Oorzaken wangbijten Veel en vaak wangbijten kan verschillende oorzaken hebben: Te snel eten en/of veel praten terwijl je eet. Af en toe op je wang bijten, overkomt iedereen weleens. Overkomt je dit dagelijks, dan heb je een verkeerde eetgewoonte ontwikkeld.
Dit wordt morsicatio buccarum genoemd (wangbijten). Soms is dit een tik, habitueel gedrag, of uiting van nervositeit. Het kan samengaan met bruxisme (tandenknarsen en kaak klemmen). Ook op de lip wordt gebeten (morsicatio labiorum) of er worden velletjes afgetrokken en gebeten wat leidt tot een chronische cheilitis.
De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen.
Mogelijke oorzaken van tongbijten
Oorzaken in de mond, zoals scheve tanden, een beugel, een relatief grote tong of mondbranden. Tandenknarsen (bruxisme)Slaapapneu, het tijdelijk stoppen met ademhalen. Stress en angst.
Druk een paar minuten met duim en wijsvinger een steriel gaasje op de bloedende lip. Was je handen na het verlenen van eerste hulp. Neem in de volgende gevallen contact op met de huisarts: Wanneer het wondje groter is dan 1 cm en misschien een hechting nodig is.
d.w.z. zich inhouden, vooral van gramschap en woede, maar ook, evenals in Zuid-Nederland, zijn lachlust bedwingen.
Spoel de wond met lauwwarm water uit de kraan of douche.Ga naar uw huisarts. Een bijtwond kan tot 8 uur later worden gehecht.
Kauw (tijdelijk) veel op suikervrije kauwgum in plaats van op je wangen. Draag een Sova-bitje om je mond te beschermen dit bitje beschermd en zorgt voor bewustwording waardoor je het op de wangent bijten volledig kunt afleren.
Tijdens de slaap neemt de spierspanning van de keelspieren af. Bij mensen die snurken valt de tong en het zachte gehemelte dan naar achteren.
De spierspanning in je tong
Als je wakker wordt stijgt de adrenaline weer en ook je tongspanning. Als je je dan vervolgens moet haasten, heb je daar extra veel energie voor nodig en stijgt de spanning in je tong nog meer. Je tong gaat daardoor tegen je gehemelte of je tanden aan drukken.
Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan.
De oorzaak van tandenknarsen is niet met zekerheid te stellen. Het centrale zenuwstelsel kan een rol spelen bij het klemmen en knarsen. Als gevolg van onbewuste hersenactiviteit worden de kauwspieren geactiveerd, waardoor delen van het gebit met grote kracht over elkaar geschoven of op elkaar geklemd worden.
Het bijten ofwel kauwen heeft het effect om de concentratie te verhogen, het kan dus zeker heel nuttig zijn. Ook heeft het kauwen in ritmische bewegingen een positief effect op de emoties en gedrag. Je kan jezelf erdoor beter voelen. De stress zal afnemen en je zal een beter gevoel hebben.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen anderen bijten: Peuters en kleuters kunnen andere kinderen bijten omdat ze ruzie hebben of speelgoed willen afpakken. Dit komt vooral voor waar veel kleine kinderen bij elkaar zijn, zoals in de crèche of op school. Mensen kunnen ook bijten uit woede.
Een mens kan ongeveer 80 kg bij elkaar bijten. Een volwassen leeuw kan 780 kg bij elkaar bijten. Een alligatorschildpad: 450 kg. Een ara haalt tot 500 kg.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.
Bij het in slaap vallen of bij het wakker worden hebben veel mensen verwarrende ervaringen. Ze zien, horen, voelen of ruiken dingen die er op dat moment niet zijn. Als dit bij het inslapen gebeurt wordt dit een hypnagoge hallucinatie genoemd.
Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte(bovenkaak) liggen.
Bij een steek ontstaat een kleine huidwonde en wordt er gif in de wonde gebracht, waardoor een insectensteek pijnlijk kan zijn. Meestal is bijensteek niet gevaarlijk, maar als je allergisch bent aan bijengif kan je een ernstige reactie krijgen (anafylactische schock).
Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste. Met spoelen verwijdert u het stollende bloed. Daarom mag u de eerste dag uw mond niet spoelen.
Gehemelte en verhemelte zijn synoniem, Latijn: palatum. De slijmvliezen aan de binnenzijde van de wangen bevatten tevens de oorspeekselklier, glandula parotis, en de wangkauw- of masseterspier. De boven- en onderkaak, de beide tandenbogen, liggen voorin de mondholte en zijn eveneens met slijmvlies bekleed.
Als complicaties kunnen er botbreuken en hartproblemen ontstaan.Zonder goede behandeling is tetanus dodelijk. Als behandeling worden hoge doseringen antistoffen tegen de gifstof gegeven.
Het risico op tetanus na een honden- of kattenbeet lijkt klein, maar is niet goed onderzocht (Van Slooten 2013). In wonden van 50 patiënten met hondenbeten en 57 patiënten met kattenbeten werd een mediaan aantal van 5 bacteriële isolaten per wond gevonden (spreiding 0-16). Hieronder was geen C. tetani (Talan 1999).