De exacte datum van de eerste maanlanding is 20 juli 1969. Op deze historische dag zette astronaut Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Deze maanlanding was in het kader van de zogenaamde 'space race' tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.
“Dat is een kleine stap voor een mens, een gigantische sprong voor de mensheid.” Met deze legendarisch geworden woorden zet de Amerikaan Neil Armstrong op 20 juli 1969 als eerste mens een voet op de maan.
Apollo 11 was de missie van het Apolloprogramma die de eerste mensen op de Maan zette. De bemanning van de Apollo 11 bestond uit de astronauten Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin en Michael Collins.
De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong is op 82-jarige leeftijd gestorven. Op 20 juli 1969 zette hij als eerste voet op de maan. Zo vervulde hij de droom van president John F. Kennedy om voor het einde van de jaren zestig een Amerikaan op de maan te laten landen.
In 1969 zetten Neil Armstrong en Buzz Aldrin niet alleen voor het eerst voet op de maan, ze namen ook iets mee naar de aarde: 21,5 kilo maanstenen.
Er wordt geschat dat er ongeveer 180.000kg spul op de maan is achtergelaten in de loop van tientallen bemande en onbemande missies. De meeste objecten zijn eenvoudigweg verdwenen ruimtevaartuigen, sondes en raketten die opzettelijk op het oppervlak van de maan zijn terecht gekomen nadat hun missies voorbij waren.
In totaal zijn er 12 astronauten op de Maan geweest. Nog eens 12 hebben de invloedssfeer van de Maan wel bereikt, maar hebben het Maanoppervlak niet betreden.
De Koude Oorlog, politieke wil, inventiviteit, doorzettingsvermogen en de nodige risico's zorgen ervoor dat de mens in juli 1969 voet op de maan zet. Dat we sinds 1972 niet meer op de maan zijn geweest, komt vooral door een gebrek aan politieke wil. De techniek is sinds 1969 enorm vooruitgegaan.
Op 24 juli 1969 keerde de terugkeercapsule van de Apollo 11 commando module terug naar de Aarde. De drie astronauten maakten een geslaagde landing op ongeveer 24 kilometer van het vliegdekschip USS Hornet die hen opwachtte.
De afstanden in de ruimte zijn enorm. Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
André Kuipers (Amsterdam, 5 oktober 1958) is een Nederlandse ruimtevaarder van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging.
Valentina Teresjkova (geboren in 1937) was de eerste vrouw in de ruimte. In 1963 draaide Teresjkova 48 keer rond de aarde in de Vostok 6. Na haar carrière als kosmonaut werd zij een belangrijke politica. Zij leidde de Sovjetdelegatie op de VN-Wereldconferentie over Vrouwen in 1973.
Yuri Gagarin was de eerste mens in de ruimte! Elk jaar op 12 april wordt wereldwijd door spaceorganisaties 'Yuri Night' gevierd. Als Russisch kosmonaut verliet hij op 12 april 1961 als allereerste mens de dampkring in ruimteschip Vostok 1.
Zonder twijfel de beroemdste woorden uit de ruimte, die astronaut Neil Armstrong uitsprak nadat hij als eerste mens ooit een voet op de maan zette. Het citaat is ook het eerste dat de NASA online plaatste.
Salaris Neil Armstrong
Neil Alden Armstrong was een Amerikaan die in 1969 als eerste mens voet op de Maan zette. Naast astronaut was hij gevechts- en testpiloot, luchtvaartkundig ingenieur en hoogleraar. Independent 07242009 :"Salary 1969: Regular astronaut's salary of dollars 20,000 a year.
Wat Neil Armstrong zag tijdens de maanlanding
Door de geringe ruimte en de hoek waarmee de camera was gemonteerd, was alleen de point of view van missiebevelhebber Neil Armstrong. Je bent in de onderstaande video getuige van het kritieke moment dat Apollo 11 daadwerkelijk op de maan landt.
Als het toestel de dampkring verlaat, is Daemen de jongste astronaut ooit. De Nederlander is dan ook de vierde geboren Nederlander die ooit in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.
Uiteindelijk werden er veertien Apollo's gelanceerd, zes daarvan zetten mannen op de maan. De Apollo 11 was op 21 juli 1969 de eerste, Apollo 17 sloot op 19 december 1972 het programma af. Apollo 1 vloog bij een test in brand en de drie astronauten kwamen om het leven.
Lopen in de maan kan alleen met een speciaal maanpak, omdat je anders verbrandt. Het kan namelijk heel koud of heel warm zijn op de maan.Er is ook veel minder zwaartekracht op de maan waardoor je meer springt dan loopt op de maan.
De maan cirkelt om de aarde en de hoge waterstand volgt de beweging van de maan. Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk.
Die schijngestalte wordt Eerste Kwartier genoemd. En zo is er ook een Laatste Kwartier, ongeveer een week na Volle Maan. De maan komt dan pas rond middernacht op, en staat rond zonsopkomst boven de zuidelijke horizon. Hij wordt dan van links door de zon beschenen, waardoor alleen de linkerhelft zichtbaar is.
Ze moeten weer wennen aan de zwaartekracht op aarde. Het duurt 3 dagen om naar de maan te vliegen en 8 tot 10 maanden om bij Mars te komen.
Op de maan is het altijd heel erg koud
In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
De Maan komt op om 01:36 uur, in het noordoosten, bij een azimut van 47.3°. Hij gaat om 18:42 uur onder, in het noordwesten, bij een azimut van 308.7°. Zie ook: Hoe laat komt de Maan op? De Maan staat om 10:17 uur in het hoogste punt aan de hemel, op een hoogte van 61.6° boven de zuidelijke horizon.