De duizendblad wordt over het algemeen graag gegeten door paarden en is ook zeker een goede keuze om te laten groeien op de kruidenweide.
Duizendblad wordt door paarden over het algemeen graag gegeten. De plant bevordert de spijsvertering, is bloedzuiverend en helpt tegen maag- en darmklachten. Duizendblad is rijk aan etherische oliën, die de plant de karakteristieke kruidige geur geeft.
Als je een tuin hebt, kun je duizendblad planten of zaaien. De plant is eetbaar voor konijnen en knaagdieren (zoals cavia's, muizen, hamsters, gerbils, chinchilla's, degoe's, ratten en meer). Duizendblad bevat diverse geneeskrachtige eigenschappen en mag daarom niet in grote hoeveelheden worden aangeboden.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Er zijn ook veel planten waarvan veel mensen denken dat ze giftig zijn, maar deze vallen onder de niet giftige planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel. Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden.
Gevaar in de tuin
Maar buiten gras staan daar ook vaak planten die giftig zijn. Iedereen heeft wel haagbeuk of klimop of buxus of azalea's staan. Buxus is één van de gevaarlijkste planten in de tuin. Na het eten van buxus kan je paard in minder dan vijf minuten hieraan sterven.
En ja inderdaad, je kunt duizendblad eten, de jonge bladeren worden als spinazie klaargemaakt of in soep meegekookt. Ook kunnen ze aan een salade worden toegevoegd. De bladeren zijn zoet met een iets bittere smaak. Van de stengeltop, voor de bloei, kan ook in soepen laten trekken.
Duizendblad thee werkt bloedzuiverend, ontstekingsremmend en is goed voor je maag, darm, lever en bloedvaten.
Bestrijding van duizendblad
Bestrijd duizendblad door het gazongras er mee te laten concurreren. Voedt het gazon met stikstofrijke kunstmest en compost en geef water als het gazon droog is. Bij een enkel exemplaar van het duizendblad kan je deze uitsteken met een handvorkje.
Cosmetisch gebruik
Het wassen van het hoofd met een afkooksel van duizendblad schijnt kaalheid tegen te gaan. Druk verse, gekneusde bladeren tegen scheerwonden, ze helpen het bloeden te stelpen. Door de adstringerende werking helpt duizendblad bij een vette, onzuivere huid en bij couperose.
Het kan ook behulpzaam zijn voor een goede vochthuishouding en ter ondersteuning van de urinewegen. Door het ijzergehalte is alfalfa tevens geschikt bij vermoeidheid en voor optimale bloedwaarde. Luzerne is voor paarden een zeer goede grondstof voor de gezondheid.
Eikels en eikenbladeren kunnen giftig zijn voor paarden.
De hortensia is niet giftig en daarom geschikt als aanplant in de buurt van paarden.
Bladhoudende bomen en struiken
De meeste bladhoudende bomen, struiken en planten zijn giftig voor paarden. Dit zijn bomen, struiken en planten die in de herfst en winter hun blad niet verliezen en een groene kleur hebben (groenblijvende planten). Denk hierbij dus aan de buxus en de taxus.
De lijsterbes is een niet al te grote boom met een luchtige kroon. Het blad kan in beperkte mate gegeten worden. De oranje bessen die vaak in grote trossen in de boom hangen zijn niet eetbaar voor paarden.
Veel struiken, met name wintergroene zoals laurier, taxus, buxus en coniferen zijn giftig voor paarden. Deze struiken moeten altijd buiten bereik van paarden blijven.
Rode klaver (Trifolium pratense) is bloedzuiverend, het kan daarom goed gebruikt worden bij dieren met een huidaandoening. Tevens is het slijmoplossend en vermindert het spierspanning. Rode klaver werkt versterkend en rustgevend voor de zenuwen.
Taxus is een zeer giftige struik. Van een taxus zal een paard niet snel eten, maar van het snoeiafval wel. In de taxus zit zoveel taxine (cardiotoxische stof) dat het een verlamming van het hart met de dood als gevolg kan veroorzaken.
Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren. Dit uiteraard met mate. Vooral wortelen zijn goed voor paarden, ze bevatten bèta caroteen en bevatten weinig suikers. Let er wel op dat u de wortelen niet in ronde stukjes snijdt.
Wilgentakken zijn erg geliefd door paarden, deze kun je gerust aan de paarden geven. Ook takken van onder andere de berk of linde zijn geschikt om te eten.