waardoor letselschade slachtoffers van glas en steenwol daardoor steeds minder goed kunnen ademen.
Wie zonder bescherming aan de slag gaat zal waarschijnlijk last krijgen van jeuk en irritatie aan de huid (hoewel dit voor nieuwere generaties glaswol steeds minder wordt). Echter kan er bij het inademen van glaswol kleine deeltjes glaswolvezels in het lichaam treden wat op den duur niet goed is voor de luchtwegen(4).
Controleer altijd de isolatieproducten en de instructies van de fabrikant om veiligheidsaanbevelingen te volgen. Bij ernstige irritaties, ademhalingsproblemen of andere gezondheidsklachten na blootstelling aan glaswol, raadpleeg een arts.
Wie aan actieve glasvezelnetwerken werkt, loopt veel risico. Dan bestaat de kans op persoonlijk letsel, zoals oogschade of huidschade, maar ook schade aan de omgeving, bijvoorbeeld door brand. De afvalproducten – moeilijk zichtbare stukjes glasfiber van enkel micrometers dik – kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.
De vezels waaruit steenwol bestaat, zijn namelijk bio-oplosbaar.Dit houdt in dat de vezels na inademing niet achterblijven in de longen.
Het grootste nadeel van glaswol is de samenstelling van het materiaal die bij de verwerking voor problemen kan zorgen. Er komen tijdens de verwerking namelijk heel veel minerale vezels vrij, die voor irritaties en zelfs ontstekingen aan de luchtwegen, de huid en ogen kunnen zorgen.
Een verschil tussen glaswol en steenwol is bijvoorbeeld dat steenwol iets beter tegen vocht kan dan glaswol. Glaswol verliest namelijk een deel van zijn isolatiewaarde als het vochtig is geweest. Glaswol wordt daarom ook voornamelijk binnenshuis gebruikt voor muren, schuine daken of onder houten vloeren.
Door de glasvezel laat men zeer korte pulsen infrarode straling lopen. Deze straling is afkomstig van een laser en heeft een frequentie f = 2,855.1014 Hz.
Is het verstandig om glasvezel te nemen? Glasvezel internet is de beste keuze voor internetgebruikers die op zoek zijn naar snel en betrouwbaar internet. Het biedt hogere snelheden, betrouwbaarheid en toekomstbestendigheid.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat kleine vezelfragmenten de huid kunnen binnendringen en ingesloten kunnen raken, wat een ernstige irritatie kan veroorzaken. Opgelopen vezels kunnen interne schade veroorzaken, omdat ze licht genoeg zijn om in de lucht te zweven.
Wij raden een glaswol stofmasker met klasse FFP2 aan, zoals de 3M 8822.
Neem zo snel mogelijk nadat je aan glaswol blootgesteld bent een koude of lauwe douche. Dit moet je ook doen als je geen last van irritatie of jeuk hebt. Het nemen van een koude douche zal helpen om alle vezels die op je huid liggen, maar nog geen irritatie veroorzaken, weg te spoelen.
Snijd glaswol met een scherp mes
Met een scherp mes zorg je ervoor dat er minder glasvezels vrijkomen en kun je makkelijk glaswol snijden.
Bij het bewerken met glaswol komen namelijk vezels vrij.Die kunnen op de huid, in de luchtwegen of in de ogen terechtkomen en zorgen bij veel mensen voor erge irritaties.
Veel mensen krijgen doordat ze worden blootgesteld aan glaswol en steenwol een allergische reactie of irritaties op de huid. Dit kan bijvoorbeeld gaan rode bultjes en jeuk.
Bovendien is glaswol ook dampdoorlatend, wat betekent dat het je woning laat ademen. Vocht van buitenaf wordt tegengehouden, vocht van binnenuit kan makkelijk door de isolatielaag naar buiten ontsnappen. + Glaswol is brandwerend en onbrandbaar.
Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk. Dit houdt in dat het grootste gedeelte van het netwerk van Ziggo uit glasvezel bestaat maar de verbinding tussen de wijkkast en de woning geleverd wordt door een coaxkabel.
Ziggo maakt gebruik van coax en scheidt de bandbreedte voor tv, bellen en internet. Hierdoor verstoren ze elkaar niet en haal je een maximale downloadsnelheid van 1.2 Gbit/s.
Met Glasvezel Internet is jouw internetverbinding altijd stabiel en snel, ook al is je hele gezin online. De glasvezelverbinding in huis wordt niet verstoord door externe factoren, zoals de afstand tot de wijkcentrale of het internetgedrag van je buren.
Een glasvezel is een flinterdunne vezel van slechts 125 micrometer dik (dat is 0,125 millimeter, en ongeveer net zo dun als een mensenhaar). In tegenstelling tot de traditionele datakabels van koper, bestaat de glasvezel uit twee soorten glas: een zeer dunne kern en een iets dikkere mantel.
Door de glasvezeldraad raast een laserlicht heen en weer dat razendsnel aan en uit knippert.De snelheid van deze knippering, bepaalt de snelheid van jouw internetverbinding. Eén glasvezeldraad is in staat om 8 duizend gigabyte aan data te versturen.
Een glasvezelkabel is opgebouwd uit meerdere holle, haardunne en flexibele buisjes van glas, waarover laser/lichtsignalen verzonden kunnen worden. Zo'n buisje van glas wordt een glasvezel genoemd. Over elke afzonderlijke glasvezel kan een laser/lichtsignaal in een uniek patroon worden verzonden.
Glaswol met dampremmende laag
Je bevestigt de dampremmende laag aan de buitenkant. Dus de kant waar de warmte zit. Een dergelijke laag voorkomt dat glaswol nat wordt en daardoor minder goed isoleert.
Het beste isolatiemateriaal tegen muizen is een combinatie van gespoten schuimisolatie, rotswol of steenwol, en RVS wering gaas.
waarom jeukt glaswol? Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren met glaswol wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen. Je voelt dit het best tussen de vingers en op de binnenzijde van je voorarmen.