Het seborroïsch eczeem ontstaat wanneer deze gist reageert met een ontstekingsreactie op de huid en daarmee schilfering veroorzaakt. Dit kan door immunologische mechanismen als door irritatie van de huid door vrije vetzuren en een vetsplitsend enzym van de gisten.
Bepaalde factoren kunnen seborrhoïsch eczeem doen verergeren. – Koude en droge lucht , met name herfst en winter klimaat en droge lucht in centraal verwarmde ruimten en airconditioned ruimtes. Om deze reden komt de kwaal steeds in de koudere maanden terug.
Het komt vooral voor aan de rand van het haar, in de wenkbrauwen en op de overgang van neus naar wang. Soms is er ook lichte jeuk. Het verloop is wisselend; het eczeem gaat vaak na verloop van tijd vanzelf over.
Seborroïsch eczeem en voeding lijken geen verband te hebben. Dus wat je eet, verergert of vermindert deze vorm van eczeem niet.
Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening die weliswaar goed behandeld kan worden maar waarvoor nog geen definitieve genezing mogelijk is. De therapie is erop gericht om de gist Pityrosporum ovale terug te dringen en de ontstekingsreactie in de huid te verminderen.
Seborroïsch eczeem of seborroïsche dermatitis is een atypische vorm van eczeem met roodheid en droge of vette schilfering van de huid op plaatsen waar veel talgklieren zitten. Deze schilfers geven vaak aanleiding tot schimmelgroei.
Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes. Neem Omega 3 en GLA vetzuren (te vinden in vette vis en kan ook in capsule vorm ingenomen worden) en eet olijfolie. In olijfolie zit squaleen wat het immuun systeem verbeterd.
Probeer stress te vermijden, geestelijke en lichamelijke stress kan eczeem in korte tijd zeer sterk verergeren. Zonlicht heeft vaak een positieve invloed op eczeemklachten. Pas wel op dat u niet verbrandt. Teveel zon kan leiden tot schade aan de huid.
Het slikken van extra vitamine D kan de ernst van eczeem verminderen en kan daarom worden beschouwd als een veilige en effectieve therapie. Dat blijkt uit een meta-analyse en review van Zuid-Koreaanse onderzoekers. Het lijkt er ook op dat vitamine D voor verbetering kan zorgen van de huidklachten bij eczeem.
Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren. Blauwe bessen zijn juist uitermate goed voor je, omdat ze boordevol antioxidanten en anthocyanidinen zitten.
Advies. Bij seborroïsch eczeem kunnen niet-medicamenteuze maatregelen klachten verminderen. Overweeg bij milde vormen van hoofdroos, een behandeling met shampoo met zinkpyrithion of piroctone. Behandel bij onvoldoende effect met ketoconazol of seleensulfide tot de schilfering en/of korsten zijn verdwenen.
Bij een jeukende uitslag op uw hoofdhuid (seborroïsch eczeem). De hoofdhuid wordt rood en er ontstaan gele, vettige schilfers. Was uw haar minimaal 2 keer per week met de shampoo.
Als het om eczeemklachten gaat, zijn er nog geen significante verschillen vastgesteld tussen hard en zacht water. Wel is het zo dat je met zacht water minder zeep en shampoo nodig hebt, waardoor de huid minder snel uitdroogt.
Veel patiënten met seborrhoïsch eczeem weten uit ervaring dat de zon hun huidaandoening goed doet. Ultraviolet licht remt namelijk de ontstekingsreactie in de huid. Bij ernstige en uitgebreide vormen van seborrhoïsch eczeem die niet op lokale of systemische therapie reageren, kan behandeld worden met “lichttherapie”.
De medische naam van dit eczeem is seborroïsch eczeem. Als familieleden van u dit eczeem hebben, is de kans groter dat u er ook last van krijgt. Het eczeem kan dus erfelijk zijn. Ook baby's kunnen dit soort eczeem hebben.
Ander onderzoek stelde vast dat zeewater goed is voor sommige huidaandoeningen, zoals psoriasis. Er wordt gedacht dat het zout en de kaliumchloride in het water de beschadigde huid aanpakken en het genezingsproces versnellen. Daarnaast zou ook eczeem bij kinderen kunnen verbeteren door het zwemmen in de zee.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Typisch voor eczeem is dat je het ziet van buiten uit. Het uit zich namelijk in een droge, schrale huid, blaasjes en roodheid. Soms wordt de oorzaak van het eczeem gestuurd van binnenuit. Die oorzaak is echter vaak moeilijk te achterhalen.
De conclusie van het onderzoek is dat dagelijkse inname van 5000 IU vitamine D per dag een positief effect heeft op de behandeling van atopisch eczeem. Patiënten die basisbehandeling ontvangen en daarbij vitamine D nemen hebben meer kans dat het atopisch eczeem zal verminderen.
NRC Next zocht deze uitspraak uit en kwam al snel tot de conclusie dat de relatie tussen eczeem en suiker helemaal niet bestaat. En of suiker acne veroorzaakt, is ook discutabel. Ik ben het eens met NRC. Dat atopisch eczeem wordt veroorzaakt door voeding is vrij uitzonderlijk.
De behandeling van atopisch eczeem
De behandeling bestaat voornamelijk uit uitwendige behandeling met lokale crèmes en zalven of lichttherapie. Indien dat onvoldoende resultaat geeft, kan er ook nog behandeld worden met medicijnen.
Bij eczeem heeft u plekken op uw huid die jeuken. Er kunnen schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes zijn. Water en zeep maken de klachten erger. Ga daarom maximaal 2 of 3 keer per week onder de douche of in bad.
Als je “dieet en eczeem” googelt ontvang je 1 160 000 resultaten, helaas zelden wetenschappelijk onderbouwd. Er wordt in 80% van die resultaten melk en melkproducten afgeraden, 50% raadt soja en tarwe/gluten af, voor de rest worden vooral eieren, noten en zoetstoffen veroordeeld als triggers van het eczeem.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk.
Atopisch eczeem verloopt typisch in opstoten. Irritatie van de huid kan een aanval uitlokken, zoals bij het gebruik van schuimende zepen, ruwe kledij, bij warmte en fel zweten, stress, een rokerige omgeving, … Soms lokken allergische reacties (bijv. op stof, huisdieren, voeding, …) de symptomen (deels) uit.