Alvleesklier (pancreas) en diabetes. De alvleesklier (pancreas) is een orgaan in de buurt van de maag. De alvleesklier maakt onder andere insuline aan. Daarnaast maakt de alvleesklier glucagon en spijsverteringssappen.
Hormonen worden op verschillende plekken in het lichaam aangemaakt: in de hersenen, de schildklieren, de bijnieren, de voortplantingsorganen en de alvleesklier. Die laatste maakt de hormonen insuline en glucagon aan die de bloedglucosespiegel in evenwicht houden.
Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel (bloedglucose). Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt.
Te veel glucose in het bloed veroorzaakt schade aan de nierfilters, meestal na 10 tot 15 jaar. Bovendien gaat diabetes vaak samen met een hoge bloeddruk, waardoor ook de kleine aanvoerende bloedvaatjes in de nieren beschadigen. Een andere benaming voor nierschade veroorzaakt door diabetes is diabetische nefropathie.
Doordat steeds meer alvleesklierweefsel verloren gaat, kan de pijn bij sommige patiënten na lange tijd minder worden. Dit is niet bij iedereen het geval. Soms is er behalve pijn, ook sprake van misselijkheid, braken, koorts en een versnelde ademhaling. Na de maaltijd nemen de klachten vaak toe.
Een analyse van 59 studies wijst uit dat koffie het risico op verscheidene kankers, waaronder die van de pancreas, lever, borst en prostaat kan verminderen. Het is nog niet mogelijk te stellen dat koffie verantwoordelijk was voor het verminderde risico.
Belangrijk is dat u bij verergering van de klachten de verpleegkundige of arts hierover informeert. De arts beoordeelt dan of u de voeding wel of niet verder mag uitbreiden. Tussendoor: thee, koffie, bouillon, vruchtensap, limonade, melk, karnemelk, yoghurt, vla, fruit, ontbijtkoek, biscuit.
Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.
Door de nierschade kunt u bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten er optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten er kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.
De alvleesklier (pancreas) is een langwerpig orgaan in de buik. De alvleesklier maakt stoffen die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Dat zijn bijvoorbeeld enzymen voor het verteren van vet en hormonen die belangrijk zijn voor het regelen van het suikergehalte in het bloed.
Is het suikergehalte (bijvoorbeeld na een maaltijd) verhoogd, dan wordt er meer insuline aangemaakt. Bij een laag suikergehalte gaat de alvleesklier minder insuline produceren. Bij suikerziekte (diabetes mellitus) maakt de alvleesklier minder insuline aan dan nodig is of reageert het lichaam niet (goed) op de insuline.
De alvleesklier produceert dagelijks pancreassap met daarin inactieve spijsverteringsenzymen. Deze enzymen worden in de twaalfvingerige darm geactiveerd om voedsel te verteren. Daarnaast neutraliseert pancreassap het maagzuur dat vanuit de maag met voedsel in de twaalfvingerige darm komt.
Oorzaken diabetes type 2
Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht en het hebben van te veel buikvet. Andere oorzaken zijn ouder worden, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging en roken. Ook kan erfelijkheid een rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2.
Glucagon is een hormoon dat aangemaakt wordt in de alvleesklier, net als insuline. Glucagon verhoogt de bloedsuikerspiegel als die te veel zakt. Insuline en glucagon regelen samen de bloedsuikerspiegel. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam glucose uit het bloed kan halen.
Te veel suiker, en dan met name uit frisdranken en vruchtensappen, kan leiden tot de aanmaak van vetten in je lever. Ook wordt de aanmaak van buikvet en vetten in het bloed gestimuleerd. Hierdoor kan je lichaam minder gevoelig worden voor insuline, wat weer kan leiden tot diabetes type 2.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
De meest opvallende klacht is de vermindering van de urineproductie. Je gaat plots abnormaal weinig plassen, minder dan 400 ml per dag. Maar het kan ook zijn dat je nog normaal kunt plassen.
Als je alcohol drinkt gaan je nieren harder werken. Je moet vaker en meer plassen en verliest dus meer vocht dan normaal. Zo loop je meer kans op uitdroging. Als je veel alcohol drinkt en je lever raakt overbelast, dan kan je lever de giftige stoffen die in alcohol zitten niet goed afbreken.
Gezonde voeding voor de nieren zijn vooral rode paprika, groene kool, bloemkool, knoflook of knoflookpoeder, ui, appels, cranberry, bosbessen, frambozen, aardbeien, kersen, (vette) vis, rode druiven en olijfolie. Nieren liggen aan de rugzijde van je lichaam, boven de taillelijn.
Ananas (mét hart), papaya of kiwi bevatten eiwitsplitsende enzymen wat helpt bij het verteringsproces. Mocht je veel last hebben van bijvoorbeeld slijm, dan is het eten van fruit goed om het speeksel wateriger te maken, maar ook goed en rustig kauwen is hierbij aan te raden!
Een aanval van acute alvleesklierontsteking kenmerkt zich vooral door hevige pijn boven in de buik. De pijn kan uitstralen naar de rug, linkerzij of linkerschouder. De pijn verergert meestal na een maaltijd. Ook koorts en een oppervlakkige en snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten.
Je kan perfect leven zonder pancreas. Suikerziekte is behandelbaar, en bij nood aan pancreas-enzymen slik je tabletten."