Om brokkelhoeven te voorkomen is het belangrijk de hoeven vochtig te houden, door ze regelmatig af te spoelen met water. Daarnaast kun je extra bouwstoffen geven voor de vorming van nieuw hoorn. Sterke en gezonde hoeven zijn belangrijk om goede prestaties te kunnen leveren.
Vezelrijk, natuurlijk voedsel met een laag suiker- en zetmeelgehalte is essentieel voor gezonde hoeven. Bepaalde aminozuren (eiwitten) en omaga vetzuren zijn onmisbaar voor hoeven. Je zult moeten nagaan of alle mineralen in de juiste hoeveelheid en verhouding in het voer voorkomen.
Het kan geen kwaad de hoeven in te vetten als je naar een wedstrijd of keuring gaat, maar doe het niet vaker dan eens in de twee weken.
Hoe ziet een gezonde hoef er uit? Een gezonde hoef stinkt niet en is egaal, dus de hoef bevat geen scheuren, brokkelige stukken of ribbels in het hoorn. Het hoorn is de buitenste laag van de hoef. Een hoef moet vocht opnemen om gezond te blijven.
Voeding. De paardenhoef groeit per maand ongeveer 1 centimeter. Met een evenwichtige voeding zorg je dat de kwaliteit van de hoefgroei goed is. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen belangrijk voor de hoef zoals: eiwitten, energie, vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen.
Omdat de hoeven van paarden door het lopen op een zachte ondergrond niet genoeg slijten moeten ze regelmatig bekapt worden. Daarnaast worden ze vaak met hoefijzers beslagen.
Met bekappen werk je alleen aan onderste rand van de hoefwand (inclusief hielen en eventueel steunsels). Alle andere onderdelen wordt niet in gesneden of gevijld, alleen eventueel wat schoongekrabd. Hoeven trimmen is dus in feite niets veel anders dan nagels knippen.
Je kunt de hoef van een paard vergelijken met je eigen hand. Je hand is gevoelig, de nagels kun je knippen. De kroonrand (buitenrand) van de hoef is te vergelijken met je nagels. Het paard heeft hier geen gevoel in.
Voorkomen van rotstraal
Krab de hoeven uit, spuit de stralen regelmatig schoon en gebruik bij paarden met gevoelige hoeven een middel dat goed diep indringt voor het grondig reinigen van de zool, de witte lijn en oude hoefnagelgaten. Gebruik alleen zalf of teer als de stralen goed schoon zijn.
hoe lang de ijzers goed vast blijven zitten hangt af van de kwaliteit van de hoefwand bij jou paard en de ondergrond waar het op staat. Dus er zijn paarden die met moeite 4-6 weken doen met hun ijzers en er zijn er die met gemak 8-12 weken doen.
Het verzorgen van de hoeven met hoefolie of hoefvet wordt aangeraden op dagelijkse basis. Het dagelijks verzorgen met hoefvet zorgt ervoor dat de hoeven de juiste verzorging krijgen.
Gezonde hoeven heeft te maken met voeding, beweging, ondergrond, bekappen en hygiëne. Uit voeding kunnen paarden voedingsstoffen halen die belangrijk zijn voor gezonde hoeven. Wanneer je paard niet voldoende voedingsstoffen haalt uit zijn voer, kan je dit met een supplement aanvullen.
hoefsmid (100 euro, iedere 8 weken) wormonderzoek en wormkuren (50 euro per jaar) inentingen (40 euro per jaar + voorrijdkosten dierenarts) rijles (30 euro per les, 2 keer per maand)
Mijn paard (hele jaar voor op ijzers, achter ijzerloos) gaat elke 8-10 weken, mijn pony (zomer voor op ijzers, achter zomer en winter ijzerloos) moet elke 6-8 weken. Bij mijn paard groeien ze gewoon een stuk langzamer, de hoeven van mijn pony groeien terwijl je er naar kijkt. Vandaar het verschil in tijd.
Paarden, mensen en andere zoogdieren kunnen biotine niet zelf aanmaken, maar moeten deze vitamine binnenkrijgen via de voeding of via opname van biotine die door darmbacteriën wordt samengesteld. Via vers gras krijgen paarden de meeste biotine binnen. Daarnaast zit er in luzerne ook relatief veel biotine.
Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding.
hoefkneuzing. mok (verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard) nageltred (als er een scherp voorwerp aan de onderkant in de hoef is binnengedrongen) zachte beengebreken en harde beengebreken.
De ontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Je kunt rotstraal herkennen aan een zachte, vieze, rottende straal gecombineerd met stinkend ontstekingsvocht.
Een gezonde straal heeft een wasachtig gelige kleur in witte hoeven, en is grijs in zwarte hoeven. Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!
In de meeste gevallen worden de ijzers met speciale hoefnagels in de wand gespijkerd. Dat doet geen pijn, het is het gevoelloze gedeelte, vergelijkbaar met je nagel.
De juiste wijze is met het open gedeelte naar boven, in een U-vorm. Zo vangt men het geluk, dat van boven komt, op. Andersom zal het ijzer dat niet doen, sterker nog: er wordt gezegd dat dan het geluk eruit loopt.”
De zool en straal komen bij het landen wat naar beneden. Het is de bedoeling dat de straal eerst iets naar beneden komt voor hij de grond raakt. Raakt de straal eerder al de grond kan dat een negatief effect hebben op de doorbloeding. Daarnaast kan het zorgen voor pijn: de straal is voorzien van tastzenuwen.
Bekappen en beslaan
Naast een goede dagelijkse verzorging moeten de hoeven ook elke 6 tot 10 weken bekapt of beslagen worden zodat ze kort genoeg blijven en niet beginnen barsten. Indien dit niet gebeurt blijven de hoeven gewoon doorgroeien, met alle gevolgen van dien (kreupelheid, verkeerde stand, barsten, pijn,...).
een harde ondergrond is gevoelig als ze te krot bekapt zijn. en klopt dat het bij het ene paard wat langer duurt dan het andere. mijn ervaring is eigenlijk dat het na een anderhalve week/2 weken wat verbeterd. dan is de hoef weer wat gegroeid en is het minder gevoelig...