Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op alles wat geld waard is. Dus op uw rekeningen, uw meubels, uw televisie, uw auto. Maar ook op uw inkomen of vermogen. Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
De deurwaarder moet zich houden aan de regels van de KBvG (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders). Een deurwaarder mag bijvoorbeeld niet: onnodig dreigen met beslag op uw spullen. onnodig kosten maken om uw schuld betaald te krijgen.
Wat als je niet open doet? Wat als je de deur niet open doet voor de deurwaarder? Als een deurwaarder een dagvaarding wil betekenen maar jij doet de deur niet open dan mag de deurwaarder de dagvaarding achterlaten, bijvoorbeeld in de brievenbus.
Kan ik een betalingsregeling met de gerechtsdeurwaarder afspreken? Dat is mogelijk. U maakt dan samen een afspraak over het terugbetalen van de schuld. Dat betekent dat u én de schuldeiser het eens moeten zijn over de afspraak.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
Een betalingsregeling mag niet langer duren dan 12 maanden.
Deurwaarder beslaglegging inboedel huisgenoot
Wanneer u met een huisgenoot samenwoont, die tevens uw partner is, dan kan dit blijken uit een huwelijk of uit een samenlevingsovereenkomst. De deurwaarder kan dan beslag leggen op de spullen van uw partner.
Op welke tijden mag de gerechtsdeurwaarder zijn werkzaamheden verrichten? De gerechtsdeurwaarder mag van 7.00 uur tot 20.00 uur gedurende zes dagen per week ambtshandelingen verrichten.
Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op alles wat geld waard is. Dus op uw rekeningen, uw meubels, uw televisie, uw auto. Maar ook op uw inkomen of vermogen. Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden.
Een deurwaarder is als enige in Nederland bevoegd om beslag te leggen op inkomsten, loon of salaris, op banktegoeden of op roerende en onroerende zaken. Ook mogen wij tot ontruiming van woningen en bedrijfspanden overgaan.
Vonnis nodig voor beslaglegging op uw goederen
Een gerechtsdeurwaarder kan alleen beslag leggen op uw goederen als hij een dwangbevel of een vonnis van de rechter heeft. U krijgt via de gerechtsdeurwaarder een oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. Dit heet een dagvaarding.
Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meld u dan aan voor schuldhulpverlening van uw gemeente. Als u voldoet u aan de voorwaarden, start u met een vrijwillig 'minnelijk schuldentraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.
Wanneer u een klacht hebt over een gerechtsdeurwaarder kan u terecht bij de arrondissementskamer waar de betrokken deurwaarder deel van uitmaakt. U moet de klacht schriftelijk indienen. Op de website vindt u: de taken en deontologie van de gerechtsdeurwaarder.
Om schulden te innen zullen er extra deurwaarders worden ingezet, zo'n 1600 in totaal, die voortaan ook buiten de reguliere werktijden op pad gaan.
Wanneer de deurwaarder constateert dat het geen zin heeft om beslag te leggen op uw uitkering of ander inkomen, bijvoorbeeld omdat er al beslag op ligt door een andere deurwaarder, of omdat uw inkomen te laag is voor beslaglegging, dan zal de deurwaarder overgaan tot het leggen van beslag op uw bankrekening.
Je kunt een deurwaarder inschakelen als iemand zijn schuld aan jou niet betaalt. Een incassobureau kan daar ook bij helpen maar alleen een gerechtsdeurwaarder kan iemand voor de rechter dagen. Ook mag alleen een erkende deurwaarder beslag leggen op iemands spullen of inkomsten.
Als men beslag legt op een voertuig moet de deurwaarder dit beslag inschrijven in ons kentekenregister. De inschrijving zorgt dat men een voertuig niet meer op naam kan zetten van iemand anders. We noemen dit een tenaamstellingsblokkade. Een beslag op een voertuig kan men ook weer stopzetten.
De Rechtbank heeft de Hoge Raad gevraagd om een uitspraak te doen over de vraag of een deurwaarder een exploot dat bestemd is voor een natuurlijk persoon kan en moet uitbrengen aan een in de BRP opgenomen briefadres? De hoge raad oordeelde dat een exploot mag worden uitgebracht aan een briefadres.
Denk hierbij aan zaken als de inboedel, kleding, toiletartikelen, computer(s), studieboeken, trouwringen, alsook de in de woning aanwezige katten, honden of andere huisdieren. Beslag op voornoemde zaken (met uitzondering van de gezelschapsdieren) mag wel als deze zaken bovenmatig zijn.
Normaal wordt er bij een schuld 2% van het totale bedrag genomen. Dit bedrag wordt afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen. Met deze nieuwe maandlasten kun je dan weer berekenen hoeveel je voor de hele hypotheek mag lenen.
Om toelating tot de schuldsanering te krijgen moet uw schuld dusdanig hoog zijn dat er voor u geen uitweg meer mogelijk is. Een exact bedrag hoeveel schuld u moet hebben is daarom niet te noemen dit is namelijk geheel afhankelijk van uw maandelijkste inkomsten en de hoogte van uw schuld.
Ik kan geen uitstel of een betalingsregeling krijgen
Voor hulp bij het aflossen van uw schulden kunt u zich melden bij uw gemeente. U kunt daar bijvoorbeeld terecht voor een advies of een aanvraag voor schuldbemiddeling of schuldsanering. De gemeente kijkt vervolgens hoe ze u verder kan helpen.